De velkjente og deilige potetene kuttet ut som firkantede pinner – bedre kjent som pommes frites, er vanskelig å ikke elske. Pommes frites brukes som tilbehør til alle slags retter eller nytes helt alene. Dessverre er pommes frites veldig usunne, hvis du lager dem på tradisjonell måte, der de tilberedes i flere liter stekeolje. Men det er sunnere alternativer, der du ikke trenger å kompromisse med pommes frites-opplevelsen.
Hvis du ønsker mer følelse med dine hjemmelagde pommes frites, kan du med fordel investere i en pommes frites jern. På den måten kan du enkelt kutte poteter eller andre rotgrønnsaker til pommes frites. Det sikrer et flott og ikke minst ensartet resultat hver gang. Når dine hjemmekuttede pommes frites er klare, kan du steke dem akkurat som du ønsker - f.eks. direkte i ovnen eller med en airfryer. Noen mandolinjern inkluderer klinger for pommes frites.
En airfryer er elsket av matentusiaster, og brukes i dag til mye mer enn pommes frites. Den er enkel og grei å bruke, og fungerer på mange måter som en vanlig ovn - men sørger for at den varme luften sirkulerer bedre. Derfor kan du også lage pommes frites med minimal eller ingen olje, avhengig av modeller du bruker.
Det er enkelt å lage egne pommes frites. Alt du trenger er poteter, litt olje og salt.
Skyll potetene grundig og skjær dem i like store biter. Bløtlegg dem i kaldt vann i 30 minutter - eventuelt med is. Ta dem deretter ut av vannet og tørk dem med et oppvaskhåndkle. Ha potetene i en pose med olje (½ ss olje per 2-3 poteter) og rist posen godt, slik at oljen fordeles godt. Du kan samtidig eksperimentere med krydder, og gjøre dine pommes frites unike. Noen tilsetter også litt revet parmesan.
Steg deretter dine pommes frites. Dette kan gjøres i en airfryer eller i en vanlig ovn med varm luft. Steketiden er omtrent 20 minutter, avhengig av varmen og metoden - til de har en passende farge.
I stedet for poteter kan du også eksperimentere med andre rotgrønnsaker, som f.eks. gulrøtter, pastinakker, rødbeter eller jordskokker. De bør behandles på omtrent samme måte som poteter. Skjær dem i pinner eller båter, og vend dem i litt olje, salt og pepper. Stek dem i ovnen ca. 25-30 minutter på 220 grader. Prøv gjerne andre krydder som f.eks. paprika, hvitløk, chili eller etter smak og retten den skal serveres med. Vi kan også anbefale å legge ved rødløk eller noen urter, som f.eks. rosmarin.
Grønne bønner er ikke det folk flest forbinder med pommes frites. Men vend dem i litt olje og salt, og gi dem ca. 20 minutter i ovnen på 200 grader - så får du sprø og deilige (sunne) bønnefrites. De kan også tilberedes direkte fra frosten, stek dem 30-40 minutter, og du kan gjerne vende dem underveis.
De er på randen av å bli kalt noe med frites, men stekte brokkolipinner er en av våre favorittmåter å spise brokkoli på. Skjær bukettene dine i noe som minner om pommes frites, og vend dem i litt olje og dryss over salt. Stek dem i 25-30 minutter på 200 grader. De får gjerne bli litt brent på overflaten.