Kay Bojesen er nok et av de mest anerkjente merkene - og med god grunn. Det er ingen tvil om at produktene bærer på en tung designarv. Mange eier kanskje fortsatt de gamle figurene fra deres besteforeldre, mens andre først har fått dem inn etter deres relansering. Uansett hva så skaper de koselige Kay Bojesen dyr med godt humør og koselige stunder i hjemmet, både hos barn og voksne.
Den koselige apen er nok den mest velkjente av Kay Bojesens dyr, så man kan lures til å tro at den også må ha vært den første. Historien er faktisk litt annerledes for det tok faktisk mer enn 20 år fra det første dyret ble skapt til den velkjente Kay Bojesen apen kom på banen.
Vi har samlet våre favoritter og lar deg i denne oversikte møte alle de populære dyrene.
1951 er året hvor vi første gang fikk lov til å hilse på den høyt elskede apen. Den ble skapt i teak og limbatre og er et levende bevis på Kay Bojesens overbevisning om at linjene i et produkt skal “smile”. I dag finnes apen i flere størrelser og tresorter.
I 1934 kom Pind til verden. Dachsen Pind var utført i mahogni og kunne fås i to forskjellige størrelser. Dachsen er bare én av de mange hundene Kay Bojesen skapte un 1930-tallet. Pind er dachshunden, som vi kjenner den, som blev reintrodusert i 2011 og laget i oljet valnøtt tre.
Den fargerike sangfuglen skapte Kay Bojesen under 1950-tallet, men ble aldri satt i produksjon den gang. Først i 2012 ble den satt i produksjon, her skapt ut fra gamle bilder fra Kay Bojesens familiealbum. Blandt sangfuglene kjenner vi Ruth, Pop, Otto, Kay, Peter, Ernst og Sunshine samt de nyere Alfred, Ravn og Georg.
Tilbake til år 1953 kommer elefanten i familien. Den er stor og tykk med bevegelig snabel og ben, den er skapt i eiketre. Elefanten finnes faktisk også i en sjelden utgave, der den er grå med rosa ører.
Spurveparret ble skapt i midten av 1930-tallet og er laget i en kombinasjon av blød natureik og røyket eik. Et søtt lite par som bringer romantikken inn i dyrefamilien.
I 1954 møter vi Lunden, som har et bevegelig hode og finnes i to størrelser. Den ble laget i ortre og fargelagt av tidens store teatermaler, Svend Johansen. Siden den gang er lunden blitt det mest etterspurte “glemte” designet og derfor ble den reintrodusert i begynnelsen av 2013.
Kay Bojesen skapte for første gang bjørnen Ursula tilbake i 1952, som var inspirert av en bjørneunge i Zoologisk Hage. I april 2019 blev den relansert som en panda, i anledningen av det nye Pandahuset på samme sted.
Det fantasifulle universet fra Kay Bojesen inneholder mange ikoniske dyr. Fra den første hesten i begynnelsen av 1930-tallet til den siste kaninen i 1957 ble det skapt utallige av forskjellige arter i den hyggelige tredyr familien.
Her kan du se de resterende dyrene:
Selvom de populære dyrene fra Kay Bojesen er dekorative i seg selv, er det mulig å gi dem mer karakter i forbindelse med forskjellige høytider. Det finnes en midtsommerkrans som gir dyret en stemning av vår og sommer, nisselue til årets store høytid og ikke minst student luen som er en opplagt gaveidé. De forskjellige utgavene lages i forskjellige størrelser så du kan finne en som passer til ditt dyr. Husk at de ikke kun passer fint til apen - men flere varianter passer også på f.eks. bjørnen, pandaen, sangfuglen eller elefanten.
Apen er og forblir det dyret som de fleste forbinder med Kay Bojesen - og den er i dag å finne i flere forskjellige størrelser og tresorter. Den mest populære Kay Bojesen apen består av 31 deler og er laget i limbatre og motstandsdyktig teaktre. Å jobbe videre på de elskede klassikerne og løfte design arven fra Kay Bojesen krever stor integritet hele veien rundt.
Dermed er det stort fokus på motstandsdyktig tre, der apen er skapt av plantasjeteak, hvilket betyr et bæredyktig alternativ til naturlig teak. Når det jobbes med denne typen tre, plantasjeteak kan fargevariasjoner ikke unngås. Når treet er nyskåret er det varierende fra voksgul til lys grågrønn, noen ganger med mørke flekker og striper. Her er det fokus på fra leverantørens side, å sammensette de forskjellige variasjonene så like som mulig. Spesielt ved armene og bena forsøker man å matche med kroppens farge, men hodet kan ofte fremstå mørkere enn resten.
Fargevariasjonene er ikke en parameter for kvalitet, de er derimot en konsekvens av de valgene Kay Bojesen har tatt hva angår motstandsdyktighet og integritet. Kvalitetsparametrene for Kay Bojesen er derimot at overflaten skal være uten merker, revner og splinter, her er det også kun sunne knop som er akseptable.
Limbatreet som blir brukt er importert fra Afrika og følger EUTR-lovgivningen. Denne sikrer en lovlig skoghogst i opprinnelseslandet.
Med tiden vil påvirkning fra både luft og lys endre eventuelle farvenyanser i teaktreet til en mer ensartet, gyldenbrun og varm tone. Dermed er der ikke to aper som er helt like, så hver eneste Kay Bojesen Abe har sin helt egen unike personlighet.
Apen blir produsert og bygget i Danmark. Deretter blir de pakket i esker og gjort klar til å komme ut i de ulike hjemmene.
Ingen fare! Apen har eksistert i mange år. Det betyr også at det finnes aper i de ulike hjemmene, som gradvis har noen år bak seg og dermed ikke er de samme spenstige apene de var en gang. Men dette er det råd for.
Du kan nemlig selv gi nytt liv til din Kay Bojesen ape hvis den har blitt løs med årene. Dette understreker bare at det er snakk om et kvalitetsprodukt som er skapt for å være et blivende produkt. Alt som kreves er et reparasjonskit også kan du med fordel se denne videoen, for en enkel gjennomgang av hva du skal gøre.
Selvom Kay Bojesen mest av alt er kjent for sine livsglade dyr, startet han faktisk som sølvsmed ved Georg Jensen og står også bak utallige kreasjoner innenfor bl.a. bestikk og smykker. Men i 1930-tallet oppstod den store interessen for å arbeide med tre og han begynte å skape sin velkjente dyrefamilie.
Utover dyr, ble det bl.a også til hans klassiske rangle til barn og en rekke andre figurer, pyntegjenstander og bruksting i tre.