Excalibur

I Sacramento, California, har firmaet Excalibur holdt til siden 1973. Excalibur produserer såkalte dehydratorer; tørkeovner som brukes til å tørke matvarer.
Med en dehydrator kan man tørke nesten hva som helst; fantasien er egentlig det eneste som setter stopp. Alt fra kjøtt til frukt kan tørkes i forskjellige utførelser. Det som er viktig å tenke på er følgende:

 

Tid
Tiden det tar å tørke en viss matvare, avhenger av flere faktorer - som luftfuktighet, temperatur eller størrelse på det som skal tørkes. En tommelfingerregel er at desto større overflate som skal eksponeres for tørkingen; desto fortere går det. En typisk misforståelse ved tørking er å tro at økt temperatur skal påskynde prosessen. Dette kan lede til at det som tørkes får en læraktig konsistens.

 

Temperatur
Matvarer er omtrent 10 grader kaldere enn lufttemperaturen på grunn av fordamping. Når væsken i matvaren fordamper, avkjøles matvaren ned, og tørker. På Excaliburs dehydrator er temperaturen som forhåndsinnstilles, ment for temperaturen på matvaren - ikke lufttemperaturen.

 

Matvarer                     Temperatur

Urter                           35-41 °C 

Kakedekorasjoner           38-43  °C 

Yoghurt                        43-49 °C 

Grønnsaker                   46-54 °C 

Frukt                           52-57 °C 

Kjøtt                            68 °C