Det kan være veldig vanskelig å vurdere hvilke kjøkkenkniver som er nødvendige. Den profesjonelle kokken vil kanskje foretrekke flere ulike typer kniver til hver sin oppgave, mens amatørkokken nøyer seg med å bruke samme kniv til flere forskjellige oppgaver.
Men det er 4 kniver som du bør ha på kjøkkenet om du elsker å lage mat og vil behandle råvarene på best mulig måte.
En god kokkekniv er den perfekte allround kniven. Takket være et bra håndtak, et bredt knivblad og ikke minst den skarpe spissen er du klar for alle skjæreoppgaver på kjøkkenet. Kokkekniven er spesielt fin til å skjære, dele og hakke, samt perfekt til mat som f.eks grønnsaker, kjøtt og urter.
En universalkniv finnes i forskjellige størrelser. Den er mindre enn kokkekniven og større enn urtekniven - det gjør den helt perfekt som en universal kniv. Den er fin til mer nøyaktige skjære- og hakke oppgaver. Universalkniven er fin til alt fra myke oster til sitrusfrukter.
Urtekniven fungerer perfekt som en mini versjon av kokkekniven. Kjennetegnet er den lille størrelsen og det korte knivbladet. Urtekniven er spesielt fin til å skrelle, dele, trimme og skjære i mindre frukter og grønnsaker. Den er fin til liten mat som bær, urter og skalldyr samt å lage dekorative dekorasjoner.
Du kan kjenne igjen brødkniven på det lange, smale knivbladet med tagger. En fin kniv som ikke nødvendigvis kun kan brukes til brød. Det taggete knivbladet gjør den fin til mat med litt mer sprø utside og myk innside, som ikke skal moses. Det gjør den også perfekt til å skjære f.eks vannmeloner eller store tomater.
Det finnes mange andre knivtyper, men med knivene nevnt ovenfor har du noe til stort sett alt. Du kan f.eks vurdere en skarp skjærekniv til en kjøkkenkniv eller kjøttøks til de ekstra harde matvarer. Om du ofte har fisk eller kylling på menyen kan en filèkniv også gjøre samlingen din komplett. I vår kategori for kjøkkenkniver kan du filtrere efter type.
De aller fleste knivene er laget av stål. Derfor nevner man også ofte hardheten på stålet. Hardheten på stålet varierer veldig fra merke til merke og kniv til kniv. Billigere kniver har normalt en hardhet på mindre enn 56 HRC, som gjør at de ikke holder seg skarpe så lenge. Kvalitetskniver med en høyere hardhet vil derimot kunne holde seg skarpe i lengre tid.
Det er også en fordel om stålet har et høyt karboninnehold som f.eks VG-10. Det betyr kort forklart, at de holder seg skarpe i lengre tid. Her vil hardheten ligge rundt 60-62 HRC. Knivene fås også med en høyere hardhet, som gjøre dem enda bedre. Jo hardere stål, jo lengre tid holder kniven seg skarp som gjør den enda bedre - og den trenger mindre vedlikehold. Noter deg gjerne at en veldig høy hardhet (fra 64 HRC og op) også gir en dårligere kant på kniven som lettere får små hakk - derfor er det viktig med riktig balanse.
Keramiske kniver er hardere enn andre og bevarer derfor skarpheten lengre. De er laget av en spesiell sand og er hardere enn kniver i stål. Den keramiske overflaten er glattere, som gjør at maten ikke setter seg fast, men lett løsner fra bladet. Derfor kan de innimellom oppfattes som skarpere enn stålkniver.
De vestlige og europeiske knivene har et mykere stål enn de japanske knivene, men istedet har de et mye tykkere design og det veier opp og gjør dem mindre skjøre. Slipevinkelen til europeiske kniver er 20-25 grader.
Japanske kniver tradisjonelt laget av et hardere stål enn det som brukes til å lage kniver av i Europa. En japansk kniv som kan slipes i en skarpere vinkel enn europeiske, ced 12-15 grader og gjør derfor bladet tynnere. De fleste av dem er enkeltslipte som vil si at de kun er slipt på den ene siden.
Et knivmerke som er elsket av både amatørkokkene og de profesjonelle kokkene. Du får et skarpt knivblad som bevarer smak, elastisitet og farge i maten. De avskjærte råvarene påvirker heller ikke de andre matvarene i kjøleskapet. Satake har flere kniv serier, som hver for seg er fantastiske på hver deres måte. Spesielt utmerker Kuro serien seg på grunn av den ujevne overflaten, som har blitt banket under produksjon
Kniver skapt med unik og individuell karakter til hver kniv. Med Kai knivene får du et kunstverk som er en kombinasjon av teknologi, håndverk og design. Inspirasjonen til knivene er fra det velkjente samuraisverdet. Det kjennetegnes spesielt ved den naturlige skjønnheten i damaskmønsteret. Det finnes mange flotte knivserier fra Kai der Shun Classic, Shun Premier og Wasabi er blant de mest populære.
Du får perfekte snitt så fort du har en Miyabi kniv i hånden. Det er autentiske, japanske kniver der kvalitet og skarphet er i fokus. De følger de berømte japanske samuraisverdene, som også er veldig fine å se på. Miyabi har fått hjelp til utviklingen av knivene fra en av Japans mest berømte kokk, Rokusaburo Michiba. Derfor kan du stole på at Miyabis kniver etterlever profesjonelle standarder.
Et inntrykk av sofistikert livsstil, forbindes med det verdenskjente Zwilling. Et knivmerke som er forbundet med kvalitet og lang holdbarhet. Samtidig også et populært merke, der det finnes kniver i alle prisklasser - uten at det er inngått noe som helst kompromisser med noe. En serie som er populær fra Zwilling er laget i samarbeid med Bob Kramer. En serie som oser av eksklusivitet og solid design.
Blant de mest populære knivene på markedet som er kjente for et brukervennlig design. Stålet er unikt for Global, der de har forsøkt å finne den rette balansen mellom skarphet og holdbarhet. Knivene som kan brukes av alle. Håndtaket og kniven er støpt i en hel del, som også gjør at rengjøringen er enkel. Det finnes flere forskjellige serier fra Global, der bl.a den nyere Global NI serien byr på tykkere stål og et større håndtak.
Med en lang tradisjon for knivarbei, blir Mac knivene smidd med aner fra de gamle japanske samuraisverdene. Hver eneste kniv er håndslipt og kvalitetskontrollert i byen Sakai i Japan. Det finnes Mac kniver til alle mulige behov, der alle er laget med et høyt karbon innehold som gir kniven en lang levetid og super skarphet. Blant de kjente knivene fra Mac finner du serier som Pro, Chef og Ultimate.
For å kunne passe godt på knivene dine, bør du tenke over underlaget du skjærer på. Det beste underlaget for knivene dine er et skjærebrett av tre - hvis du vil velge blant det beste kan du f.eks se på teak eller lønnetre. Disse er ikke så harde mot knivbladet som andre typer av tre kan være. Harde materialer som sten eller glass frarådes det sterkt mot. Et annet materiale du også kan vurdere er bambus - det er hardere enn lønnetre og teak, men det er bedre enn mange andre alternativ.
Når du er ferdig med å bruke kniven, er rengjøring og oppbevaring av kniven alfa omega for at knivene skal holde seg like bra. Spesielt bør du sørge for at knivkanten ikke ligger borti noe annet under oppbevaringen. Det gjør at knivbladet blir sløvt.
Selv om det kanskje står skrevet at knivene tåler oppvaskmaskin, gjør du deg selv en tjeneste ved å la være. Knivene dine holder mye lengre om du rengjør dem for hånd. På den måten kan du skåne knivbladet og unngå en ujevn rengjøring i oppvaskmaskinen.
Når du har tatt vare på knivene dine ved å vaske dem opp for hånd, så kommer vi til oppbevaring av knivene. Det er flere måter å oppbevare knivene så de holder seg best mulig. Uansett hvilken type oppbevaring du foretrekker, bør du sørge for at du aldri lar de ligge løst i en skuff. Dette skader knivene og gjør dem sløve med tiden.
Knivlisten/-magneten er en av måtene du beskytter knivkantene, men samtidig har du også mulighet til å ha god oversikt over knivene dine. Med en knivlist på veggen har du alltid oversikt over utvalget ditt. Så kan du enkelt strekke deg etter den du trenger.
En knivblokk er også en bra oppbevaring. Disse finnes i forskjellige design og kan derfor tilpasses til stilen på kjøkkenet ditt. Knivblokkene fås i forskjellige størrelser med forskjellige hull, alt ettersom hvilke kniver du har.
Når du skal slipe knivene dine kan du gjøre det med hjelp av et strykestål, en knivsliper eller en slipesten. Alt etter hvor stor stor kniv entusiast du er, kan du starte med et strykestål og deretter jobbe deg opp til en slipesten.
Et strykestål er fin for løpende vedlikehold. Strykestålet gjør knivkanten skarpere og retter på små ujevnheter - men den sliper ikke kniven. Når du skal skarpe din kniv med et strykestål, er det viktig at den holdes i en vinkel på 15-20 grader. Du skal også dra hele kanten langs stålet - fra starten av kniven til helt ut på spissen. Det er ingen forskjell på hvor raskt du gjør det, så lenge det bare gjøres riktig.
Denne typen av knivsliper, finnes med forskjellige hardheter i kornene. Det vil si at jo lavere korntall, jo grovere er slipestenen. Å slipe med denne typen er mer skånsomt for kniven, derfor dette også spesielt anbefales til sliping av japanske kniver. Knivene skal holdes i en vinkel på 20 grader og gjentas rundt 10 ganger. Normalt starter man med en grovere slipesten og finsliper/pusser med en som har et høyere antall korn - her finnes det også kombinasjon slipestener som har to ulike sider.
Et lettere alternativ er å bruke en knivsliper med keramiske ruller. Her trenger du ikke å tenke på hvordan du skal holde kniven. Det er bare å legge knivkanten ned i sliperen og trekke kniven igjennom. Knivsliperen med ruller fås ofte med flere typer av ruller, så den kan brukes til flere typer av kniver.