Det blir stadig flere som velger å spise vegetarisk mat – i alle fall en gang eller to i uken. Å spise vegetarisk er fargerikt, godt og bra både for deg og miljøet.
Her har vi samlet en mengde produkter til matlagingen og oppskrifter på flere enkle hverdagsrette.
Har du noen gang tenkt på at du burde ha en mer variert kost? Vil du gjerne spise mer grønt? Da burde du virkelig prøve deg på råkost! Råkost er det nye norske ordet for Raw Food på engelsk.
Vi satt oss ned med Viktor Ingemarsson, som også kalles Raw Chef Viktor, for å få de beste tipsene som gjør det både morsommere og enklere å lage mer holdbar og nyttig mat.
Viktor er en kokk full av pasjon for råkost-kjøkkenet, og er på godt norsk det man kan beskrive som en mat-kunstner og kreativ ildsjel som elsker å inspirere andre til å spise mer grønt.
Råkost – eller som kaller det på engelsk, raw foods, handler i hovedsak om å bevare så mye som mulig av råvarenes opprinnelige næringsinnhold. Man bruker forskjellige teknikker og redskap for å optimere råvarene sitt potensiale – og for å gi kroppen det den behøver for at kroppen skal føle seg bra.
Ved at man ikke overkoker maten, overlever de næringsemnene som i mer tradisjonell matlagning forsvinner, og ved å bruke tilberedningssett som bløtlegning og tørking, aktiveres næringsinnholdet som man ellers går glipp av. Kosten er i tillegg 100% vegansk og aller helst økologisk.
Jeg tror at mennesker elsker å kjenne seg som en del av en gruppe og tendensene har vist at når du har tilhørighet til en gruppe så er det enklere å gå helhjertet inn for noe. Å spise råkost, å spise næringsrik og sunn mat er noe vi alle har godt av, men vi skal samtidig ha respekt for at vi alle er forskjellige og at vi bør velge det kostholdet som får oss til å føle oss mest komfortabel med. I tillegg er det viktig å ikke bli skremt av ingredienslisten. Det er ikke uvanlig at man gjør feilen med å lese mange ingredienser man ikke kjenner igjen og plutselig er oppskriften alt for komplisert. Les heller forklaringen til oppskriften, ettersom kanskje det eneste som står der er: Legg alt i blenderen. Og jeg lager mye råkost – ikke fordi jeg er lat, men fordi det er enkelt.
Det er lett å gå i fellen og tenke: “Nå skal jeg lage råkost – og da må jeg ha alle disse maskinene”, uten å tenke over hva maskinene egentlig gjør, og hvorfor de er et hjelpemiddel på kjøkkenet. Men for å liste opp de redskapene som gjør det enklere å tilberede råkost så trenger du:
Blender - Perfekt til tilbereding av råkost – og fungerer like bra til å lage en fantastisk suppe som til en krem.
Kjøkkenmaskin - En kjøkkenmaskin kan du bruke til det meste, og den er gull verdt. Men om den skal stå på første eller andre plass på denne listen, er jeg ikke helt sikker på.
Mandolin - Spiralizer eller mandolin – de fungerer like godt begge redskapene. Du kan lage fantastisk tynne skiver til bruk i retter som zucchinipasta eller rødbit-chips.
4 st
4 store portabellosopper
4 skiver surdeigsbrød
1 hvitløksbåt
2 tomater
1-2 salatløker
½ glass grillet rød paprika i olje, strimlet
25 gr ruccola
Sitronbåter
Olivenolje
Salt, nykvernet pepper
Geitostkrem
150 gr geitost
1 ½ dl tyrkisk yoghurt
4 ss hakkede oliven
2 ss friske timianblad
Salt, nykvernet pepper
Fremgangsmåte:
1. Geitostkrem: Bland sammen geitost og yoghurt til en jevn konsistens. Ha i oliven og timian. Tilsett salt og pepper etter smak.
2. Gni inn soppen med olje, salt og pepper. Stek dem sakte på begge sider til de er myke.
3. Riste eller grille brødet. Gni inn skivene med en delt hvitløksbåt og drypp over litt olivenolje.
4. Skjær tomatene i skiver og salatløken i strimler. La paprikaen renne av.
5. Legg ruccola, tomat og sopp på brødet og deretter geitostkrem, paprika og salatløk på toppen. Server burgerne med sitronbåter.
Ca 1 ½ kg butternutgresskar
1 gul løk
2 hvitløksbåter
3 ts karri
1 l vann
3 ss grønnsaksfond
2 ½ dl matfløte
1 ss presset sitronsaft
1 ts sambal oelek
Flaksalt
Solsikkeolje
Server med
Tyrkisk yoghurt
Tørristede peanøtter
Gresskarkjerner
Frisk mynte og koriander