Hensikten med å ha et skjærebrett er at det skal hindre kniven i å skade kjøkkenbenken når du hakker eller kutter noe. Det er viktig å velge et skjærebrett som er så skånsomt mot kniven som mulig. Og da finnes det egentlig bare to materialer å velge blant: plast og tre.
Skjærebrett i marmor eller glasskeramikk er trendy og vakre som serveringsfat eller som dekorasjon, men de er absolutt ikke bra for knivene, sier Magnus Sundqvist som er produktsjef på Sundqvist.
Hvis man skal hakke eller kutte flere forskjellige matvarer, til en gryterett eller lignende, er det bra med et stort skjærebrett. Samtidig er det en fordel om skjærebrettet får plass i oppvaskkummen/oppvaskmaskinen når du skal rengjøre det. Et tredje aspekt er hvor mye du kan tenke deg å betale for et skjærebrett. Når du kjøper et skjærebrett av tre er prisen ofte relatert til størrelsen på produktet. Et tips er å tegne opp hvor stort du synes at skjærebrettet skal være før du kjøper det. Tenk også på tykkelsen. Et tykt skjærebrett kan slipes ned og brukes i flere tiår, men det skal ikke være så høyt at du får smerter i skuldrene når du bruker det.
Plastskjærebrett har en levetid på høyst noen år. Deretter er tanken at man skal levere det til gjenvinning. I begynnelsen er plastskjærebrett enkle å rengjøre, og de kan vaskes i oppvaskmaskin, men etter en stund har de så dype riper at det er vanskelig å bli kvitt alle bakterier etter bruk, sier Magnus Sundqvist. Andre fordeler med plastskjærebrett er at de er billige og ikke krever noe vedlikehold.
Et skjærebrett av tre kan du ha glede av hele livet, hvis du behandler det rett. Det finnes flere ulike varianter av tre å velge blant. Bambus er jo populært akkurat nå, blant annet fordi det er et miljøvennlig materiale. Ulempen er at man må bruke veldig mye lim for å få til et helt skjærebrett av bambusbitene, sier Magnus Sundqvist. Eik og teak er andre eksempel på gode trematerialer, da det er harde tresorter som ikke brytes ned så raskt. Sjekk bare at treet kommer fra bærekraftig CSR-godkjent skogbruk sier Magnus Sundqvist.
Tre fra bøk, valnøtt, kirsebær, or, lønn, bjørk og ask er også bra. Et annet spørsmål er om man skal velge et skjærebrett av endetre eller liggende tre. På et skjærebrett med liggende tre går fiberretningen parallelt med overflaten på skjærebrettet. Hos skjærebrett av endetre går fibrene vinkelrett mot skjærebrettets overflate. Skjærebrett av endetre er litt vanskeligere å produsere da det kreves flere trebiter, som skal komplettere hverandre på en måte som gjør at brettet ikke slår seg. Dette gjør at disse skjærebrettene er noe dyrere. De har også en tendens til å suge opp mer væske. Fordelen er at overflaten blir fin igjen av seg selv, fibrene deler seg når man kutter noe på brettet og siden trekker de seg sammen igjen, sien Magnus Sundqvist. Et skjærebrett av liggende tre er billigere men slår seg lettere og får riper raskere, man må altså slipe ned eller pusse overflaten med sandpapir oftere.