Hvorfor ikke lære seg mer om de forskjellige delene til kniven? Det er bra å kunne begrepene til kjøkkenets kanskje viktigste redskap. Imponer på kjøkkenet med fordypet knivkunnskap. Vi starter med en engelsk-norsk oversettelse for faguttrykkene (de som proffene bruker).
Spine - Knivrygg
Blade - Blad
Edge - Egg
Handle - Håndtaket
Rivet - Nit
Bolster - Bolster
Tang – Tang
Utformingen av bladet er blant det første man lagger merke til på en kniv. De tre viktigste tingene som definerer knivbladet er størrelsen, formen og eggtypen. Når du kjøper en ny kniv, kan du bruke disse tre tingene til å sammenligne kniver i samme kategori (f.eks. kokkekniver, urtekniver, brødkniver). På denne måten kan du innsirkle de spesifikasjonene du leter etter i en kniv.
Knivhåndtaket bidrar med tre viktige egenskaper: balanse, grep og komfort. For god balanse anbefales et håndtak i løvtre eller i tett syntetisk polymermateriale. Disse materialene gir også et godt grep som hjelper med å forhindre ulykker. Håndtakets komfort handler i stor grad om personlige preferanser, så det beste er å prøve å finne den formen du liker best.
Mellom bladet og håndtaket finner vi bolsteret til kniven. Det gir både vekt og beskyttelse til kniven og hindrer din finger fra å skli ned mot bladet og eggen. Et komplett bolster gir mest vekt og beskyttelse, men gjør det også vanskeligere å bruke hele bladets lengde. Derfor kan halvbolsteret kniv være mer praktisk, det beskytter til en viss grad, har nok vekt til å gi en god balanse og lar deg bruke hele bladets lengde.
Knivens tang beskriver hvor langt stålet i bladet strekker seg inn i håndtaket. Kniver med full-tang betyr at stålet strekker seg fra tuppen av kniven til enden av håndtaket. Dette gjør at kniven varer veldig lenge, men gir kniven en tyngre vekt. På en kniv med partial-tang ender stålet halvveis inn i håndtaket. Dette gir en lettere vekt på kniven, men holdbarheten er ikke like lang. Kniver uten tang er som regel mye billigere og mindre holdbare, det finnes en stor risiko for at kniven blir ødelagt ved overgangen mellom blad og håndtak.
Les videre og oppdag flere interessante innlegg i knivbloggen eller utforsk utvalget av kjøkkenkniver.