Å lage mat med en slow cooker er både smidig og enkelt, men det finnes så klart noen tips og knep for å ta dine slowcooking-kunster til neste nivå. Vi vet også at det inspirerer og vi har derfor også samlet tre fine oppskrifter fra Crock pot.
Men først - våre fem beste tips på hvordan du lykkes med din slow cooker!
1. Ikke tyvtitt!
La lokket være på gryten under hele matlagingstiden. Det er så klart fristende å løfte på lokket og lukte på de deilige duftene fra maten, men det bør du ikke gjøre. Slow cooking betyr akkurat som navnet sier en “langsom matlaging” og det tar lang tid for gryten å komme opp i temperatur. Så når du løfter på lokket, slipper du ut mye av varmen. Det betyr at det kan ta opp til en halvtime for din slow cooker å oppnå samme temperatur igjen, som påvirker matlagingstiden.
2. Velg “dårligere” kjøttbiter i kjøttdisken og få samme resultat som om de var delikatesser. Filéer og dyre kjøttbiter får all ære, men når det kommer til slow cooker - som steker kjøttet langsomt og under en lavere temperatur så kommer til og med den seigeste kjøttbiten bli mør. Du kan med bra samvittighet velge den billigste kjøttbiten og ingen kommer til å merke noen annen forskjell enn at du serverte et godt måltid!
3. Stek kjøttet først.
Det er enkelt å ville hoppe over dette steget da kjøttet alikevel blir stekt i slow cookern. men! Kjøttbiter som har fått litt stekeyte beholder en dypere smak fordi kjøttsaften blir i kjøttet under hele prosessen. Det ferdige resultatet får mer og enda bedre smak.
4. Velg tørkede krydder.
Ikke sant er det friskt og luksuriøst når kjøkkenet er fylt med ferske urter - bare å plukke noen kviter etter smak og legg til i matlagingen. Derimot så er det vel ganske sjeldent at kjøkkenet faktisk har fult av ferske urter og for oss uten “grønne fingre” tar det ikke lang tid før planten ikke lenger har det så bra, dessverre.
Da kan det være trøstende å høre at det som passer best for slowcooking er tørkede krydder. Smaken og aromaen kommer fram når de kokes under lang tid, mens de ferske krydrene krymper raskt og “forsvinner” i slow cookeren. Vil du ha ferske urter i matlagingen skal du legge dem i slutten av steketiden.
5. Tilsett meieriprodukter helt sist ellers risikerer du at det skjærer seg. La maten puttre på i fred i slow cookeren og før 30 minutter før servering, heller du på melkeproduktene. En perfekt lengde for mat og meier å koke sammen for å gi maten en kremete konsistens.
Vi håper at våre slowcooking tips ga deg noen nye tips og triks på veien. Kanskje du også har flere oppskrifter på lur som du lengter etter å få teste i din slow cooker, men om det ikke er tilfellet har vi samlet litt god matinspirasjon her. Her kommer tre supregode oppskrifter fra Crock pot: Klassisk paella, Thailandsk kyllinggryte og en oppskrift på Fersken-smulepai. Nam!
Ingredienser:
250 g andouille eller spansk pølse (skjært i biter)
200 g skrellede reker
6 ben- och skinnfrie kyllinglår
1 hakket løk
2,5 dl fryste søte erter, tinte
4 dl ukokt langkornet hvitt ris
1 ss olivenolje
1 boks knuste tomater
4 dl kylling buljong
2 dl vann
1 ts salt
1 ts paprika krydder
1 pk safran eller 1/2 ts gurkemeie
1 hvitløksfedd (hakket)
Sånn gjør du:
1. Stek pølse og løk på middelhøy varme.
2. Bland risen med oljen i din Crock-Pot. Så rører du i tomat, buljon, pølse, vann, salt, safran og hvitløk. Spre kyllinglårene ut i et lag over risblandingen. På topper strør du paprika krydderet.
3. Kok på lav innstilling 5 i 6 timer.
4. Legg i de tinte ertene når det er ca 35 minutter igjen til servering. Legg rekene oppå.
5. Sett varmen opp til høy, legg på lokket og koka alt sammen i 20 til 30 minutter (eller til rekene er ferdige).
Ingredienser:
750 g ben- och skinnfrie kyllingfiléer
1 boks kokosmelk
3 ss peanøttsmør
2 ss rød currypasta
2 ss fiskesaus (østerssaus)
3 ss limesaft
2 ss brunt sukker
4 hvitløksfedd finhakkede eller pressede
1,5 dl kylling buljong
1 ts malt ingefær
1/2-1 ts chiliflakes
Til serveringen:
Ris eller nudler
Fersk koriander
Hakkede peanøtter
Hakket rød paprika (sautert)
Vårløk
Sånn gjør du:
1. Visp sammen ingrediensene til sausen (kokosmelk, peanøttsmør, rød currypasta, fiskesaus,øimesaft, brunt sukker, hvitløk, kylling, malt ingefær og chiliflakes) direkte i din Crock Pot.
2. Plasser kyllingfilétene over og øs sausen over sånn at kyllingen er helt dekt av saus.
3. Kokes i Crock-Pot på LAV (low) i 3-4 timer.
4. Etter 3-4 timer, tar du opp kyllingen og skjærer den i biter. Legg bitene i sausen og rør rundt.
5. Server med en gang sammen med en god ris og sautert paprika. Topp retten med hakket koriander, knust peanøtter og skivet vårløk.
Ingredienser:
8 store ferske fersken (eller cirka 2 bokser innlagte fersken)
0,75 dl sukker
Smulepaien:
3,5 dl hvetemel
2,5 dl sukker
2 1/2 ts bakepulver
3/4 ts salt
50 g usaltet smør
Sånn gjør du:
1. Skjær ferskenen i skiver og legg dem i en stor skål. Bland de sammen med sukkeret.
2. Smør innsiden av Crock Pot gryten og hell i ferskenen (og juicen fra dem).
3. Bland i mel, sukker, bakepulver og salt i en stor skål.
4. Strø blandingen jevnt over ferskenen.
5. Skjær smøret i tynne skiver og fordel dem utover i et lag på toppen.
6. Legg et kjøkkenhåndkle under lokket for å fange opp kondensen som oppstår under baketiden.
7. Stekes i 2-3 timer på høg (high) eller 4-4,5 timer på lav (low) til ferskenene er myke og toppen er gjennomstekt med en gyldenbrun farge.
8. Server smulepaien varm med vaniljeis eller vispet krem.