Kjøkkenutstyr & design på nettet
Gratis frakt over 500 kr.
Rask levering
365 dagers angrerett
Handlekurv Kurv 0 kr Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Handlekurv Kurv 0 kr Vis handlekurv Gå til kassen Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Handlekurv Kurv 0 kr Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Handlekurv Kurv 0 kr Vis handlekurv Gå til kassen Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Hvorfor velge oss
  • Stort utvalg av kjente merker
  • Rask og sikker levering
  • 365 dagers angrerett
Populære produkter
AKM 6230 Blandemaskin / Kjøkkenmaskin Ankarsrum AKM 6230 Blandemaskin / Kjøkkenmaskin 6 490 kr
Artisan 5KSM185PSEPP Stand Mixer 4,8L Pebble Palm KitchenAid Artisan 5KSM185PSEPP Stand Mixer 4,8L Pebble Palm 6 106 kr
Artisan Vannkokar 1.5L - Pebble Palm KitchenAid Artisan Vannkokar 1.5L - Pebble Palm 2 497 kr
Kuro Santokukniv (18 cm) Satake Kuro Santokukniv (18 cm) 1 079 kr
Oval Gryte 29 cm 4,2 liter Cinnamon Staub Oval Gryte 29 cm 4,2 liter Cinnamon 1 963 kr
13 franske fagord innen matverden som kan være bra å kjenne til

13 franske fagord innen matverden som kan være bra å kjenne til

Frankrike er et av verdens mest innflytelserike land når det gjelder matkultur. Vi i Norge importerer både deres mat og mattermer til våre egne kjøkken.

Er du også lei av å høre alle franske matuttrykk og late som at du forstår? Bakeren og Kokken hjelper deg å forstå og følge med på de franske uttrykkene ved å liste 13 franske kjøkkentermer som du kan ha bruk for.

 

Sous Vide

Betyr under vakuum på fransk og er en spesiell metode for langsom matlaging. I Sous Vide forsegler man maten i en vakuumpose og koker det i vann ved en lav temperatur mellom 50 og 60 °C. Det finnes spesielle Sous Vide-kokere som gjør prosessen enklere. Med Sous Vide blir kjøttet eller grønnsakene veldig jevnt tillaget, noe som skaper en herlig saftighet som ellers kan være vanskelig å oppnå ved langsom matlaging.

På godt norsk: Soo Vidd

Sauteuse

Ordet sautè betyr omtrent å kaste på fransk og brukes i kjøkkenet i samband med hurtig steking der det som stekes i stekepannen eller kasserollen hele tiden skal være i bevegelse, altså kastes rundt i kokekaret. På den måten får maten farge raskt uten å bli brent. En sauteuse er en blanding mellom en stekepanne og en kasserolle som brukes til å sautere.

På godt norsk: Såtøs

Haut cuisine

La Haut Cuisine avser fin mat som serveres på en restaurant. Uttrykket kan fritt oversettes til øvre kokekunst på norsk.

På godt norsk: ått qwusin

Fondue

De fleste har nok spist fondue, men hva betyr fondue? Jo, fondue er en bøyelse av det franske verbet for å smelte. Hvis man sier fondue så mener man ostfondue i Frankrike. Hvis man i stedet mener kjøttfondue sier man fondue bourguignonne.

På godt norsk: Fonn dy

Coq au vin

En fransk rett som kort og godt betyr hane i vin. Noe som det også omtrent er, selv om det oftest er kylling som brukes i denne herlige gryteretten.

På ren norsk: Kokk oa vø

Aperitif

En liten drink, ofte med alkohol, som serveres før maten for å øke appetitten. Ordet kommer fra det latinske ordet aperire som betyr å åpne. En aperitif er altså en liten åpner.

På godt norsk: apritif

Escargots

Å spise sneiler, eller escargots som det heter på fransk, er vel kanskje ikke så vanlig her i Norge. Men fakta er at sniler er riktig godt hvis man tillager de på rett måte med gode krydder. Spesielt som en liten forrett. Vel verd å prøve!

På godt norsk: Eskargås

Raclette

Ordet raclette kommer fra det franske verbet racler som betyr å skrape eller å skave. Retten består av en spesiell type smeltet ost. Det er enklest å lage raclette i et elektrisk raclettjern.

På godt norsk: Rakklætt

À la minute

Betyr på minuttet og vil si at maten serveres direkte på bestilling.

På godt norsk: a la minytt

Avec

Fra uttrykket du cafè avec le petit verre som oversatt til norsk betyr kaffe med det lille glasset. Avec betyr helt enkelt med og en avec er en drikke med alkohol som drikkes sammen med kaffen.

På godt norsk: Avækk

Julienne

Julienne betyr at man kutter grønnsaker i tynne skiver. Man tror at navnet kommer fra det franske navnet Julie. Man kan lage Julienne gjennom å bruke en skarp kniv eller et spesielt julienneredskap. Juliennegrønnsaker er fantastisk gode i en herlig salat for eksempel.

På godt norsk: Tjulijenn

Pot au feu

Du har sikkert hørt snakk om et Pot Pourri. Uttrykket brukes for omtrent det samme som litt av hvert på norsk. Pot Pourri var faktisk det opprinnelige navnet på gryten pot au feu. En pot au feu er en enkel gryterett som består av biffkjøtt og varierte grønnsaker. Pot au feu er en tradisjonell gryterett som både fattige og rike i Frankrike har spist helt siden 1600-tallet. Uttrykket betyr gryte på ilden.

På godt norsk: Pottafo

Baguette

De fleste vet nok hva en baguett er, men vet du selve ordet baguett betyr? Det avlange delikate brødet har samme navn som det franske ordet for stav eller batong. Baguetten er sannsynligvis det som folk flest forbinder med fransk mat og har blitt en del av den franske stereotypiske karikatyren med en basker, stripete genser, skjerf, bart og en baguette under armen. Baguetter er lette og morsomme å bake hvis du har en baguetteform hjemme.

På ren norsk: Kjempedeilig! Eller hvis du vil: Baggætt

 

Håper at du nå føler deg litt tryggere når du møter på ord fra den franske matkulturen. Fransk regnes som kjærlighetens språk og alle vet jo at den beste maten lages med kjærlighet!

Trygghet
Alltid 365 dagers angrerett
Gratis levering ved kjøp over 500 kr.
Autoriseret verksted
Offisiell forhandler av alle merker
Les alle dine fordeler
Bruk for hjelp?
Vi sitter klar ved telefonen fram til klokken 16:oo, husk at du også kan sende oss en epost ved å klikke på linken under.
21 98 88 40