Raw Food trenden brer seg stille og rolig over det ganske land, flere og flere nordmenn har fått øynene opp for dehydratorer og muligheten til en endring i kostholdet.
Uansett om du vurderer å anskaffe en dehydrator til å tørke frukt og grønnsaker, eller du allerede eier en av vidundermaskinene, så bør du lese videre. Vi har samlet noen gode tips og oppskrifter, så du kan komme i gang eller få litt ekstra inspirasjon.
For å kunne veilede kundene i best mulig bruk av en dehydrator, har vi valgt å prøve forskjellige nybegynner oppskrifter, som vi gjerne vil dele med dere.
Fem fordeler med en dehydrator:
- En av de største fordelene ved å bruke en dehydrator til å tørke frukt og grønnsaker, er at du har mulighet til å lage sunne og praktiske snacks. De er lette å ha med som en sunn ettermiddags godbit på jobb og i matpakken. De er også et meget godt og sunt alternativ til lørdagssnop.
- Ved å tilberede din frukt og grønnsak i en dehydrator forlenger du holdbarheten betraktelig, faktisk helt opp til ett år.
- Den er ikke bare god til å tørke frukt og grønt, men også til urter, beef jerky, knekkebrød og mye mer.
- I og med at temperaturen aldri kommer over 74 grader, er det så godt som umulig å svi innholdet eller på annen måte gjøre noe feil. I tillegg har de fleste moderne dehydratorene en timer-funksjon, så den slår seg av etter korrekt tid.
- Du kan tørke frukt, grønnsaker og bær uten å forringe næringsverdiene. På denne måten kan du tilføre vitaminer og antioksidanter til ditt og familiens kosthold året rundt. Du beholder også fiber innholdet, noe som er viktig for et sunt og variert kosthold.
Dehydrator tips – før du starter
Plassering: Når du skal bruke din dehydrator, er det viktig at den står på en plass hvor den får god ventilasjon og sirkulasjon av luft. Derfor bør den ikke stå i et skap under bruk.
Kombinasjon: Det er viktig at en ikke dehydrerer sure og søte råvarer på samme tid, da luftsirkulasjonen kan overføre smak og aroma fra et produkt til et annet.
Ananaschips
En hel ananas
Fremgangsmåte
- Skjær bunnen, toppen og skallet av frukten.
- Del ananasen i to halvdeler.
- Skjær hver halvdel i 8 skiver, ca. 1 cm tykke.
- Fordel skivene på dehydratorbrettet, uten at de tar borti hverandre.
- Dehydrer i 15-20 timer ved 38 grader.
- Etter 15 timer har de en gummiaktig konsistens, etter 20 timer får de en sprøere konsistens.
- Under avkjøling vil de bli hardere.
Bringebær
250 gram friske bringebær
Fremgangsmåte
- Skyll bringebærene godt og fordel dem over dehydratorbrettene, uten at de tar borti hverandre.
- Bringebærene kan ”sprinkles” med litt sitronsaft for at de skal beholde den friske fargen.
- Dehydrer ved 57 grader i ca. 15-18 timer.
Bananchips
10 bananer
Fremgangsmåte
- Skrell bananene og skjær dem i skiver på ca. 0,5 cm.
- Plasser skivene på dehydratorbrettene, uten at de tar borti hverandre.
- Dehydrer ved 57 grader i ca. 5-8 timer.
Kiwi ruller
5 kiwier
3-4 spiseskjeer honning
Fremgangsmåte
- Vask kiwiene og skjær dem i grove stykker.
- Blend kiwiene og honningen i en blender, stavmikser kan også brukes.
- Hell massen på et silikonunderlag.
- Dehydrer i 5-8 timer ved 57 grader.
- Massen skal være fast, men fortsatt litt klebrig.
- Rull massen sammen til en pølse og skjær ut i små ruller.
Vi brukte bakepapir, så de ikke klistrer sammen under transport.
Banan-peanut butter ”skinn”
1200 gram banan
250 gram peanut butter
1 teskje vaniljepulver
Fremgangsmåte
- Blend alle ingrediensene
- Smør det ut på non-stick bakepapir
- Dehydrer ved 57 grader i ca. 5-8 timer eller til det føles litt læraktig.
- Rull sammen massen til en pølse og skjær ut i små ruller.
- Vi brukte bakepapir, så de ikke klistrer sammen
Vanilje-kanel Granola
340 gram mandler
100 gram valnøtter
170 gram gresskarkjerner
1 spiseskje vanilje ekstrakt
1 spiseskje kanel
6 stenfrie dadler
0,6 dl vann
2 spiseskjeer honning.
Fremgangsmåte
- La mandler og valnøtter stå i bløt i 6 timer.
- La gresskarkjernene stå i bløt i 2 timer.
- 15 minutter før start settes dadlene i bløt.
- Blend dadler, vaniljeekstrakt, honning og kanel til en grov masse.
- Grovhakk nøttene.
- Bland nøttene og massen sammen.
- Fordel blandingen jevnt på dehydratorbrettene.
- Dehydrer ved 45 grader i ca. 20 timer.
- Smak eventuelt på granolaen underveis for å kvalitetssikre konsistensen.
Nyt den nylagede granolaen på frisk yoghurt eller som en enkel snacks.
Hjemmelaget nachos
350 gram mais
¼teskje løkpulver
¼teskje hvitløkspulver
Fremgangsmåte
- Bland ingrediensene i en blender.
- Smør massen ut på non-stick bakepapir i ca. en halv cm. tykkelse.
- Dehydrer ved 68 grader i 8 – 10 timer, eller inntil massen er sprø.
- Del dem i passende stykker, og server med nylaget salsa.
Salsa
300 Cherrytomater
1 stk. Chilli
1 stk. Rød paprika
1 stk. Gul paprika
1 stk. Rødløk
2-3 fedd Hvitløk
Fremgangsmåte
- Blend løk, chilli og hvitløk
- Tilsett resten av ingrediensene og blend til passe konsistens.
- Serveres med dehydrerte nachos.
Kun fantasien setter grenser
I dette innlegget har vi fokusert på enkle og grunnleggende dehydrator oppskrifter, men en dehydrator kan mye mer enn dette. Det finnes mange bøker som kan inspirere, og nettet bugner med spennende oppskrifter, det er bare å prøve seg fram.
Det finnes oppskrifter på alt fra brød, kaker, chips, fisk til snacks til din hund eller katt.
Del gjerne dine egne erfaringer i en kommentar.