For at du eller neste eier skal kunne bruke en kniv lengst mulig, er det viktig at den blir tatt hånd om på rett måte. I denne guiden ønsker vi å dele våre beste tips om hvordan du kan vedlikeholde knivene dine for å gi dem et langt liv.
Hvis kniven din har blitt skikkelig sløv, anbefaler vi å investere i en slipestein med doble sider. Med den kan du jobbe opp eggen til perfeksjon igjen. Hvis det i stedet er snakk om mer daglig vedlikehold, er det tilstrekkelig å bruke slipestål eller knivsliper.
Edin Dzemat er en av Bakeren og Kokkens favorittkokker. Han har en solid merittliste og har både vunnet Kokkenes kamp og vært lagkaptein for det svenske kokkelandslaget. I videoen som følger presenterer Edin tre ulike metoder for å slipe knivene dine: slipestål, Minosharp og slipestein. Len deg tilbake mens Edin guider deg gjennom videoen og du får svar på hvilken slipeteknikk passer deg.
For å ta vare på knivene dine, tenk på underlaget du skjærer mot. Unngå å skjære uten skjærebrett! Det skader eggen hver gang du berører overflaten og du sliter ut kniven veldig raskt. Vi anbefaler skjærebrett av et mykere materiale som tre, plast eller av en fornybar råvare som sukkerrør. Unngå harde overflater som stein eller glass.
Vi i Bakeren og Kokken foretrekker å ha et sett med skjærebrett til forskjellige formål. Det er ikke bare for knivens skyld, det er også mye mer hygienisk å kutte på rett underlag. Skjær for eksempel aldri brød på et skjærebrett du bruker til løk. Da trekker brødet gjerne til seg smaken av løken.
I videoen sammenligner Edin Dzemat skjærebrett i plast og tre. Han forteller fordeler og ulemper og foreslår sin personlige favoritt.
Ikke la knivene dine ligge i en skuff, da blir de lett skadet og blir sløve. Knivlisten/magneten er en oppbevaring som er skånsom mot knivseggen samtidig som du har mulighet til å holde orden på knivene dine. Med en knivlist på veggen får du god oversikt og kan alltid se samlingen din. Da kan du enkelt velge kniven du trenger.
En knivblokk er også utmerket oppbevaring. Disse finnes i mange forskjellige design og kan tilpasses din stil på kjøkkenet. Knivblokkene finnes i flere forskjellige størrelser avhengig av hvilke kniver du har.
For at knivene dine skal fortsette å prestere på kjøkkenet, er rengjøring veldig viktig. Selv om det står på emballasjen at kniven tåler oppvaskmaskin, anbefales ikke dette. Ikke bare gir oppvaskmaskinen en ujevn rengjøring, eggen blir også sløv og den sliter på tre- og plasthåndtak. Kort oppsummert, knivene dine varer mye lenger hvis du vasker dem for hånd.
Les mer i vår store knivguide. Her botaniserer vi blant ulike typer kniver og materialer. Her kan du finne et hav med merker og vi fremhever de mest populære for å guide deg gjennom "jungelen".
Vi utdanner og gir tips, les videre ved å følge denne lenken.