Kjøkkenutstyr & design på nettet
Gratis frakt over 500 kr.
Rask levering
365 dagers angrerett
Handlekurv Kurv 0 kr Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Handlekurv Kurv Vis handlekurv Gå til kassen Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Handlekurv Kurv 0 kr Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Handlekurv Kurv Vis handlekurv Gå til kassen Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter

Kjøpsguide - hvilke gryter skal jeg velge?

Kapasitet: Skal du bare lage en saus som tilbehør eller skal du koke store mengder med poteter. Det finnes gryter til alle behov og derfor også mange forskjellige kapasiteter. Som utgangspunkt til en vanlig husholdning dekker du alle behov, hvis du har tre størrelser. Som regel er det passende med en kasserolle som du kan lage sauser og lage mindre porsjoner i. En gryte på rundt 2 liter som du kan koke pasta, poteter og lignende. Sist men ikke minst en gryte på rundt 3,5 - 4 liter, som er perfekt til kokte retter, gryteretter og mye mer.

Induksjon: De aller fleste gryter fungerer på induksjon. Velger du gryter som er laget av ren aluminium eller ren kobber, fungerer det ikke på induksjon fordi det ikke er magnetiske elementer i disse. Alternativt kan man investere i en induksjonsplate. Denne kan da legges mellom kokeplaten og gryten og på den måten fungerer gryten og komfyren med hverandre.

Varmefordeling: Noen materialer er bedre varmeledere enn andre. Det betyr ikke nødvendigvis at det er noen som er dårlige. F.eks har kobbergryter en god varmefordeling, som resulterer i et jevnere resultat. Det reagerer også raskt på varmejusteringer, uansett om det er opp eller ned. Støpejern er også en god varmeleder. Samtidig er fordelen med støpejern at den også holder godt på varmen. Det betyr også at den er perfekt til servering.

Materiale: Gryter kan fås i et hav av forskjellige materialer og hver for seg har deres egne fordeler. Mange ganger er det også et spørsmål om hva man foretrekker å ha på kjøkkenet. De materialene man oftest velger mellom er; støpejern, rustfritt stål, kobber, aluminium, kullstål eller keramikk. Støpejern og kobber er spesielt bra på deres gode varmefordeling, som fordeles hele veien igjennom gryten. Rustfritt stål er fin til supper og koking av pasta og poteter. Aluminium er perfekt til melke og eggeholdige matretter, men det er også tendens til at retter som risotto lett brenner seg fast. Kullstål er perfekt til steking og når du skal steke yten på råvarene dine.

Lokk: Det kommer veldig an på hva du lager i gryten, om det er nødvendig med lokk. Når du skal koke mat så kan det være en fordel med et lokk, da du mye raskere kan koke det opp. Et lokk er også godt å ha når du lager gryteretter. Har du mulighet til å velge en gryte med et lokk, kommer du ikke til å angre på det ved et senere tidspunkt.

Rengjøring: Hvilken rengjøring som anbefales kommer veldig an på hvilket materiale du ender opp med å velge. Ønsker du å kunne rengjøre grytene dine i oppvaskmaskinen, bør du vurdere materialer som rustfritt stål, aluminium eller keramikk. For den beste holdbarheten anbefales det at man alltid man rengjør gryten for hånd. Kobber og støpejern skal rengjøres for hånd, for best vedlikeholdelse. Da har du også gryter som kan holde gjennom generasjoner.


Materialer på gryter

Aluminium

√ God varmefordeling
√ Perfekt til melke- og eggeholdige matretter
√ Reagerer raskt på temperaturendringer

Her får du en god varmefordeler, som ligger på et prisnivå der de fleste kan være med. Det er oftest lette produkter, så alle kan være med. Det er ikke tunge produkter, som man kan oppleve med støbejernsgryter. En ulempe med aluminium kan være at de kan risikere å misfarge lyse matvarer, samt gi dem en bitter smak. Men det er en løsning på dette, hvis du velger en gryte med belegg. Dette er motvirker nemlig disse ulempene.

→ Aluminiums gryter

Rustfritt stål

√ God varmefordeling nedenfra
√ Perfekt til koking av pasta og lignende
√ Motstandsdyktig overfor matsyre

Det er bunnen som skiller en bedre kasserolle fra en dårligere. En tykkere bunn pleier å være 5-7 lag stål - varmen fordeles bedre, holder temperaturen lenger og minsker risikoen for at råvarene brenner fast. Gryter i rustfritt stål tåler oftest opp til 240 grader i ovnen og veier relativt lite og er derfor lettere å håndtere enn f.eks. støpejern. Du rengjør det enkelt med varmt vann og litt oppvaskmiddel!

→ Rustfritt stål gryter

Kopper

√ Fantastisk varmefordeling
√ Perfekt til flambering og sautering
√ Reagerer raskt på temperaturendringer

Koppergrytene er både vakre og har fantastiske egenskaper. Kopper har utrolig varmeledningsevne hvilket gjør at vannet koker opp raskere - maten kan nytes tidligere! Men husk å være forsiktig så ingenting brenner fast. Rengjør med varmt vann og oppvaskmiddel. Reduksjoner blir perfekte i en gryte av kopper. Kopperet reagerer raskt på temperaturforandringer - den hetes opp og svalner veldig hurtig, hvilket er en egenskap som er vanskelig å slå i en gryte av annet materiale!

→ Kopper gryter

Støpejern

√ Fantastisk varmefordeling
√ Perfekt til baking av brød
√ Skal rengjøres for hånd

Fungerer på alle varmekilder og har en god varmefordeling. Emaljert støpejern er lett å vedlikeholde og er spesielt fin til steking og langtidssteking. Hvis du passer godt på emaljen på din støpejernsgryte, kan gryten gå i arv fra generasjon til generasjon. Det er en god idè å bruke å bruke en svamp eller stålsvam til å rengjøre emaljen og deretter smører du den inn i matolje. Unngå oppvaskmiddel. Hvis gryten har emalje, kan du bruke en veldig mild oppvasksåpe, men sørg for at gryten er helt avkjølt først.

→ Støpejerns gryter

Kullstål

√ Perfekt til steking
√ Perfekt til kjøtt og grønnsaker
√ Krever at den rengjøres for hånd

Flere velger kullstål fordi det er ekstremt effektivt. Kullstål er elsket av profesjonelle verden over, fordi det er designet til høye temperaturer. Denne type gryter fungerer på alle varmekilder og har en god varmefordeling. Ofte kan man skape et naturlig non-stick belegg som gir lengre holdbarhet. Etterhvert som de blir brukt, vil det også synes. Et materiale som bare blir bedre med tiden. Du skal være oppmerksom på at den skal rengjøres for hånd - fordi den ikke tåler oppvaskmaskin. Oppvasken gjøres lett med en mild såpe og en myk børste.

→ Kullståls gryter

Keramikk

√ Tåler høye temperaturer
√ Perfekt til koking og gryteretter
√ Krever vedlikeholdelse både før og etter

Det er gradvis færre gryter som lages i keramikk. Også av leire. Du finner dem ofte som cocotter. F.eks blir den velkjente Römertopf fortsatt laget av leire. Det er et materiale som tåler å bli varmt. Du skal bare forsikre deg om at den er godt fuktet av vann, før bruk. På den måten unngår man at leiren blir porøs og går i stykker. Denne skal også rengjøres for hånd, fordi den ikke tåler oppvaskmaskin.

→ Keramikk gryter


Ofte stilte spørsmål

🤔Hvilken gryte skal jeg velge?
Det kommer veldig an på hva ditt behov er. Du bør være oppmerksom på hvilken type komfyr du har. Ikke alle gryter fungerer på induksjon, så det kan begrense utvalget. Som utgangspunkt er det fint hvis du har gryter i tre størrelser; en kasserolle, en mellomstørrelse på rundt 2 liter og en større på rundt 3,5 liter. Så er du dekket.

🤷🏼Hvilke gryter virker til induksjon?
De fleste gryter virker til induksjon. Men du bør styre unna gryter av ren kobber og aluminium, fordi de ikke har magnetiske elementer som kreves for å fungere på en induksjonsplate. Derimot kan du bruke alt fra støpejern og rustfritt stål til kullstål og keramikk.

🥘Hvilke gryter tåler å stå i ovnen?
De aller fleste gryter tåler å stå i ovnen, men det avhenger veldig av temperaturen. Det er noen materialer som kan klare veldig høye temperaturer. Så om du ønsker en gryte som helt sikkert tåler å stå i ovnen, bør du velge en støpejernsgryte.


Populære merker

 

Danske Eva Trio er en velkjendt spiller på markedet innenfor kjøkkenutstyr. Derfor er det også et av de mest populære merkene. Det er fokus på design og kvalitet, noe som gjør at grytene passer inn i alle kjøkken. Samtidig holder de også til å bli brukt ofte og leverer et fantastisk resultat. Det finnes flere serier fra Eva Trio, så det noe for enhver smak. Det er også flere forskjellige materialevalg, så man kan få nøyaktig den typen man ønsker.

 

Når man skal investere i gryter bør man vurdere WMF. Den tyske fabrikanten har vært på markedet i mange år og med god grunn. Det er lagt fokus på holdbarhet og kvalitet. Derfor kan du trygt kjøpe gryter og regne med at de holder til å brukes ofte. Det enkle designet med rustfritt stål gjør at du kan få grytene til å passe inn på alle kjøkken. WMF gryter kjøpes for å bli brukt i hverdagen. Du kan også velge et grytesett fra WMF og få alt du trenger på en gang.

 

Tyske Zwilling er med god grunn også et populært merke, som mange velger. Utvalget er stort og det er noe i alle prisklasser, så alle kan være med. Det klassiske og enkle designet passer inn på alle kjøkken. Det finnes flere serier fra Zwilling. En ting er sikkert; design og holdbarhet skinner igjennom i alle modellene. Med Zwilling kan du med fordel også velge et grytesett, så du får alt du trenger samlet.

Møt ovnsgryten: Den enkle veien til bedre mat

Idag kan du få många forskjellige typer av ovnsgryter. Noen er laget i leire, som i gamle dager, andra er i støpejern eller stengods. Hvilken modell som fungerer best er en smaksak. Kanskje har du erfaringer med en i leire, og mener derfor at den er best, men mange ganger kan en av f.eks. støpejern være minst like bra.

Kjært barn har mange navn

Ordspråket "kjært barn har mange navn" kommer virkelig til sin rett i forbindelse med ovnsgryten. Noen kjenner dem kanskje bedre som en cocotte eller tangine - idéen er den samme, hva den enn kalles. Det kommer også til å være en del av dere som kjenner den som Römertopf - men det er faktisk bare et varemerke.

Römertopf er den velkjente ovnsgryten som er laget av leire. En stor fordel med den er at du kan bruke den både i mikroovnen og i en vanlig stekeovn. Samtidig tåler den til og med maskinoppvask. Den fåes i to ulike størrelser - så også for den lille familien er den en løsning. En ulempe er dog at den må bløtlegges i ca 10 minutter før bruk, for å unngå at leiren blir porøs. Det er en av de tingene man skal ha med i beregningene.

Få mest mulig ut av din ovnsgryte

Det finns mange fordeler med å bruke en ovnsgryte når du lager mat. Foruten at maten smaker fantastisk kan vi peke på noen andre grunner:

Intet fett - Ta f.eks. en stek og noen grønnsaker og legg det i en ovnsgryte. Mange ganger kan retten faktisk klare seg uten fett om det er nok væske i kjøttet. Føler du at du bør tilsette noe, kan du med fordel tilsette litt buljong.

Vitaminer og mineraler bevares - Da den arbeider under lokk kan disse ikke dampes bort. Dermed blir vitaminene og mineralene i retten!

Smaken forsterkes - Atter igjen - retten lages under lokk. Smakene kan da ikke forsvinne fra maten og dermed forsterkes de.

Bruker egen saft og kraft - Tilbake til at smaken forsterkes, så bruker råvarene dine sin egen saft og kraft og denne bygges opp. Ingen tilsettinger eller smaksforsterkere er nødvendige.

Du kan bruke tiden din - Bruk ventetiden på noe som du kanskje ikke ville hatt tid til ellers. Med en ovnsgryte skal du bare legge ingrediensene i ovnsgryten og sette den i ovnen, så klarer den resten selv.

Komfortabel og enkel rengjøring - De fleste ovnsgryter tåler maskinoppvask, hvilket gjør rengjøringen enda enklere. Men samtidig er det også det eneste redskapet du bruker - altså mindre oppvask!

 

Trygghet
Alltid 365 dagers angrerett
Gratis levering ved kjøp over 500 kr.
Autoriseret verksted
Offisiell forhandler av alle merker
Bruk for hjelp?
Vi sitter klar ved telefonen fram til klokken 16:oo, husk at du også kan sende oss en epost ved å klikke på linken under.
21 98 88 40