Ta vare på vårens grønnsaker og nyt alt det gode som våren ha å by på. Grønnsakene smaker ekstra godt
fordi de er ferske, milde og søte. Det går å spise dem som de er, men om man vil lage noe av dem er det fint om du gjør det
på lav varme eler gjennom rask oppvarming, etterfulgt av nedkjøling (blanchering). De passer ikke så godt i gryter, ettersom lang koketid kan gjøre at grønnsakenes gode smak blekner og vitaminer forsvinner.
Grønn mat er nå mer en forutsetning til matlagingen. Nå er det på tide å la grønnsakene få hovedrollen også på grillen. Grillede grønnsaker er nemlig ikke lengre bare et tilbehør - og så mye mer enn brente løk- og paprikaspyd og foliebakt banan. En grillet grønnsak kan være en mettende og fin hovedingrediens eller et tilbehør, den kan være selve basen i en fantastisk røre eller suppe med en duft av grillet, eller forskjellen for en god og utrolig god Baba ganoush - mulighetene er nærmest uendelige. Å grille er i utgangspunktet en herlig måte å lage mat på og nå kan du også grille grønt med et fantastisk resultat, uten å inngå kompromiss med hverken smaksløker eller sult!
-med pepper og parmesan
4 porsjoner
Sånn gjør du: Rengjør grønnsakene. Vend dem i olje og grill dem til de har fått en fin farge. Server med revet parmesan, erteskudd og pepper.
Miks grønnsakene i en smaksrik vitaminpakket suppe! En skikkelig klassiker i gryten er jo nypoteter som snart kommer til matbutikkene. De er jo fantastisk gode å koke i masse dill og litte sitron og spise dem som de er. Lengre ned på siden tipser vi om en kremet potetsalat!
Spar grønnsakene og nyt dem enda lengre fram mot høsten! Rabarbraen f.eks er veldig god fermentert. Å fermentere innebærer at man lar en råvare gjære for å få i gang veksten av helsenyttige bakterier og sette i gang produksjon av melkesyre og kullsyre.
Å bruke sous vide er en sikker måte å sørge ford at grønnsakene ikke mister smaken under matlagingen. De får en perfekt konsisteng og beholder sine fine farger. Ettersom matlagingen går av seg selv, kan du forberede en salat og saus til å servere til
6–8 biter
Ovn 225°
De er godt å blande maskrospestoen med nykokt pasta eller i sommerens pastasalat. Den er også perfekt til å ha på crostini eller servere til grillet mat.
Cirka 2 dl
Vårfrisk potetsalat som passer til røkt mat som skinke, kalkunbryst eller fisk.
Salaten er også god til grillet laks, kylling og svinekjøtt.
4 porsjoner
Dressing