Her finner du tips til hvordan du kan bli smartere på matavfall og oppbevare maten riktig,
slik at den varer lenger. Vi ønsker også å inspirere deg til å spise mer vegetarisk mat og kommer
med konkrete tips til hvordan du kan begyne! Sist men ikke minst, går vi gjennom hvilke råvarer som
er sesong i løpet av den kommende høstperioden. Du finner, selvfølgelig, også et utvalg produkter
som hjelper deg å leve et grønnere og mer bærekraftig liv!
Slow cookeren elsker å småkoke i flere timer. Og ofte er alt du trenger, i tillegg til en slow cooker, en god
oppskrift, bra råvarer, en kniv og skjærebrett – så er det bare å kjøre i gang! Mange gode oppskrifter passer
seg selv i en slow cooker, mens du er på jobben, går ærender eller nyter av din fritid ute i naturen. Når du
kommer hjem igjen blir du møtt av en herlig lukt av hjemmelaget god mat, kan det bli bedre?
Hver tredje til fjerde plastpose med mat som tas med hjem vil havne i søpla, som er en ganske unødvendig miljøbelastning! Planlegg kjøpene dine bedre. Sjekk hva du allerede har hjemme og ta bedre vare på det du kjøper. Her er noen tips på veien til å bli enda mer avfallssmart.
I dag kaster vi mye mat helt unødvendig. Det er hverken bra for lommeboken eller miljøet. Derfor har vi
samlet våre beste tips på hvordan du kan bli smart på matavfall, oppbevare maten riktig og utnytte rester
på en mye bedre måte.
Forleng matens levetid ved å oppbevare den riktig!
På tide med nytt kjøleskap? Invester i en energieffektiv variant og spar penger på strømregningen. Se også etter et kjøleskap med klimasoner. Hvis en del av kjøleskapet kan være under null, kan kjøtt og fisk vare mye lenger. I den mindre kjølige sonen (8-12 grader) trives fruktene og grønnsakene mye bedre. Da holder de seg betydelig bedre enn i den vanlige kjøletemperaturen på 4-8 grader.
Best før-datoen betyr ikke hvor lenge en matvare er trygg, men til hvilken dato maten forventes å holde sin beste kvalitet. Maten kan derfor være fullt spiselig selv om datoen har passert. "Utløpsdato", derimot, betyr at maten ikke er trygg å spise etter at denne datoen har passert.
Hold maten fersk lenger, mariner rå ingredienser og unngå matsvinn ved å vakuumpakke den.
Når maten oppbevares under vakuum, bevares vitaminer og mineraler.
Slik unngår du matsvinn og gjør det enklere å spise sunnere.
Håper dette har inspirert deg til mer matsvinnsmarte vaner på kjøkkenet. Men, har du fortsatt mat som må kastes, slik som for eksempel kaffegrut og bananskall, kan du legge dette oppi en Bokashi-kjøkkenkomposter. Det er en enkel og smart måte å omdanne matavfall til jord og gjødsel, helt uten kjemikalier. Hver gang du begraver bokashi-avfallet ditt skaper du karbongjødsel i tillegg, ettersom dens gode bakterier binder karbon og nitrogen i jorden.
Et godt tips er å fortsette å tilberede dine vanlige retter men bytt ut kjøttet med f.eks. bønner, rotgrønnsaker eller kjøtterstatninger. Prøv å lage din neste Stroganoff med sopp eller halloumi, eller taco med bønner og lasagnen med linser. Vegetarisk mat er så mye mer enn bare salat!
På denne måten, ved å lage de samme rettene, bare erstatte kjøttet med noe annet, går som regel overgangen ganske lett ned hos barna, som kanskje ikke synes det er så gøy med helt nye grønnsaksretter.
På bildet kan du se hvilke råvarer som er i sesong i løpet av vinteren. Gjennom denne herlige sesongen kan du benytte anledningen til å oppdage nye smakfulle varianter av kål og kose deg med diverse forskjellige rotgrønnsaker. For å fortsette å spise etter sesong resten av året kan du følge vår sesongkalender nedenfor:
På bildet kan du se hvilke råvarer som er ypperlig å spise om høsten. Som nevnt, da kan du om høsten fråtse i kål og rotgrønnsaker og i løpet av de andre sesongene kan du fokusere på følgende:
På bildet kan du se hvilke råvarer som er i sesong i løpet av høsten. Gjennom denne herlige sesongen kan du benytte anledningen til å oppdage nye smakfulle varianter av kål og kose deg med diverse forskjellige rotgrønnsaker. For å fortsette å spise etter sesong resten av året kan du følge vår sesongkalender nedenfor:
På bildet kan du se hvilke råvarer som er ypperlig å spise om høsten. Som nevnt, da kan du om høsten fråtse i kål og rotgrønnsaker og i løpet av de andre sesongene kan du fokusere på følgende:
Hos oss i Bakeren og Kokken er kvalitet i fokus og vi velger både leverandører og produkter med omhu.
Produktene vi selger skal være brukbare i generasjoner, de skal kunne repareres og skulle du gå lei av et
produkt du har kjøpt hos oss, skal du kunne gi bort det slik at det kan leve videre i neste husholdning.