At kvitteringen for mat er blitt dyrere har neppe gått upåaktet hen. Når vi stirrer på den siste linjen på
kvitteringen, rynker vi pannen og tenker for oss selv «men, jeg har jo nesten ikke kjøpt noe ...» Vel, hva må
man egentlig gjøre for å få matbudsjettet til å gå i hop? På denne siden finner du oppskrifter og tips som vil
spare både tid og penger. Den herlige «Dietistens valg» gjør en gjesteopptreden hos oss og sprer, som vanlig,
pepp på kjøkkenet og byr på gode oppskrifter og tips, som sparer både tid og penger.
Et annet hot tema for øyeblikket er – matboksen! Ved å begynne å bruke den igjen og ta den med til lunsj sparer
du virkelig tusenvis av kroner (ja, opptil 15 000 per år!) I vår Matboksguide kan du lettvint gå gjennom fordeler
og ulemper ved de ulike alternativene og finne dine favoritter. «Dietistens valg» avliver også myten – Nei, maten
mister ikke næring når du varmer den i mikrobølgeovn. Hvor lenge kan ulike ingredienser holde seg i fryseren? Du
finner mange spørsmål og like mange svar her. Gå heller ikke glipp av oppskriftene nederst, som for eksempel "Den
klassiske spagetti- og kjøttdeigsausen i ny versjon", "Varmende gryte - perfekt til å bli fryst" og "Rask pastagrateng
som barna elsker". Hyggelig lesning!
At kvitteringen for mat er blitt dyrere har neppe gått upåaktet hen. Når vi stirrer på den siste linjen på kvitteringen, rynker vi pannen og tenker for oss selv «men, jeg har jo nesten ikke kjøpt noe ...» Vel, hva må man egentlig gjøre for å få matbudsjettet til å gå i hop? På denne siden finner du oppskrifter og tips som vil spare både tid og penger. Den herlige «Dietistens valg» gjør en gjesteopptreden hos oss og sprer, som vanlig, pepp på kjøkkenet og byr på gode oppskrifter og tips, som sparer både tid og penger.
Et annet hot tema for øyeblikket er – matboksen! Ved å begynne å bruke den igjen og ta den med til lunsj sparer du virkelig tusenvis av kroner (ja, opptil 15 000 per år!) I vår Matboksguide kan du lettvint gå gjennom fordeler og ulemper ved de ulike alternativene og finne dine favoritter. «Dietistens valg» avliver også myten – Nei, maten mister ikke næring når du varmer den i mikrobølgeovn. Hvor lenge kan ulike ingredienser holde seg i fryseren? Du finner mange spørsmål og like mange svar her. Gå heller ikke glipp av oppskriftene nederst, som for eksempel "Den klassiske spagetti- og kjøttdeigsausen i ny versjon", "Varmende gryte - perfekt til å bli fryst" og "Rask pastagrateng som barna elsker". Hyggelig lesning!
Her er en kort forklaring av de ulike materialene og noen tips på veien når du skal velge.
Glass er et fantastisk og funksjonelt materiale. At det er herdet fører med seg mange fordeler. Med den samme matboksen kan du først lage en rett i ovnen, deretter fryse den ned og til slutt ta den ut for å varme maten i mikrobølgeovnen. Glass er et ikke-giftig materiale, noe som ligger i tiden å velge. Fra et livssyklusperspektiv er glass veldig bra. Du kan gjenbruke og resirkulere det nesten uendelig mange ganger. Det er imidlertid noe skjørere enn både metall og plast og tåler ikke harde støt.
Et klassisk matboksmateriale, som har vært på markedet lenge, er metall. Nylig har det sett en gjenoppblomstring. Dels for den herlige retro-følelsen som det gir, dels (og kanskje hovedsakelig) fordi flere av oss reduserer plastmengden i hjemmene våre. Metall er slitesterkt og lett å vaske. Det er også et relativt lett materiale, noe som gjør det perfekt å ha med seg, for eksempel, på en utflukt. En matboks i metall kan imidlertid ikke brukes i mikrobølgeovnen, noe som er mindre verdsatt på en travel dag når tiden er knapp.
Plast er et heftig debattert tema i de siste årene. Selvfølgelig, som med andre materialer, er det både fordeler og ulemper også med plast. Diskusjonen om plast har imidlertid hovedsakelig dreid seg om de negative sidene. I denne sammenhengen er det viktig å skille ut engangsbruket. Når en vare brukes mange ganger før den blir resirkulert, er den bedre fra et bærekraftig perspektiv enn en som bare brukes én gang før den kastes/resirkuleres. Fordelene med plast er at det er et slitesterkt materiale som kan oppbevares i kjøleskap og fryser samt brukes i mikrobølgeovn. Innen industrien stilles det høyere krav til bruk av kjemikalier i produksjonen enn tidligere. Plastsammensetningen er generelt mye bedre i disse dager, særlig når det gjelder plasten som kommer i kontakt med mat. Dessuten er plast lett å transportere og er slitesterk. På den andre siden, slites en matboks i plast naturlig ut etter mye bruk og etter et par år er den fullstendig brukt opp og må gjenvinnes.
Klean Kanteen, grunnlagt i 2004, er et merke som produserer høykvalitets og slitesterke vannflasker,
matbokser og krus i rustfritt stål. Klean Kanteens produkter er laget av trygge og giftfrie materialer, frie
for skadelige kjemikalier som BPA og ftalater. Merket har en sterk dedikasjon til bærekraftige produksjons-
metoder og miljøspørsmål, noe som gjør det til et populært valg for bevisste forbrukere som ønsker å
redusere sin miljøpåvirkning.
Pyrex er først og fremst kjent for sine varmebestandige glassprodukter. Merket ble grunnlagt i 1915 og har
siden blitt synonymt med slitesterke produkter, som brukes både hjemme og på profesjonelle kjøkken. Pyrex-
produkter er kjente for sin utholdenhet mot termiske sjokk, noe som gjør dem ideelle for baking, matlaging og
matoppbevaring. Dette er glassprodukter som fortsatt er en stamvare i mange kjøkken rundt om i verden.
Zwillings Fresh & Save er en serie med vakuumemballasje, poser og tilbehør designet for å holde maten
fersk i lang tid. Gjennom vakuumteknologi fjerner Fresh & Save luften fra beholderen og forsegler dermed
matens ferskhet. Dette fører til lengre holdbarhet og mindre matsvinn. Produktene er laget av høykvalitets
og BPA-frie materialer. Oppbevar et bredt utvalg av matvarer, fra fersk frukt og grønnsaker til tilberedte måltider
og matrester. Serien inkluderer også diverse tilbehør, som pumper og adaptere, som er til for å gjøre vakuum-
forseglingsprosessen enkel og praktisk. Med Fresh & Save tilbyr Zwilling en bærekraftig og praktisk løsning for
oppbevaring og konservering av mat, som betyr mindre avfall og mer penger i lommeboken.
Å la barna være med på innkjøp og se hva maten koster kan være nyttig lærdom. Lær barna å ta rimelig store dvs. små porsjoner og heller forsyne seg flere ganger. Dermed vil dere unngå å kaste mat. Da forstår de at bortkastet mat er penger som kunne ha vært brukt på noe mye morsommere.
Ordet blender bringer ofte tankene til smoothies, som uten tvil er en utmerket måte å bruke opp frukt og grønnsaker som har begynt å bli myk og hengende. Men, en blender kan hjelpe deg med så mye mer! Med en blender kan du lage en kald saus av rester av salat og eddik, purere babymat og fryse det ned eller gjøre som proffene – piffe opp sausen. Blenderen åpner virkelig opp for å ta vare på rester og lage noe nytt ut av dem – tenk: supper, sauser, smoothies eller mel på f.eks. havre og mandler. Eller, hvorfor ikke lage din egen vegetabilske melk?
Tips! Velg en blender som tåler både kalde og varme væsker
– den har samme energiforbruk som en lyspære!
Du kan koke sakte på lav varme på komfyren eller i en saktekoker. Sistnevnte bruker bare litt mer energi enn en lyspære. På den ene siden tar et langt oppkok flere timer å fullføre, men på den andre siden går det svært lite energi fordi kokingen foregår på lav varme. Med mange saktekokere kan du stille inn tilberedningstider og la den lage maten for deg mens du er på jobb eller tilbringer tid med dine kjære. Hvis du vil få fart på kokingen, del opp ingrediensene i mindre biter.
Mens du er i gang - lag en stor porsjon da dette er mat som er perfekt for frysing! Maten tines da helst sakte i kjøleskapet over natten før den spises. Ønsker du å tine maten i ovnen, bruk gjerne glass- eller keramikkformer og bruk viften, da dette de mest energieffektive måtene som også gir best varmefordeling. Et annet triks er å skru av varmen i ovnen ca. 10 minutter før tilberedningen er ferdig fordi temperaturen fortsatt vil være tilstrekkelig.
Når vi fryser ned mat varer den mye lenger. Det er et flott triks for å bevare mat som vi ikke kan spise opp med en gang eller som vi, rett og slett, ønsker å ta fram på et senere tidspunkt. Det er greit å vite hvor lenge maten kan holde seg i fryseren, da det er betydelige forskjeller mellom de ulike matvarene. En pose bær vil vare lenger enn den generelle anbefalingen på 10-12 måneder, men den vil miste smak og kvalitet etter det. På den andre siden, vil fete kjøttstykker harskne når de står for lenge i fryseren. Bruk sansene dine – lukten vil alltid fortelle deg om produktene har passert best-før-datoen eller ikke.
Tips! Dette er en god retningslinje – husk å lukte på maten når du tar den opp fra fryseren for å finne ut om den er spiselig eller ikke. En god regel er at desto fetere råvaren er, desto kortere er holdbarheten.
Fun facts om matboksen. Hvem i husstanden har flest rette svar? De riktige svarene finner du nederst på siden.
a. Ja, hvis du varmer den opp i mer enn 2 min
b. Nei, oppvarming av mat i mikrobølgeovn er skånsomt
c. Bare de vannløselige vitaminene reduseres
a. Ja, hvis den i mellomtiden har vært oppbevart i kjøleskapet – og lukter og ser bra ut
b. Nei, kast!
c. Ja, hvis du spiser den kald neste gang
a. Ja
b. Nei
c. Ja, men bare om sommeren
En ekte hverdagshelt, der de fleste ingrediensene er ekte basisvarer. Varier gjerne grønnsakene med det
du har tilgjengelig i kjøleskapet. For en mildere, mer barnevennlig versjon, bruk en tomatsaus med basilikum.
Det er noe alle barn kan like!
Tid ca. 40 min (hvorav 25 min i ovn)
4 porsjoner
Psst! Du kan enkelt lage din egen arrabbiatasaus slik: Skrell og hakk 1 gul løk. Skrell og finhakk 2 fedd hvitløk. Hakk 1 rød chili. Fres løk, hvitløk, chili og 3 ss tomatpuré i en panne med olje. Tilsett 1 ss balsamicoeddik, 1 ss honning, 1 ss tørket oregano, 0.5 ts salt og 500 g hakkede tomater og kok under lokk i ca. 30 minutter.
En favorittgryte – velsmakende, søt og sur - alt i ett. Lag en dobbel porsjon med en gang, så har du basen
klar for en smakfull lasagne senere i uken. Eller frys den ned, så har du middagen klar til neste gang.
Tid: ca. 35 min
4 porsjoner
Dette må du ha hjemme
Til servering
Passende tilbehør: couscous, fullkornsbulgur, kokte poteter eller brød.
Tips! Hvis du har en støpejernsgryte, bruk den! Maten kan få opptil fire ganger høyere jernverdi enn om du bruker vanlig gryte. Effekten er best hvis maten inneholder noe syrlig, som i taginen, her er det både tomat og sitron.
Middagsforberedelsene tar 10 minutter og retten er fin å spise som rester senere i uken. Prøv gjerne å
lage lasagnen direkte i glassmatbokser – du får flere porsjoner som er fine å fryse ned.
Gulrotsaus med soltørkede tomater
Tid ca. 35 min (hvorav 25 min i ovn)
4 porsjoner
Merk! Velg en større kasserolle, 2 kilo gulerøtter er store mengder. Merk igjen: å rive 2 kg gulrøtter blir dagens treningsøkt. Vi har doblet oppskriften – du legger halvparten til side og med minimal innsats har du basen klar for en god gulrotlasagne senere i uken.
Dette må du ha hjemme: 4 fedd hvitløk, 3 ss tomatpuré, 0,5 dl grønnsaksfond, 2 ss balsamicoeddik, 1 ss tørket oregano, 1 ss tørket timian, salt og pepper
Serveringsforslag: nykokt bønnepasta, revet ost og fersk persille
Tips! Foretrekker du vanlig pasta – bruk den og tilsett 1,5 dl tørkede røde linser og ca. 1,5 dl ekstra vann i sausen. Vi liker å ha 1–2 ts chiliflak i gulrotsausen, men har du yngre middagsgjester ved bordet, blir det best å ha det ved siden av.
Krydret gulrotlasagne
Tid ca 35 min (varav 25 min i ugn)
4 portioner
Gulrotslasagne
Matboks-quiz: 1b, 2a, 3a