Planlegg kjøpene dine bedre. Sjekk hva du allerede har hjemme og ta bedre vare på det du kjøper. Her er noen tips på veien til å bli enda mer avfallssmart.
1
Best-før-datoen betyr ofte at maten holder seg betydelig lenger dersom den har blitt oppbevart riktig. Se, smak og lukt selv! Men, hvis matvaren er merket med siste forbruksdato og den datoen har passert, må du kaste den.
3
Bruk skallet på grønnsakene - En kan steke skallet av økologiske gulrøtter, rødbeter, pastinakk og poteter til sprø chips. Du kan også blande gulrotskallet til pesto og tilsette opphakket rødbeteskall i salaten.
4
Har du sliten salat, gulrøtter eller andre rotgrønnsaker i kjøleskapet? Legg den i en skål med vann i kjøleskapet i noen timer, så blir den sprø igjen. Hold også posesalat friskere lenger ved å legge et stykke papir ned, dette vil suge opp fuktigheten og la salaten holde seg frisk lenger.
5
Svinn-smarte retter? Ja, mye kan puttes i en gryte, suppe, grateng, pastasaus, pytt-i-panne, wok, og bli til skikkelig god mat!
7
Velg mer holdbare grønnsaker, slik som kål, løk, blomkål, rotgrønnsaker - de varer mye lenger og gir ofte mer næring for pengene.
8
Ta vare på rester og frys ned mer! Ostekanter kan rives i en lasagne, prikkete bananer kan blendes til iskrem, rester av kaffe og vin kan fryses for å lage god iskaffe senere, og vin går i gryten. Gammelt brød kan stekes til krutonger og brukes på toppen av en salat eller suppe. Og til slutt, ikke legg for mye mat på tallerkenen din, men heller fyll den opp.