Kaffe

 
Hos oss finner du alt for å lage en perfekt kopp kaffe. Espressomaskiner, kaffetraktere, kaffekverner, melkeskummere og mye annet. Vi har omsorgsfullt valgt ut et bredt sortiment av produkter av ekstra høy kvalitet, så at du alltid kan kjenne deg trygg og fornøyd med ditt kjøp av kaffetraktere hos oss på Bakeren og Kokken.
 
 

Inspirasjon & oppskrift

 

Filtertrakter

Sannsynligvis den vanligste måten å brygge kaffe på i Norge. Det går raskt, smidig og resultatet blir akkurat så sterkt som man ønsker. Filterbrygging kan man nesten alltid stole på når man vil ha en mer eller mindre ukomplisert kopp kaffe. 

Presskanne

Sjarmen med å bruke en presskanne er at det ikke er noe som kommer mellom  kaffen og vannet, det gjør at du virkelig får all smak og aroma. Bruk gjerne en kaffekvern og mal kaffebønnene grovt. Hell deretter på varmt vann, 90 til 96 grader og vent noen  minutter før du presser ned stempelet. Prøv deg frem til du får riktig god kaffe!
 
Man begynte å bruke presskanner i slutten av 1800-tallet, i Frankrike, men de ble patentert først i 1929, i Italia. Den populære modellen vi ser i dag, med filter i rustfritt stål, ble populær i 1930-tallet. Men da hadde den en metallkanne i stedet for glass som i dagens kanner.
 

Espressotrakter

For å kunne lage en riktig god espresso bør du male kaffebønnene selv. Hvis du har en helautomatisk espressomaskin, som maler kaffebønnene til deg, trenger du selvfølgelig ikke noen kvern.  Å ha en espressomaskin hjemme gir deg mange muligheter, du kan servere dine gjester en nydelig espresso etter middagen, men også nyte av en cappuccino, latte eller macchiato, da de fleste kaffedrikker lages på espresso.
 
Teknikken som gjorde det mulig å lage espresso ble oppfunnet i Italia i slutten av 1800-tallet. Espresso lages ved at varmt vann presses gjennom kaffen under høyt trykk. Når man lager espresso bør man ha svært finmalt kaffe – og selvfølgelig nyte den i en liten espresso-kopp!

Mokkakanne

Ble tatt frem av italieneren Alfonso Bialetti 1933 og revolusjonerte på mange måter hvordan man brygger sin kaffe. Vannet er nederst, kaffen i midten og øverst havner den ferdigbrygde kaffen som deretter kan helles opp. Når vannet blir varmt nok dampes det gjennom kaffedelen og opp i den øverste delen.
 
Bialetti er fortsatt ledende på markedet innen mokkakanner selv om det nå også finnes andre merker og elektroniske mokkakanner, for eksempel fra Alessi. Kaffen som brukes i en mokkakanne skal være finmalt. Resultatet ligner espressokaffe.
 

LÆR DEG MER OM KAFFEBØNNER

 

Espresso

Om du er en espresso-elsker er du også en naturlig leder. Du jobber hardt og elsker å utfordre deg selv og vet hvordan du kan få ting gjort. Både på arbeidsplassen og i det sosiale er du en inspirasjon for kollegaer og venner. En espresso-elsker liker smaken av kaffe og at ting har en tydelig retning. Din morgendose av espresso er det som driver deg framover hver dag.

Latte

Elsker du din kaffe latte? Da er du sannsynligvis en som har litt vanskelig med å ta beslutninger. Du har en mer avslappet stil og det gjør at du ikke føler deg tvunget til å overanalysere og uroe deg over små valg – du finner en løsning uansett! Du liker å ha det komfortabelt og din morgenlatte er den beste starten på en behagelig dag.

Cappuccino

En cappuccino-elsker er en veldig sofistikert person. Din fornemmelse for stil og kvalitet kan man ikke klandre og du har alltid kontroll. Du har også et veldig kreativt sinn og din sosiale evne gjør at du havner i sentrum uten å ta for mye plass, en perfekt kombinasjon. Din morgencappucino setter nivået for dagens kreativitet!

Frappucino

Frappedrikkeren er eventyreren som fyller på med energi iløpet av dagen. Du er spontan og lever i nuet istedenfor å planlegge livet ditt ned til minste detalj. En gledesspreder som utstråler positiv energi og ro, helt enkelt en person som er veldig fin å ha rundt seg. Du er naturlig full av energi og kan uten problem bytte ut en del av kaffen for noe søtt. Og når du er i ekstra godt humør vil du ha ekstra strøssel på!

LÆR DEG MER OM KAFFEBØNNER

 
Selv om det på mange måter er praktisk og enkelt å kjøpe ferdigmalt kaffe fra de store kaffeprodusentene kan det likevel være hyggelig å kverne sine bønner selv. Når man kverner sin egen kaffe kan man få frem smakene på en helt annen måte. De riktig høye toppene er nemlig vanskelige å nå med vanlig ferdigmalt kaffe. Dessuten er det ganske lett å kverne kaffe selv.  
 
Det man trenger for å kverne sin egen kaffe er en kaffekvern. De finnes i ulike modeller og varianter, både elektriske og manuelle.  Noen kaffeelskere velger å gå hele veien og brenne kaffen selv men man kan med god samvittighet kjøpe ferdigbrente kaffebønner.  Det finnes mange forskjellige blandinger av ferdigbrente kaffebønner som er fantastiske sammenlignet med de ferdigmalte blandingene.
 

Arabica

Er den vanligste kaffebønnen og vokser på høyere høyde enn andre kaffesorter.  Derfor kommer mye av Arabicakaffen fra land som Colombia og Brasil, selv om den opprinnelig kommer fra Etiopia. Normalt sett er det to bønner i hvert Arabicabær men i sjeldne tilfeller finnes det kun en bønne. 
 
Disse meget spesielle bønnene blir sortert ut og kalt for Moka, som er en bryggemetode. Mokakaffe har en spesiell smak som ofte blir kopiert i ulike bakverk.
 

Robusta

Står for en fjerdedel av all kaffe i verden og dyrkes først og fremst i Afrika. Robusta har en kraftigere smak enn Arabica og inneholder også mer koffein. Bønnene dyrkes under et mer skiftende klima sammenlignet med  Arabica som liker høyere høyder. Robustabønner er ofte en viktig del av espressoblandingar. 
 
Arten har også blitt krysset med arabisk kaffe for å få frem friskere kaffeplanter. Disse hybrider har fått navnet arabustakaffe og er en spennende kaffebønne å eksperimentere med.
 
 
 
 

BAKE MED KAFFE

 
 
Macarons med kaffe
Luksuriøse, franske macarons med en herlig smak av sjokolade og kaffe. Vi brukte mørk sjokolade med 70% for ekstra karakter.
 
20 stk
 
Marengs
4 stk eggehviter
125 gr mandelmel
4 dl melis
½ dl sukker
2 ts kakao
 
Fyll
110 gr mørk sjokolade (70%)
1,8 dl fløte
2 ss kaffebønner
1 ss glukosesirup
50 gr smør
 
 
Fremgangsmåte:
1. Marengs: Pisk eggehvitene og hell i sukkeret litt om gangen til stiv marengs. Bland i siktet melis, mandelmel og kakao, vend inn de tørre ingrediensene i marengsen og bland alt til en blank røre.
 
2. Sprøyt ut marengsen, så store som en femkrone, på bakepapir og la de tørke i romstemperatur i 30 min. Stek dem i ca 12 min, 150°C.
 
3. Fyll: Kok opp fløten med hele kaffebønner og glukosesirup, ta blandingen av varmen og la den trekke i 30 min.
 
4. Varm opp fløten igjen, sil av bønnene, hell fløten over sjokoladen og miks blandingen glatt, tilsett smøret og miks igjen. Løsne bunnene fra bakepapiret.  
 
5. Hell fyllet i en sprøytepose og sprøyt på halvparten av marengsbunnene, den andre halvparten brukes som lokk.