Handlekurv Kurv ?.SubtotalFormatted? String.Empty Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Handlekurv Kurv Vis handlekurv Gå til kassen Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Handlekurv Kurv ?.SubtotalFormatted? String.Empty Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Handlekurv Kurv Vis handlekurv Gå til kassen Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Tørking

Tørking

I gamle dager, da man ikke hadde kjøleskap eller fryser å lagre maten i, fikk man benytte seg av andre metoder for å bevare maten. Salting, jordkjeller eller snø var gode løsninger, men tørking var den mest effektive og beste måten å bevare matvarene på.

Dette er en metode som i dag blir stadig mer aktuell. Men i dag er det ikke for å bevare maten som man velger å tørke den, det er i stedet den forandring som skjer med råvarene ved tørking som lokker flere og flere til å benytte seg av dette. Matvarer som tørkes gir oss mange nye smaksopplevelser, for eksempel vil frukt eller bær som ofte blir brukt i musli eller naturgodteri få en fantastisk smak og en helt annen konsistens når de er tørket enn i sin opprinnelige form.

Man kan tørke nesten hva som helst, sopp, kjøtt, frukt, grønnsaker eller fisk er noe av det som kan tørkes med utmerket resultat. En fordel med å tørke sopp er at den får tilbake sin opprinnelige konsistens og smak når den kommer i kontakt med væske i gryteretter eller andre retter. For de som plukker mye sopp er det derfor meget praktisk med en dehydrator. Det samme gjelder også for ivrige bærplukkere som vil bevare sin fangst på en smidig måte.

Med den stadig voksende rawfood-trenden vokser også behovet for å kunne tørke sin mat. Rawfood er, ifølge rawfood-læren, mat som ikke har blitt utsatt for temperaturer over 40ºC. Ved tørking kan man i de fleste tilfeller holde seg under den grensen hvis man ønsker det. Selvfølgelig kan man tørke mat i en vanlig ovn, men en tørkeprosess kan ta ganske lang tid og det er derfor ikke så kjekt å benytte seg av en stekeovn. En dehydrator kan man ved behov bruke flere døgn i strekk, på en trygg og smidig måte. Det amerikanske selskapet Excalibur er ledende innen produksjon av høykvalitative dehydratorer i ulike modeller og størrelser.

Det som skjer ved tørking er at vannet som finnes i matvarene fordamper langsomt og gjør at produktene får samme temperatur som lufttemperaturen. En vanlig feil som mange gjør ved tørking er at man øker temperaturen for at det skal gå raskere, men dette kan føre til at maten blir seig og får en læraktig konsistens. Tid, temperatur og forberedelse er tre viktige ting for å lykkes med tørking av matvarer. Hvordan man forbereder det som skal tørkes er helt avgjørende for et godt resultat. En god regel er at jo større overflate som blir utsatt for tørking jo raskere går prosessen. Et godt råd er derfor å skjære tynne skiver med en stor tørkeoverflate hvis man ønsker at tørkingen skal gå raskt.

Det største problemet med tørking er faktisk at fantasien svikter, så la fantasien og kreativiteten flyte og prøv tørking av forskjellige matvarer!

Trygghet
Alltid 365 dagers åpent kjøp
Gratis levering ved kjøp over 600 kr. (*gjelder ikke produkter som krever pallfrakt)
Autoriseret verksted
Offisiell forhandler av alle merker