Japanske kniver fra varemerket Global er kjøkkenkniver av veldig høy kvalitet. De har et velfortjent bra rykte og du har sikkert hørt om dem før. Bakeren og Kokken er en anbefalt Global forhandler og hos oss finner du flere ulike Global knivsett. Vi har dessuten flere av Globals kjøkkenutstyr som knivsliper, knivblokk og skjærebrett i sortimentet. Vi er helt sikre på at du kommer til å finne en Global kniv som passer deg - om ikke, hør av deg til oss!
For å være helt sikker på at du kan møte alle behov som kan oppstå under matlagingen, vil vi tipse om noen kniver som du bør utruste kjøkkenet ditt med. De tre aller viktigste er: en klassisk kokkekniv (Global G-2), en fleksibel allroundkniv samt en skikkelig brødkniv som Global G-9 (funker også perfekt til å skjære frukt med ettersom de har mykt skall).
Overkursing: eller - to ytterligere kniver som hjelper deg å ta deg ut “knivige situasjoner” på kjøkkenet er: mindre grønnsakskniv (funker til det meste) samt en klassisk filékniv.
Den svenske mesterkokken Edin Dzemat lærer deg hvordan du best tar hånd om dine japanske Global kniver:
Steg en: Test kniven! Med en tomat tester du enkelt om din kniv er slø. Er det vanskelig å skjære? Da er det på tide å fikse den!
Steg to: Trenger du å skarpe eller slipe kniven?
Slipestav - Akkurat som navnet sier skarper du en kniv med en slipestav. Ha knivens skaft i den ene hånden og hold tommelen på knivryggen. I andre hånden har du slipestaven, hold den foran brystet og vinkle den bort fra deg. Med et fast grep fører du høyresiden av knivbladet langs staven, bort fra deg. Bytt vekselvis mellom høyre og venstresiden og skarp dem mot staven, til de er så skarpe som du ønsker. For veiledning kan du også ta en titt på youtube for å se hvordan du får til “den riktige teknikken”. Det er ikke vanskelig, men kan gjøre det litt lettere første gangen og kanskje også andre gangen.
Minosharp - Åpne luken og hell vann på hjulene også legger du på lokket. Avhengig av hvor slø kniven er, velger du hjul. Om kniven bare er litt sløv - start med det fineste hjulet og dra kniven fram og tilbake 6-7 ganger. Innimellom er kniven i behov av en mer grundig skarping og da velger istedet det groveste hjulet. Samme metode som tidligere, dra kniven fram og tilbake 6-7 ganger. Jobb deg gjennom resten av de to hjulene som er igjen og gjenta prosessen ført mot det midterste også mot det fineste hjulet.
Slipesten - Når kniven er skikkelig sløv trenger den å slipes. Forskjellen er at hele bladet slipes i stedet for når du skarper til bare selve kanten på knivbladet. Enten leverer du kjøkkenkniven inn til profesjonelle eller så bruker du en slipesten.
Start med å bløtlegge slipestenen ordentlig gjennom å la den dra til seg vann i et vannbad noen timer. For å få inn rett vinkel når du sliper, kan du få hjelp av en så kallet slipearmatur - en støtte som du fester på knivens rygg. For kniver fra Global vil du ha et som gir en 15 graders vinkel. slipearmaturen fester festes på midten av knivryggen, legg kniven og slipearmaturen mot slipestenen, hold i armaturen og før kniven fram og tilbake mot slipestenen. Når kniven er slipt kan du også dra knivkanten mot et brettet kjøkkenhåndkle for å bli kvitt eventuelle rester som har oppstått under slipingen.Nå har du en skarp kniv som kjennes som ny igjen!
Alle Globalkniver er laget av det harde og rustfrie stålet Cromova 18. Globals design har vært den samme helt siden begynnelsen av produksjonen på midten av 80-tallet. Globalknivene er verdenskjente, og det er ikke så rart...
Knivene beholder sin skarphet, er estetisk tiltalende, slitesterke, behendige og arbeidsbesparende - og det finnes en kniv til kjøkkenets forskjellige arbeidsoppgaver. Det er sånt man setter pris på når man elsker å lage mat. Matlagingen blir rett og slett morsommere om man har fungerende redskap. Med de rette knivene kan du utrette gastronomiske mirakler, og etter vår mening kan man ikke få et bedre rykte.
Bakeren og Kokken er spesielt utvalgt av Global som en anbefalt forhandler. Dette innebærer at vi alltid har samtlige Globalkniver i lager.