Jernpannen er din nye bestevenn på kjøkkenet og har vært kokkens favoritt i mange år. Den har en lang levetid, en fantastisk varmedistribusjon og en naturlig non-stick belegning. Jernpanner består av jern og karbon. I forhold til støpejernspanner er de lettere og reagerer raskere på temperaturforskjeller. Jern er et ytterst robust, varmebestandig og varmeabsorberende materiale. Vedlikeholder du din jernpanne, vil du oppleve at den går gjennom generasjoner. Hvis den en dag blir kastet, kan materialet resirkuleres som gjør den miljøvennlig. Jernpannen er ikke rustfri og har heller ikke en non-stick belegning. Du skaper selv den naturlige non-stick overflaten - dette kalles “seasoning”.
Jernpanner er allsidige: De er gode til å holde på varmen og blir raskt varme uten at materialet tar skade. Vær forsiktig med rask oppvarming når jernet legger seg og kan risikere å bli skjevt hvis det får varme for raskt. Den skal absorbere varmen raskt, så varm den stille og rolig opp til den ønskede temperaturen.
Naturlig non-stick belegning: Det å gi din panne den naturlige non-stick belegningen er raskt, effektivt - og mye lettere enn du tror. Innen din jernpanne skal tas i bruk for første gang skal du sørge for å varme den opp og “brenne” av den øverste belegget. En ny panne har en beskyttende voksbelegning. Det gjør du ved å helle litt olje på pannen og når det begynner å ryke, lar du den gjøre det i et par minutter. Etter det heller du oljen av pannen og den er klar til bruk. Etter bruk skal du vaske den i varmt vann, tørke den og smøre den inn i et beskjedent lag olje med litt kjøkkenpapir. Jernpannens non-stick overflate forbedres løpende jo mer pannen brukes. Desto mørkere og mer brukt pannen er, desto bedre stekeegenskaper har den. Jernpanner er derfor et verktøy som kun blir bedre med tiden. Det blir raskt den pannen man alltid velger.
Mindre fett: Pannens naturlige non-stick belegning, gjør også at jernpannen krever mindre og mindre fett hver gang den brukes. Du behøver takket være non-stick belegningen, ikke å helle olje eller andre fetter på pannen innen bruk. Det gir mulighet til å lage sunnere retter da du f.eks. kan sautere dine grønnsaker uten smør og olje. Du kan også steke kjøttet ved høy temperatur uten at det brenner seg fast. Jo mer du bruker jernpannen, jo raskere skapes den naturlige non-stick belegningen. Deretter vil pannen kun kreve fett når den vedlikeholdes.
Bruk din jernpanne til alt: Om det er luftige egg, kokte poteter, sprø skorper på kjøttet, sauterte grønnsaker eller ovn steking. Jernpanner kan alt - noe som også er grunnen til at den i mange år har vært de profesjonelles go-to verktøy i restauranger.
Alle varmekilder fungerer til jernpanner - inklusiv induksjon og ovn.
Start med en moderat temperatur når du bruker en jernpanne. Jernpanner blir raskt varme og holder temperaturen så lenge de er på platen. Så vær tålmodig og forsiktig med varme nivået og start på 2-3 (middels varme). Du unngår da at jernet legger seg og at pannen blir skjev.
Jernpanner er praktiske til å oppnå høye temperaturer og når du vil lage retter med en sprø og karamellisert skorpe. Når pannen er på platen, absorberer pannen den optimale varme - men når den fjernes fra platen, forsvinner varmen igjen.
De fleste jernpanner kommer med et beskyttende voks belegg så du innen bruk kan sørge for å vaske den i veldig varmt vann uten vaskemiddel og tørke av den med kjøkkenpapir.
Hvis du behandler din jernpanne med litt olje etter hvert bruk, sørger du for at den har en naturlig non-stick belegning. Det er to muligheter for hvordan du best mulig vedlikeholder din panne og gir den en optimal non-stick belegning eller seasoning som det kalles:
Etter hvert bruk skal du håndvaske jernpannen, tørke av den med kjøkkenpapir og påføre den et tynt lag olje.
En annen mulighet er at du engang imellom heller ca. 2 teskjeer olje på pannen og heller det rundt så hele overflaten blir smurt inn i cirka 1 mm. olje. Sett deretter pannen på platen ved middels varme i cirka 2 minutter. Sørg hele tiden for at overflødig olje fjernes med kjøkkenpapir. Når pannen begynner å ryke og har gjort det i cirka 2 minutter, slår du av varmen og lar den avkjøles. Dette vil også gi pannen en non-stick overflate.
Du vil oppleve at din jernpanne blir bedre desto mer den brukes og krever mindre fett. Den opparbeider seg helt enkelt en non-stick belegning naturlig desto mer den blir brukt.
Jernpanner tåler ikke oppvaskmaskin. La den heller ikke bli stående våt. Disse tingene kan gjøre at den ruster. Sørg for å vaske den for hånd med varmt vann og en bløt svamp (unngå såpe og ellers bruk en som er mild). Avslutt med å påføre et tynt lag olje så du har gitt den litt “seasoning”.
Du kan innimellom gi din panne en litt grovere rengjøring for å fjerne lukt og matrester. Ha litt salt på pannen og varm den i 1-2 minutter. Hell varmt vann på mens den fortsatt er på platen og la det koke opp så eventuelle matrester og lukt løsnes og fjernes fra pannen. Tørk av den med kjøkkenpapir og påfør litt olje som etter en normal rengjøring.
Vær oppmerksom på at sure/syrebaserte matvarer og ingredienser ikke fungerer bra med jernpanner, da den kjemiske reaksjonen kan misfarge materialet - for eksempel tomater, sitrus og hvitvin. Det kan ikke unngås at det er synlig at din panne har blitt brukt. Men desto mer du passer og vedlikeholder din panne med “seasoning” kan den også bedre motstå de syrebaserte ingrediensene. Dette gjør er ikke dårlig for pannen, men er utelukkende verdt å bemerke i forhold til utseendet.
Skulle det skje at det blir rust på din panne, kan du skrubbe pannen med en hard svamp eller stålull og deretter avslutte med en oljebehandling.
Opplever du at jernet legger seg og bunnen av pannen har blitt skjev? Vend da pannen på hodet og slå forsiktig på den med f.eks. en hammer. En gummihammer er den beste løsningen, men en vanlig hammer kan også brukes. Legg papir eller en klut mellom gryten og hammeren så du unngår merker på grytens overflate. På denne måten kan du rette skaden.
Mange store produsenter tilbyr gode jernpanner i høy kvalitet. Blandt annet De Buyer, Garcima, Lodge og Ken Hom.
En fransk produsent av kjøkkenredskaper, som kombinerer opplevelser med innovasjon. I samarbeid med profesjonelle kokker sikter de etter å utvikle produkter som teknisk sett og holdbarhet messig lever opp til de nåværende standardene og tendenser som rører på seg - på den mest troverdige måten.
En spansk produsent av kjøkkenredskaper, spesielt kjent for deres unike paellapanner. Med deres erfaring innenfor unike spiseopplevelser, skaper de holdbare produkter i høy kvalitet og med gode yteevner.
Solid, holdbar og fantastisk. Det er hva man kan si om produktene fra amerikanske Lodge. Med over 120 års erfaring innenfor produksjon av kjøkkenredskaper, skaper de ikke kun produkter som er brukbare og allsidige - de skaper også minner som varer i generasjoner.
Ken Hom er en anerkjendt kokk som anses som en av de førende eksperter i det asiatiske kjøkken. Hans overbevisning er at man med høyeffektivt kjøkkenutstyr får det nødvendige verktøyet til å skape fantastiske smaker til enhver rett. Hans serie av kjøkkenredskaper er derfor skapt med øye for kvalitet, optimal yteevne, brukbarhet og effektivitet.