Handlekurv Kurv ?.SubtotalFormatted? String.Empty Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Handlekurv Kurv Vis handlekurv Gå til kassen Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Handlekurv Kurv ?.SubtotalFormatted? String.Empty Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Handlekurv Kurv Vis handlekurv Gå til kassen Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Hvilken kniv bør jeg velge?

Hvilken kniv bør jeg velge?

Det er fullt mulig å starte med kun én kniv på kjøkkenet. Start i slike tilfeller med en kokkekniv som du føler ligger fint i hånden. Kjøp deretter en kniv om gangen, og fyll magnetlisten din med mer glans og skarphet.

Hos Bakeren og Kokken finner du over 1400 kniver i sortimentet og uansett om du er en nybegynner eller mesterkokk, er det mange produkter å bla gjennom. Vi ønsker å benytte anledningen til å fortelle deg mer om de mest populære knivtypene med håp om å guide deg rett eller i det minste et godt stykke på veien! Hvis du fortsatt har ubesvarte spørsmål på slutten av artikkelen, vennligst kontakt oss, du kan nå kundeservice ved å klikke her.

Start som sagt samlingen din med en kokkekniv og for å ta hånd om gjøremålene på kjøkkenet med finesse, anbefaler vi minst ett sett på fire kniver: kokke-, urte-, brød- og grønnsakskniv. Ønsker du å oppdatere knivblokken på én gang til en gunstig pris, er et av våre kvalitative knivsett et bra valg.

Men la oss komme i gang og vi starter med å se nærmere på de fire 'vanligste' knivene; kokke-, urte-, brød- og grønnsaksknivene. For senere å dykke dypt ned i ulike typer kniver i mange varianter, men alltid nøye utvalgt som filét-, trancher-, santoku-, lakse-, deba-, østerskniv og mange flere.

Kokkekniv / Gyoto

"Bør finnes på alle kjøkken"

Lengde: 20-25 cm.

Funksjon: Har et bredt knivblad slik at du unngår å slå knokene i skjærebrettet når du hakker. Multifunksjonell, den er perfekt å dele, kutte og skjære med. Fungerer til både grønnsaker og kjøtt. For mange er den også kjent som en Gyoto, som er det japanske ordet for kokkekniv.

Grønnsakskniv / Nakiri

"Utseende på en grønnsakskniv er ingen selvfølge"

Lengde: 14-18 cm

Funksjon: Det finnes større grønnsakskniver med høye (ofte litt tunge) blader som hovedsakelig er designet for å hakke råvarer. De mindre variantene brukes til å skjære grønnsaker, på samme måte som med en urtekniv. Grønnsakskniver finnes som nevnt tidligere, i mange forskjellige varianter og størrelser. For de som liker å utstyre seg med verktøy som letter spesifikke arbeidsmomenter, finnes det flere å velge mellom, som for eksempel en tomatkniv. Grønnsakskniver fra Japan heter Nakiri.

Urtekniv

"En bra-å-ha-kniv, praktisk og tar liten plass"

Lengde: 8-12 cm

Funksjon: Liten kniv med pilformet blad. Brukes til å skrelle løk, frukt og annet, men passer også fint til å åpne plastemballasjer eller til å fjerne bort flekker på poteter.

Brødkniv

"Tips: Velg en ganske lang, så er den mer allround"

Lengde: 18-26 cm

Funksjon: Har et skikkelig langt og tagget blad som for eksempel er fin å ha når du skal dele et stort kålhode på midten og vil slippe å gjøre mange svinger for å skjære gjennom. Det taggete bladet er også nødvendig for å komme gjennom harde brødskorper uten å mose brødet. Det er helt klart en av de lengre knivene på kjøkkenet.

Populære kjøkkenkniver

Ved hjelp av de fire nevnte knivene, går du gjennom alle gjøremål før måltidet med et godt resultat. Hos Bakeren og Kokken har vi en stor lidenskap for matlaging og gjennom årene har vi bygget opp et bredt utvalg av kjøkkenkniver, mer enn 1400 stykker. Med interesse følger også kunnskap. Vi har klart å identifisere de 15 mest populære knivtypene. Du finner selvfølgelig informasjon om dem alle her og i vårt utvalg av kjøkkenkniver. Les videre for å lære mer og oppdag nye favoritter som kan skinne på kjøkkenet.

Allkniv / Universalkniv

"Funksjonell og fleksibel"

Lengde: 11-15 cm.

Funksjon: Allkniven, også kjent som universalkniven, er lettere å håndtere sammenlignet med kokkekniven når du skal hakke/strimle grønnsaker. Fungerer også godt til deling av kjøttstykker og mer.

Filétkniv / Sujihiki

"Tips: Velg en lengre variant til laksen og en kortere når du skal dele kjøtt "

Lengde: 16-24 cm

Funksjon: Knivbladet er langt, smalt og litt fleksibelt slik at du enkelt kan følge skinnet på fisken og skille det fra fiskekjøttet. En god kniv å ha hjemme hvis du liker å lage mat fra bunnen av, i stedet for å kjøpe ferdige fileter.

Santokukniv

"San" betyr tre og "Toku" betyr oppgaver"

Lengde: 14-19 cm

Funksjon: Noen vil si at det er en kniv som kan brukes til kjøtt, fjærfe og fisk, mens andre mener at den skal brukes til å skjære, terne og strimle. Kniven har i alle fall mange bruksområder. Kan nesten sidestilles med universalkniven, men med verdenskjent japansk kvalitet.

Trancherkniv

"Å tranchere er å skjære opp før servering"

Lengde: 20-27 cm

Funksjon: Å tranchere er å skjære opp et stykke kjøtt, kylling eller biff før servering. Noen ganger vil du ha tynne skiver, som med en juleskinke, og noen ganger vil du ha jevnere centimetertykke skiver som med en flankestek. Uansett hva dine behov er, en god skjærekniv letter arbeidet. For deg som liker å lage og servere kjøtt på en stilig måte. Også her finnes det et utvalg av kniver tilpasset etter spesifikke proteinkilder som for eksempel fjærfe.

Sashimikniv / Yanagiba

"Løvtynne skiver på et drag"

Lengde: Lang, ofte 25-30 cm

Funksjon: Kniven er designet for å skjære tynne skiver av kjøtt eller fisk i et enkelt strøk og for å få en så fin skjæreflate som mulig. De er eneggede kniver som er slipt for høyre eller venstre hånd. Et utmerket valg for deg som ønsker å servere for eksempel sashimi eller carpaccio som en proff. Yanagiba brukes ofte i sushirestauranter.

Tournierkniv /Formkniv

"En luksuriøs potetskreller"

Lengde: 6-8 cm

Funksjon: En krokformet variant av urtekniven. De buede bladene gjør den perfekt til å skrelle avrundede frukter og grønnsaker. Flott alternativ for potetskrelleren.

Østers- og skalldyrkniv

"Hard nok til å bryte opp skalldyr"

Lengde: 5-8 cm

Funksjon: Mindre kniver som er skarpe og harde nok til å bryte opp det harde skallet til sjøkreps og krabber, men med smale knivblad som fortsatt kommer inn i skalldyret. Kniven har ofte et hull i midten av bladet slik at man kan knekke klør og lignende. En viktig dings hjemme hos sjømatfanatikeren!

Kiritsuke / Bunka

"Den frekkeste japanske kniven"

Lengde: 20-23 cm

Funksjon: Kiritsuken har en frekk og skarp trekantet spiss. Med et middels høyt knivblad er den bra til å skjære både grønnsaker og frukt. Takket være den spesielle utformingen av knivbladet kan den brukes mye og du slipper å bytte kniv mellom råvarene. Allikevel må hu huske å skylle kniven for å unngå at matvarene blander smakene med hverandre.

Kjøttøks

"En meget holdbar kjøkkenkniv"

Lengde: 15-18 cm

Funksjon: Kjøkkenkniven brukes når du trenger litt ekstra kraft under matlagingen. Designet med et tykt og rektangulært blad og i tillegg et skikkelig skaft. Kjøttøksen trenger ikke å være like skarp som andre kniver fordi den brukes til å hakke i stedet for å skjære. Derfor har den en bred slipevinkel og er laget av hardt stål (ofte europeisk). Med sin vekt kommer øksen lett gjennom harde grønnsaker og fungerer også utmerket til å hakke kjøtt.

Laksekniv

"Brukes for å skjære tynne og jevne skiver"

Lengde: 27-32 cm

Funksjon: Takket være bladets lengde og fleksibilitet er den perfekt for å kutte lakseskiver tynne, jevne og fine. Spissen er litt avrundet slik at kjøttet ikke blir skadet. En erfaren kokk bruker vanligvis filetkniv til å utføre den samme oppgaven, men for oss andre er laksekniven veldig nyttig. Flere produsenter velger å designe den med en olivensliping. Fordelen er at det skapes luft mellom knivbladet og råvaren, noe som gjør at laksen ikke setter seg fast. Kniven kan selvsagt også brukes til å kutte skinke eller charcuterie.

Deba

"Kanskje den vanligste kniven i Japan"

Lengde: 10-20 cm

Funksjon: En debakniv er vanligvis laget av karbonstål i henhold til klassisk japansk smijernskunst. Designet med tykk rygg og enkelsliping, noe som gir en veldig tynn spiss. Kniven brukes hovedsakelig til å filetere fisk, men takket være den stabile konstruksjonen er den også et utmerket verktøy for å skjære kjøtt og hakke grønnsaker.

Utbeiningskniv

"Robust konstruksjon med en spiss tupp"

Lengde: 15-17 cm

Funksjon: Utseendemessig kan kniven minne om en mindre filetkniv. Forskjellen er dels et kortere og mer robust knivblad og dels den forlengede hælen som er der for å beskytte fingrene. Utbeiningskniven brukes til å fjerne hvitt og rødt kjøtt fra bein og til å fjerne sener og fett. Siden kniven er stiv, er den lett å manøvrere når du vil skjære

Velg riktig kniv

Har du fått svar på og klart å finne ut hvilken type kniv du er ute etter? Under fanen kjøkkenkniver er det mulig å filtrere bort de nevnte knivtypene, slik at du enkelt kan sammenligne ulike modeller og merker med hverandre.

Synes du at temaet kniver er interessant, ta gjerne en titt i knivbloggen. Her finner du flere artikler som tar for seg de beste rådene for å forlenge levetiden, vi sammenligner japanske kniver med europeiske og forteller hvordan antall lag stål påvirker knivens ytelse og mer.

Eller tenker du på å oppgradere hele knivarsenalet på en gang? Knivsettutvalget har flere rimelige sett av høy kvalitet fra kjente merker som Global, Victorinox, Fiskars, Satake og Zwilling.

Trygghet
Alltid 365 dagers åpent kjøp
Gratis levering ved kjøp over 600 kr. (*gjelder ikke produkter som krever pallfrakt)
Autoriseret verksted
Offisiell forhandler av alle merker