Handlekurv Kurv ?.SubtotalFormatted? String.Empty Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Handlekurv Kurv Vis handlekurv Gå til kassen Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Handlekurv Kurv ?.SubtotalFormatted? String.Empty Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Handlekurv Kurv Vis handlekurv Gå til kassen Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Velg riktig skjærebrett

Velg riktig skjærebrett

Hensikten med å ha et skjærebrett er at det skal hindre kniven i å skade kjøkkenbenken når du hakker eller kutter noe. Det er viktig å velge et skjærebrett som er så skånsomt mot kniven som mulig. Og da finnes det egentlig bare to materialer å velge blant: plast og tre.

Skjærebrett i marmor eller glasskeramikk er trendy og vakre som serveringsfat eller som dekorasjon, men de er absolutt ikke bra for knivene, sier Magnus Sundqvist som er produktsjef på Sundqvist.

Skjærebrettets størrelse

Hvis man skal hakke eller kutte flere forskjellige matvarer, til en gryterett eller lignende, er det bra med et stort skjærebrett. Samtidig er det en fordel om skjærebrettet får plass i oppvaskkummen/oppvaskmaskinen når du skal rengjøre det. Et tredje aspekt er hvor mye du kan tenke deg å betale for et skjærebrett. Når du kjøper et skjærebrett av tre er prisen ofte relatert til størrelsen på produktet. Et tips er å tegne opp hvor stort du synes at skjærebrettet skal være før du kjøper det. Tenk også på tykkelsen. Et tykt skjærebrett kan slipes ned og brukes i flere tiår, men det skal ikke være så høyt at du får smerter i skuldrene når du bruker det.

Materialer

Plast

Plastskjærebrett har en levetid på høyst noen år. Deretter er tanken at man skal levere det til gjenvinning. I begynnelsen er plastskjærebrett enkle å rengjøre, og de kan vaskes i oppvaskmaskin, men etter en stund har de så dype riper at det er vanskelig å bli kvitt alle bakterier etter bruk, sier Magnus Sundqvist. Andre fordeler med plastskjærebrett er at de er billige og ikke krever noe vedlikehold.

Tre

Et skjærebrett av tre kan du ha glede av hele livet, hvis du behandler det rett. Det finnes flere ulike varianter av tre å velge blant. Bambus er jo populært akkurat nå, blant annet fordi det er et miljøvennlig materiale. Ulempen er at man må bruke veldig mye lim for å få til et helt skjærebrett av bambusbitene, sier Magnus Sundqvist. Eik og teak er andre eksempel på gode trematerialer, da det er harde tresorter som ikke brytes ned så raskt. Sjekk bare at treet kommer fra bærekraftig CSR-godkjent skogbruk sier Magnus Sundqvist.

Tre fra bøk, valnøtt, kirsebær, or, lønn, bjørk og ask er også bra. Et annet spørsmål er om man skal velge et skjærebrett av endetre eller liggende tre. På et skjærebrett med liggende tre går fiberretningen parallelt med overflaten på skjærebrettet. Hos skjærebrett av endetre går fibrene vinkelrett mot skjærebrettets overflate. Skjærebrett av endetre er litt vanskeligere å produsere da det kreves flere trebiter, som skal komplettere hverandre på en måte som gjør at brettet ikke slår seg. Dette gjør at disse skjærebrettene er noe dyrere. De har også en tendens til å suge opp mer væske. Fordelen er at overflaten blir fin igjen av seg selv, fibrene deler seg når man kutter noe på brettet og siden trekker de seg sammen igjen, sien Magnus Sundqvist. Et skjærebrett av liggende tre er billigere men slår seg lettere og får riper raskere, man må altså slipe ned eller pusse overflaten med sandpapir oftere.

Slik behandler du skjærebrett av tre

  • Før første gangs bruk: Stryk utover litt olje med en bit kjøkkenpapir. Du kan selvfølgelig bruke en vanlig nøytral matolje, men det er bedre å bruke en næringsmiddelgodkjent lin- eller paraffinolje, som beskytter treet godt. Det aller beste er å bruke paraffinolje som er tilsatt bivoks, da dette gir en svært slitesterk overflate. Paraffinolje med bivoks kan kjøpes hos de fleste fargehandlere. La oljen virke i 15 minutter og tørk av.
  • Etter hver gangs bruk: Vask skjærebrettet med oppvaskmiddel og varmt vann umiddelbart etter bruk. Et skjærebrett av tre skal aldri bløtlegges eller skylles under rennende vann lenger enn nødvendig.
  • Rask rengjøring: Hell destillert hvit eddik eller 5% eddik på en sprayflaske og spray på skjærebrettet. Tørk av med tørkepapir.
  • Skrubb med grovsalt for å fjerne vanskelige flekker.
  • Oppbevar skjærebrettet tørt.
  • Ved behov: Olje inn skjærebrettet rikelig og la det stå over natten, tørk av overflødig olje.
  • Olje inn tørre flekker så snart de blir synlige.
  • Overflaten kan slipes eller høvles for å få en ny, ren overflate etter flere års bruk.
Trygghet
Alltid 365 dagers åpent kjøp
Gratis levering ved kjøp over 600 kr. (*gjelder ikke produkter som krever pallfrakt)
Autoriseret verksted
Offisiell forhandler av alle merker