Handlekurv Kurv ?.SubtotalFormatted? String.Empty Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Handlekurv Kurv Vis handlekurv Gå til kassen Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Handlekurv Kurv ?.SubtotalFormatted? String.Empty Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Handlekurv Kurv Vis handlekurv Gå til kassen Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Guide til å dekke bordet

Guide til å dekke bordet

Kjøkkenet er hjertet i hjemmet. Å dekke på fint (eller å faktisk dekke på i det hele tatt) til kaffe, lunsj eller middag er det verdt å legge litt tid på. For det får faktisk måltidet til å føles litt finere ut og smake litt bedre? Det synes hvertfall vi.

Hos Bakeren og Kokken tror vi på å kjenne til bord dekningens etikette regler, sånn at du og jeg kan ta sikre valg: følge dem om vi vil også bryte mot dem med følelse og stil når det passer seg. Et bra utgangspunkt er å starte med å tenke over hvilken relasjon gjestene har til hverandre. Er det familien eller kollegaene som kommer? Med rustikke gryter på bordet får du til en familiær følelse og dekker du i stedet opp med det fine porselenet og tøyservietter, skjemmer du bort middagsgjestene som kjenner seg godt ivaretatte.

Det finnes så klart at hav med bra tips og triks og her har vi samlet våre beste. Kos deg!

Glass: Hvilke glass skal jeg dekke på med?

Man kan så klart synes at det er drikkemenyen som avgjør dette, men å servere rett drikke i rett glass og å ha oversikt på hvordan de skal dekkes på er ikke alltid like enkelt.

I følge etikette reglene setter du glassene fra høyre til venstre i den turordningen som de skal drikkes. Vannglasset står alltid lengst til høyre ettersom det brukes under hele middagen. Deretter følger eventuelt snapsglass, forrett glass og hovedrett glass. Sist og lengt ut til venstre står det glass til drikke som skal inntas under desserten. Observer at kaffe- og tekopper ikke settes fram før etter maten. Bra å ha oversikt over, eller hva?

Når det gjelder stemning og å få et fint dekket bord, er glassene fortsatt viktige. Å jobbe med ulike nivåer er alltid positivt og du skaper også ganske enkelt spenning og dynamikk på bordet. Glassene er automatisk ulike høye og vil du forsterke forskjellen enda mer, sett servietten i et av glassene. Et annet knep er å ha drikken, uansett om det er vann, saft eller vin, i en karaff. Det forsterker helhetsintrykket - presentasjonen er alfa omega!

I vårt sortiment har vi et glass for hver drikke og tilfelle. Noen som virkelig har tatt dette på alvor og er eksperter på glass er varemerket Riedel. Har du for eksempel favoritter når det kommer til vin og vindruer, så har de et glass som tar fram de beste smakene og aromaene for nettopp disse. Du finner glass fra dem her.

Bestikk: Smykket på bordet!

Ifølge tradisjonen skal kniver være til høyre og gafler til venstre for tallerkenen. Under middagen ligger forrett bestikket ytters og hovedrett bestikket nærmest tallerkenen. Dessertbestikk skal være over tallerkenen og skaftet på skjeen skal peke mot høyre, mens gaffelens skafte skal peke mot venstre (se gjerne på vår illustrasjon og se et eksempel der man følger alle regler).

Ikke glem at bestikkene du tar maten med kan være både fine og praktiske. La dem ligge framme og dekorere bordet. Det gjør det samtidig litt lettere for deg. Vi vil jo at middagen skal være en herlig og avslappet anledning, så glem servere maten på fatene og la gjestene forsyne seg selv.

Tallerken: Porselenet bestemmer - vil du satse på en stilfull bord dekning eller er det på tide å pynte opp med litt farge og mønster?

Porselen i naturlige farger er et holdbart valg, det holder seg i lengden og når du senere finner deg et nytt favoritt porselen går det mest sannsynlig å matche disse med hverandre. Om muligheten ikke finnes til å ha ulike porselen hjemme, burde du velge en farge som du tror at du ikke kommer til å bli lei. Tallerkener, duk og servietter som følger samme fargeskala gir et klassisk og stilrent dekket bord.

Det skal være morsomt å dekke på! Kanskje du vil blande porselen med noe annet, tenk ulike mønster, farger og modeller. Da kan du skape den ettertraktede bohemiske og lekfulle looken som gjerne smitter av seg og sprer god stemning rundt bordet. Tipset for at det likevel skal være gjennomført, er å dekke opp men en større tallerken i samme farge eller modell og sett nederst - så skaper du litt ro.

Hva sier etiketteboken? Jo, at forrett tallerkenen skal på toppen av middagstallerkenen. Det lille fatet for brød og smørkniv, setter du til venstre av gaflene.

Du har helt sikkert, som vi har - oppdaget at de dekkede bordene i interiørbladene sjeldent er spesielt praktiske og oftest har hver person flere tallerkener enn hva man kommer til å få bruk for under et måltid… Men det er det som er en del av kunsten med å dekke på bordet. Selv om du bare skal spise suppe, pass på og sett en fin tallerken under suppeskålen og vips er lunsjen litt mer elegant. For det ligger jo noe bak det med at “vi spiser med øynene”.

Ytterligeren en enkel, men sikker vinner er å la maten være en del av pynten. Ta en kvist rosmarin og ta den rundt brødet. Fint, enkelt og for å ikke snakke om den gode duften som det gir!

 

Vase og blomster: Plukk inn naturer og få til den personlige følelsen.

Fine buketter lyser opp hvilken grå dag som helst. Men å ha en vakker bukett stående på bordet hver dag, koster mye og er ikke holdbart i lengden. Derimot så setterr det mye av stemningen og skaper litt ro ved bordet. Så selv om buketten vissner - kanskje det finnes en annen blomst hjemme hos deg som kan få stå på bordet under middagen?

Eller så kanskje naturen finnes i nærheten som hage, balkong blomster eller i skogen rundt huset? I blandt går det å finne fine knopper å sette ut sammen med tøyservietter rundt bordet. Eller kanskje du kan lage en fin bukett fra hagen og sette den i en fin vase. På den måten fornyer du uten at det koster så mye og du tar dessuten inn riktig årstid på bordet.

Et smart tips er å lage sin egen “centerpiece”. Finn det du kan i naturen som kvister, mose, blomster og kongler. Legg plastfolie i bunnen av en kurv eller brikke med høy kant. Fyll så på med det du har funnet og ikke glem at - less is more og hør på Ernst som sier “i det enkle bor det vakre”. Det kreves faktisk ikke så avanserte greier for at du skal få til litt magi med naturen.

 

Lyslykter og lysestaker: Ikke glem lyset, et alt for skarpt lys er ikke noe koselig.

Lyslykter er en uvurderlig interiørdetalj når man skal dekke på. Slå av eller dimme ned lyset og la lysene spre varme rundt bordet, både til hverdag og fest.

Velg lyslykter som enten går i linje med det du allerede har dekket på med eller velg å bryte med en aksentfarge drar øynene til seg. Lyktene er perfekt sammen med andre interiørdetaljer, så sett dem gjerne sammen med andre ting på bordet. Kanskje sammen med salt og pepperkvernen og to ved siden av vasen med blomster?

Lysestaker tar plass og gir et elegant inntrykk. De passer fint på større yter, gjerne med høyt under taket eller hvorfor ikke ute en vindstille kveld. Lysestaker er også den perfekte detaljen ved en romantisk “candle light dinner” for to og samtidig er de prikken over i’en for å få en med luksuriøs følelse ved en større middag.

 

Det lille ekstra… små detaljer som hever nivået på det dekkede bordet.

  • Invester i tøyservietter, det er nesten ubegripelig hvilken forskjell det blir når du dekker på med servietter i tøy sammenlignet med papir.  Kjøp tøyservietter i en nøytral farge eller en som matcher ditt favoritt porselen. Det byr inn til at de brukes og du kan nyte den luksuriøse følelsen de gir. Forresten, det holdt vi nesten på å glemme… ifølge etiketteboken får du sette serviettene hvor du vil når du dekker på, men det klassiske er at de plasseres til venstre for bestikket og tallerkenen eller mellom middagstallerkenen og forrett tallerkenen.
  • Lag egne bordkort. Tenk “enkelt” og skriv middagsgjestenes navn på løv, stener eller noe annet du du lett får tak i. Tanken er ikke at kortene skal ta så lang tid til å lage, men at man gjør en liten innsats som bidrar til en eksklusiv følelse og setter et personlig preg på bords dukningen.

Klassisk - for et stilrent dekket bord

Mønstret - for den som vil gjøre inntrykk med det dekkede bordet

Stengods - for den som vil ha et mer robust dekket bord

Trygghet
Alltid 365 dagers åpent kjøp
Gratis levering ved kjøp over 600 kr. (*gjelder ikke produkter som krever pallfrakt)
Autoriseret verksted
Offisiell forhandler av alle merker