Handlekurv Kurv ?.SubtotalFormatted? String.Empty Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Handlekurv Kurv Vis handlekurv Gå til kassen Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Handlekurv Kurv ?.SubtotalFormatted? String.Empty Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Handlekurv Kurv Vis handlekurv Gå til kassen Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Østersguide

Østersguide

Østers er en rett som man enten aldri har testet, elsker eller avskyr. Det finnes ikke noe midt i mellom når det gjelder østers. Når østers er på sitt beste kan de være som et ømt havskyss som smaker friskt og helt fantastisk. Her har vi samlet det meste som er verdt å vite når det gjelder østers.

Slik åpner du østers som de profesjonelle

Det kan både se vanskelig og farlig ut å åpne østers, men hvis man gjør det på riktig måte er det ganske enkelt. Og i tillegg til å kose seg med den gode smaken av østers kan man også nyte av gleden ved å kunne åpne sine egne østers.

Redskap: En østerskniv er å foretrekke, både fordi andre kniver ikke er like effektive og fordi de kan bli ødelagt. Det finnes forskjellige østerskniver, noen har et meget kort blad og noen har en beskyttelsekrage foran bladet. Hvilken kniv man bør velge er avhengig av hvilken type østers man skal åpne og hvilken kniv man selv synes er mest behagelig å bruke. Til avlange østers kan en kortere kniv være enklere å bruke og til flate østers velger man ofte en kniv som er noe lengre. Bruk også et håndkle for å få et godt grep rundt østersen.

Ulike sorter østers krever forkjellige teknikker.

Slik gjør du for å åpne flate østers:

Ta håndkleet i ene hånden og kniven i den andre.

Hold østersen med den runde siden ned og det flate lokket opp. Forsikre deg om at «gangjernet» på østersen vender bort fra deg.

Hold østersen stødig samtidig som du trykker og vrir med knivens egg mot «gangjernet» på østersen.

Du trenger ikke å bruke så mye styrke for å åpne østers, det gjelder bare å ha riktig teknikk.

Slik gjør du for å åpne avlange østers:

Legg østersen med «gangjernet» mot kroppen.

Stikk inn knivspissen i høyre side på østersen og en bit inn i skallet før du drar kniven hele veien langs siden på det øverste skallet. Hvis du har truffet muskelen bør du kunne åpne østersen uten problem.

Oppbevaring av østers

Oppbevar alltid østers med den runde siden ned. Hvis de oppbevares på den andre siden renner all væske ut fra østersen. Forsøk å stable østersene på hverandre hvis de ligger i kjøleskapet og legg en liten tyngde øverst for å få et trykk på lokket.

Det anbefales ikke å oppbevare østers i kjøleskap lenger enn en dag.

Bra å vite når det gjelder østers

Østers er levende dyr og man spiser dem levende hvis man ikke foretrekker å lage dem på en eller annen måte. Østers dør så snart de har havnet i magesekken og de dør også hvis man skjærer i dem med en kniv.

For å se om østers lever når de ligger i sitt skall kan man knakke litt forsiktig på skallet. Hvis den lukker seg lever østersen, hvis ikke er den død og da er det en god idè å kaste den.

I Norge er vi så heldige å ha østers av verdensklasse. Høst og vinter er det sesong for østers i Norge mens de er fredet under sommeren. Men man kan alltid kjøpe østers fra Frankrike, Japan eller Portugal.

Spise østers

Det finnes hundretalls måter å spise østers på. Det vanligste er vel kanskje å spise østers kalde og rå med noen dråper sitron eller lime. Det morsomme med østers er at man kan bruke forskjellige krydder og smaker som løfter hverandre. Det er også kjempegodt å grille eller gratinere østers. Men det som alltid vil være der er den herlige smaken fra havet.

Trygghet
Alltid 365 dagers åpent kjøp
Gratis levering ved kjøp over 600 kr. (*gjelder ikke produkter som krever pallfrakt)
Autoriseret verksted
Offisiell forhandler av alle merker