Ingen sommer uten bær! I dag er de tilgjengelige i butikkene året rundt, men de kan ikke måle seg med den søte
smaken av sommerens solmodne bær. Hvis du ikke har tid til å spise dem ferske, er det mye annet du kan gjøre for å nyte dem.
Lag saft, syltetøy, paier eller iskrem! Du finner oppskriftene og produktene du trenger her!
Prosessering, frysing og konservering
Bær kan bearbeides i det uendelige. Saft, syltetøy, gelé, chutney og sirup. Bruk bær i baking, matlaging, desserter og i cocktails. Sørg for å bruke godt rengjorte glass, forsegle godt og oppbevare ved riktig temperatur.
Når du fryser ned bær, er det praktisk å porsjonspakke. Vei opp riktig mengde rabarbra til en pai, frys ned og ta ut når det er tid for å bake paien. Frys ned i porsjoner ved å legge bærene ut på et brett, og hell dem deretter over i en pose eller et glass, slik at det er enklere å ta ut noen få bær om gangen til en smoothie. Frys ned hele stikkelsbær og bruk dem som isbiter for å få en smak av sommer midt på vinteren.
Mange bær kan syltes til bruk i desserter eller fyldige grønnsaksgryter. Tilsett for eksempel tyttebær eller havtorn, smak til med ingefær og piff opp vintermiddagene.
Krydder
Saft og syltetøy med krydder og nøtter! Tilsett hakkede cashewnøtter i blåbærsyltetøyet, eller kok noen svarte pepperkorn i gelésaften.
Bland
Noen ganger klarer du bare å høste ulike bær i små mengder. Bland dem sammen og oppdag nye smakskombinasjoner! Hva med bjørnebær-, rips- og bringebærmarmelade? Eller sirup av multer og solbær til vaniljeis? Prøv deg frem!
Bærmos
Bruk bærmos som blir til overs når du lager saft og gelé. Smaksett brød, lag en krydret chutney eller topp frokostyoghurten med den. Bærpuré er god å krydre med for eksempel basilikum eller andre urter, da mye av bærsmaken blir værende i saften.
Gaver
Fyll fine krukker og flasker med hjemmelaget syltetøy eller saft. Legg til en håndskrevet etikett og du har en perfekt gave å gi til noen du er glad i.
ca 2 liter
Du trenger 1500 gram bringebær og 400 gram sukker
Slik gjør du:
Fyll den nederste delen med vann opp til nivåstreken, tilsett de to andre delene.
Hell bringebær og sukker i den øverste delen. Rør om for å blande.
Kok opp og senk temperaturen slik at vannet småkoker under hele dampingen.
Dampkok i 45 minutter og tapp saften over i en kanne. Sil saften over på flasker, forsegl og la den avkjøles.
Bruk resten av bærpuréen til noe annet. Se listen for forslag til hva du kan gjøre med den.
ca 1½ liter
Du trenger 1 kg jordbær og 1 kg syltesukker
Slik gjør du:
Skrell og skjær jordbærene i mindre biter.
Hell jordbærene i en kjele og bland med sukker. La stå i 3-5 minutter under omrøring.
Mos eller blend bærene hvis du ønsker et glatt syltetøy.
Hell på varme glass, lukk lokkene og la avkjøle helt.
8-12 biter
Paien er beregnet for en 24 cm form, for en større form må du legge til 50% ekstra fyll
Paideig:
Fyll:
Topping:
Paideig:
Bærfyll:
Baking:
Blir ca 1½ liter is
Solbærpuré:
150 g solbær
½ ss limesaft
½ dl sukker
Is:
3 dl kremfløte
1 boks med søtet kondensert melk (397 g)
250 g Mascarponeost
Slik gjør du:
1. Bland solbær, limesaft og sukker i en kjele. Kok opp og la det småkoke til det tykner litt.
2. Miks til en glatt puré og sett den til side for avkjøling. Sil puréen hvis du ønsker en helt glatt iskrem.
3. Rør sammen puré, mascarpone og melk.
4. Pisk fløten stiv i en stor bolle.
5. Tilsett solbærblandingen og visp til den er jevn.
6. Fordel iskremblandingen i iskremformer og sett den i fryseren til den stivner, minst 1 time.
Hvis du har iskrem til overs, kan du for eksempel helle den i en brødform og fryse den ned.
Ingen e-stoffer eller kunstige smakstilsetninger. Det er lettere enn man tror: bruk en saftmaja! I bunnlageret koker vann som føres opp til det øverste lageret der valgfri frukt/bær ligger. Nede i midtenlageret renner det da ferdig saft!
Å dampe saften i en saftmaja er en enkel måte å lage saft på. Det funker med de fleste bær og frukter og mens saften kokes kan du egne tiden din til å gjøre noe annet. Så er det bare å tappe opp på flasker. Oppskriften egner seg for de fleste frukter och bær, f.eks rabarbra, jordbær, blåbær, solbær, tyttebær, epler og plommer.
Ettersom saften inneholder vanlig sukker og har kokt, bruker det å gå bra å hoppe over konserveringsmiddel om saften kan forvares noenlunde kjølig. Vil du tilsette konserveringsmiddel går det bra å tilsette 1 kryddermål atamon per liter ferdig saft i den midterste skålen. Men husk at konservering med varme er minst like bra som konservering med kjemiske tilsetningstoffer og konserveringsmiddel!
Bunn
Hvitt lag
Lilla lag
4 porsjoner
Topping
En god bær-is skal smake masse bær! Ellers får det være. Den her varianten er superenkel å lage.
Du kan i prinsippet bytte ut blåbærene mot hvilke bær du vil, men isens konsistens vil variere etter bærets væskeinnhold.
Av: Camilla Hamid Foto: Ulrika Pousette
ca 1 ½ liter