Handlekurv Kurv ?.SubtotalFormatted? String.Empty Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Handlekurv Kurv Vis handlekurv Gå til kassen Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Handlekurv Kurv ?.SubtotalFormatted? String.Empty Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Handlekurv Kurv Vis handlekurv Gå til kassen Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Sous vide stav: Fordeler og ulemper

Sous vide stav: Fordeler og ulemper

Hemmeligheten bak perfekt tilberedt mat ligger i et enkelt kjøkkenredskap. Du har kanskje hørt om Sous Vide. Den er enkel å bruke og så oppnår du en restaurantopplevelse i ditt eget hjem. Sous Vide tilbereder din mat ved lav temperatur over lengre tid, og gjør ditt kjøtt mørt og saftig – hver eneste gang. Det finnes flere typer sous vide maskiner, hvor det finnes en sous vide stav. En kompakt og enkel utgave av de mange forskjellige versjonene. Vi tar og se nærmere på fordeler og ulemper ved en sous vide stav.

Fordeler ved sous vide stav

En av de store fordelene med å velge en sous vide stav fremfor et sous vide vannbad er størrelsen. En sous vide stav er smart og kompakt designet slik at du alltid er sikret de beste resultater. Det kompakte designet gjør at staven enkelt kan oppbevares i en skuffe sammen med andre redskaper. Et sous vide vannbad fyller langt mer og krever en hel hylleplass i skapet.

Sous vide-staven er langt mer fleksibel enn et sous vide vannbad. Du kan bruke din sous vide stav på flere forskjellige gryter og kar. På den måten kan du variere alt etter hva du ønsker å tilberede. Det gjør samtidig også at du kan spare på vannet og dermed unngå å bruke mye vann. Det eneste kravet du skal følge er at du skal ha maten tildekket av vann. Ønsker du å tilberede to små stykker kjøtt så er det ingen grunn til å bruke mange liter vann når du kan komme unna å bruke bare tre. Sous vide-staven lar deg spare mer hvor du kan.

En av dine bekymringer er kanskje hvordan vannsirkulasjonen fungerer. En sous vide stav eller sous vide sirkulator som det også kalles, er utstyrt med en propell i bunnen. Den sikrer deg at det er vannsirkulasjon slik at all vannet har den ønskede temperaturen hele tiden. Vannsirkulasjonen sikrer samtidig at du får et likt og lekkert resultat hver gang.

Ulemper med en sous vide stav

Dessverre er det som regel også noen ulemper, noe som også er tilfelle ved en sous vide stav. Det er riktignok noen ting som skal veies opp i forhold til fordelene samt i forhold til alternativet.

En ulempe ved en sous vide stav er at vannet fordamper raskt. Ved et sous vide vannbad har du lokket på, slik at du er sikker på at vannet ikke fordamper. Alt etter hva du tilbereder og hvor lang tid det tar, så er det ikke så mye som forsvinner underveis. Derfor er det på sin plass å nevne at det må du bite deg merke i.

En sous vide stav er vanskeligere å gjør enn et sous vide vannbad. Da sous vide- staven er ikke i direkte kontakt med dine matvarer, kan du bare skylle den av i varmt vann og bare tørke av den. Det som er vanskelig er når du skal gi den en grundig rengjøring. Det er nødvendig å vedlikeholde den for at den skal vare lengre. Når du skal gi den en grundig rengjøring skal du ta 1 mengde vann og 1 lik mengde eddik. Du kan med fordel bruke eplesider-eddik da det ikke lukter så mye som vanlig hvit eddik. Etterpå setter du den i gang med å varme blandingen opp til 140 grader. Når den når temperaturen er den ferdig med å rengjøre seg selv. Så har den kjørt det igjennom propellen og den er blitt renset.

Sist men ikke minst er det lydnivået. En sous vide stav lager mye mer lyd enn et vannbad. En sous vide vannbad behøver ingen motor som skal varmes opp, og dermed lager den ikke så mye lyd. Sous vide-staven har en liten motor som sikrer seg at propellen og varmeelementer kjører. Det er herifra en eventuell lyd skulle komme. Når det er sagt, er en sous vide stav ikke et hjelpemiddel som lager mye lyd, men sett i forhold til sous vide vannbad, så er det litt lyd fra den.

De beste sous vide stavene

Det finnes mange forskjellige sous vide staver og alle gir et fantastisk resultat. Det er ikke tvil om at stavene er forskjellige og har litt ulike funksjoner. Noen har en lenger timerfunksjon enn andre også er det noen modeller som er utstyrt med wi-fi, sånn at den kan styres fra din smartphone. Vi har en sous vide stav test, sånn at du kan se noen av de beste og velge ut i fra det.

Witt Smart Sous Vide

Denne sous vide staven er en populær modell takket være dens effektivitet og lave lydnivå samt dens enkle oppsett. Det er også en av de modellene som har en wi-fi funksjon som betyr at du kan koble den til din smartphone via Witt MySousVide appen og styre staven derfra. Den er utstyrt med et tydelig display som du lett kan stille inn en nøyaktig temperatur. Den har en stor kapasitet på opp til 25 liter. Den er også utstyrt med sikkerhetstiltak som alarm ved lavt vann, beskyttelse mot at det koker over og auto-av funksjonen. Det billigere og ganske så like alternativet til Witt Smart Sous Vide er Witts egne Easy Sous Vide. Modellene er faktisk helt like i sine metoder og den eneste forskjellen på disse to er at Easy Sous Vide ikke har wi-fi. Du kan altså ikke styre den fra din telefon.

    Steba SV80 sous vide

    Enda en modell med wi-fi funksjon. Steba SV80 sous vide staven er stappet med fine funksjoner du vil få glede av når du skal lage mat på sous vide måten. Den har en kapasitet på opp til 20 liter vann der den raskt og effektivt varmer opp vannet til den ønskede temperaturen. Den klarer temperaturer mellom 0-90 grader og timerfunksjonen kan stilles inn på opp til 99 timer. Kontrollpanelet er enkelt og intuitivt der du lett kan stille inn både tid og temperatur. Du kan også følge med på prosessen med din telefon gjennom oppkoblingen til wi-fi. Så slipper du å reise deg opp for å sjekke hvordan det går - alt er jo på telefonen. Steba tilbyr også en mer prisvennlig utgave. Designet er annerledes, men fungerer i prinsipp på samme måte som SV80. Her er det snakk om Steba SV50 som har de samme spesifikasjonene når det gjelder temperatur, tid og display. Forskjellen er at denne modellen ikke har wi-fi.

    Gode tips til når du tilbereder med en sous vide stav

    Med på veien gir vi deg til sist et par tips til når du skal tilberede mat med din sous vide stav. Som nevnt ovenfor så er en av ulempene ved en sous vide nettopp at vannet enklere fordamper. Det finnes det gode råd mot. Du kan nemlig med fordel bruke plastfolie til å dekke til din gryte eller ditt kar slik at vannet inne fordamper så lett. Du skal riktignok være oppmerksom på å ikke dekke den slik til at det ikke kommer litt luft inn til motoren.

    Alternativt kan du investere i de såkalte isoleringskuler. De sørger for å dekke overflaten av vannet slik at det ikke fordamper. Kulene er ikke mer enn 20mm i diameter. Så alt etter hvor store gryter og kar du beregner å bruke kan du bruke den mengden du trenger. Isoleringskulene fungerer så snart hele overflaten er dekket til av dem. Slik slipper du å bekymre deg om vannet fordamper.

    Vedlikehold av din Sous Vide stav

    Dette er i bunn og grunn ikke fordi en sous vide krever så mye vedlikehold og rengjøring da staven aldri er i direkte kontakt med matvarene, fordi de er vakuumpakket. Som oftest rengjør man bare med en fuktig klut, men vann kan også ikke ta alt fra staven når den blir brukt i en lengre periode. Her er det derfor viktig at du gir staven en grundigere rengjøring innimellom om du vil at den skal holde lenge.

    I mange hjem kan vannet stivne på grunn av kalk og dette kan også skade din sous vide stav. Hvis vannet har mye kalk i ditt område, anbefales en grundigere rengjøring av staven oftere. Når du vil gi din sous vide stav en grundig rengjøring, kan du ta en mengde vann du føler passer og en like stor mengde med eddik. Du bør passe på at det ikke er mindre væske enn der minimum er markert på staven. Så setter du på staven til å varme opp blandingen til 60 grader. Underveis i sirkulasjonen går eddiken inn og rengjør staven og løsner evt. skitt der det kan ha satt seg fast. Når temperaturen er nådd, er rengjøringen ferdig. Du kan med fordel bruke eplecider eddik da det lukter mindre enn vanlig, hvit eddik.

    Alternativet til en sous vide stav

    Som utgangspunkt deles sous vide inn i to kategorier; en sous vide stav og et sous vide vannbad. Derfor vil alternativet til en sous vide stav være et sous vide vannbad. Begge typene fungerer på samme måte og det er ikke en type som gir bedre resultat enn den andre. Designet er naturligvis annerledes der vannbadet tar større plass en hva en stav gjør. Det finnes forskjellige sous vide bad, der alle er forskjellige i deres spesifikasjoner. Så akkurat som ved stavene, skal du finne ut hvilke krav og behov du har før du velger. Vi tilbyr et stort utvalg av både sous vide staver og sous vide bad, så det er bare å finne den typen som matcher dine behov best.

    Trygghet
    Alltid 365 dagers åpent kjøp
    Gratis levering ved kjøp over 600 kr. (*gjelder ikke produkter som krever pallfrakt)
    Autoriseret verksted
    Offisiell forhandler av alle merker