Matlagning utendørs fortsetter å ta fart, bærekraftig og lokalprodusert blir stadig viktigere og det
glade 80-tallet er tilbake! Vi har samlet de viktigste trendspaningene innen matlaging, spisestue og
kjøkkenet 2022! Se hva ekspertene og våre egne produktspesialister tror om året som kommer.
Bonden fra Norrland - Emilia Nilsson - tok hjem bronsemedaljen i Sveriges Mesterkokk 2019. En skikkelig proff på kjøkkenet!
Johannes inspirerer å utforske mat/drikke fra alle verdenshjørner og har råvaren i fokus. Kanskje du så han på TV da han var med i Sveriges Mesterkokk 2020?
Thomas driver matbloggen Madetmere hvor han byr på gode oppskrifter og inspirasjon!
Kristine er en kokebokforfatter og bakeblogger som med glede deler massevis av kakeoppskrifter på detsoteliv.no!
Under 2021 har nye typer griller og hva man har på grillen tatt både ett og to steg videre i utviklingen. Mine nye favoritter på grillen er definitivt sellerirot og spisskål. Jeg tror også vi kommer til å se bordgriller overalt. Ute er det nye inne rett og slett!
Bruk svensk kvalitetskull
Takket være den langsomme og kvalitetsfokuserte prosessen, blir resultatet et trekull som lager svært lite røyk og gnister. Kullet har også svært lang glødetid.
Smart grilling
Hvorfor ta en sjanse når du kan være sikker på et perfekt resultat?! Med et smart termometer koblet til telefonen via wifi er du sikker på at du ikke mister kontakten eller svikter med temperaturen!
Nytt i sortimentet er Klean Kanteen. Det miljøvennlige merket som hjelper deg å oppnå en plastfri livsstil samtidig som du kan ta med deg høykvalitets drikkeflasker, termoser og matbokser ut i naturen.
Mer lokalprodusert – Forbrukerne begynner å få opp øynene for norske råvarer. På sikt gir dette bedre produkter med mer næring og bedre dyrehelse, da vi støtter bøndene som tar vare på dem! Vinn vinn!
Catch and Cook - Min livsstil er naturlig fylt med jakt, jordbruk, fisking og matlaging. Mer og mer ser man mange på sosiale medier som dyrker selv, fisker – og deretter lager de det man har dyrket og fanget selv! Man forstår verdien av den hjemmedyrkede squashen og ørreten man har fanget. Mye mindre matsvinn og mer verdi i maten vår! Det tror jeg vil være en stor del av 2022!
Flere bærekraftige valg – Stadig flere blir flexitarianere, inkludert meg. Markedshaller/gårdsbutikker åpner, kvalitetsstempler og graderinger fyller hyllene, hjemmedyrking både innendørs og utendørs. Som kokk åpner dette for superfine muligheter. Nå vil du finne magisk mel, slaktet ku fra lokalområdet, en variasjon av bærekraftige proteinkilder og konsekvent økologiske grønnsaker og frukt å velge mellom i din nærbutikk.
Sunnere bakst - I tråd med mattrender som går i retning av mer grønn vegetarisk/vegansk mat, vil det også innen bakning bli en økende trend med kaker som er litt sunnere. Dette ved at man inkluderer sunnere ingredienser som for eksempel honning, lønnesirup, agavesirup i stedet raffinert sukker, eller grovere melsorter. Steel cut havre er for eksempel kuttet havre som er sunnere enn havreflak, og vil øke i popularitet i både grøt, brød og kjeks. Raw food-kaker som er basert på nøtter, dadler, kokoskrem og frukt vil også øke i popularitet.
Enkel og presis knivsliping
Knivsliperen fra Tormek lar deg slipe knivene dine til et profesjonelt nivå. Hjemme på ditt eget kjøkken. Takket være sin patenterte styringsmetode for slipevinkelen, og det faktum at du har en separat bryning, får knivene dine en ekstraordinær og slitesterk skarphet!
Grønne skjærebrett
Globals skjærebrett laget av sukkerrør kombinerer japansk håndverk med norsk miljøtenkning og er på mange måter et produkt som er rustet for fremtiden. Materialet kalles også «grønn plast» fordi det produseres helt uten fossile ressurser. Andre merker som tilbyr miljøvennlige skjærebrett, er Daloplast og Combekk.
Miljøsmart borddekking
Bruk jordens ressurser klokt. I Eva Solos Recycled-serie er alt 100 % laget av resirkulert glass. Slitesterkt og stilig som garantert løfter borddekkingen til neste nivå.
Stelton er stilsikker med sin gule termos
iittala Teema i årets kornblå trendfarge!
Vårens trendfarger hos Aaltovasen
Årets kjøkkenutstyr blir mest sannsynlig en god håndholdt gassbrenner. Jeg har selv vært i forkant av denne trenden og har i skrivende stund fem ulike varianter fra Sievert. Det blir godt, det er morsomt og fremfor alt er det en relativt enkel måte å ta måltidet til neste nivå. Årets heteste trend.
Smørbrødet tar over – Flere måltider hjemme krever kreativitet, men noen ganger må det også gå fort, spesielt hjemmekontorlunsjen. Brødskivene har derfor havnet i søkelyset. Å ta sandwichen til nye høyder ser ikke ut til å ha noen begrensninger. I byen fortsetter det å åpne rene sandwichsteder og jeg selv ser i min egen statistikk populariteten til en lekker sandwich.
Sterkt krydret - Chili, jalapeños, sriracha, piri-piri, gochujang, tigersaus, sambal, nduja & sobrassada fyller hverdagen vår og tar over alt; pizzaen, nudlene, smørbrødet, salaten, suppen, snacksene, cocktailen, sausen, osv... Hvis du vil imponere, glem ikke noe sterkt.
GT-nerdheten er tatt til neste nivå, nå er det tid for ekte cocktailer. Man har kjøpt inn fine barverktøy, oppgradert glass-sortimentet og kjøper brennevin som aldri før. Alt for å kunne unne seg hjemmemiddag med en fordrink som får klokkene til å stoppe. Kok sukkerlake, bruk ting fra hagen/skogen, støv av sifonenflasken og sleng irishen i sous-videen er noen eksempler på hva flyten kan bestå av.
Retrokaker - Å hente frem tradisjonsrike kakeoppskrifter er en stadig økende tendens, og noe jeg tror at flere vil ha glede av fremover.
Enkle, populære retter - Trender med å lage korte videoer innen sosiale medier vil fortsette, som er spesielt godt egnet for litt enkle hverdagskaker (cookies, mug cakes, kladdkaker etc). Dette er kaker som er raske, og som også de ungdommelige bakerne som er på TikTok og Instagram vil like å lage.