Et glass limonade i hagen, en punsj til sommerfesten eller et glass bobler som starten på festkvelden?
Det er mange muligheter til å nyte noe kjøling i glasset!
De fleste vet litt om rød, hvit og musserende vin. Men hva med rosévinen? Hvilken temperatur er best? Kan du drikke rosé til maten? Vinekspert Jens Dolk hjelper oss med å få svar på spørsmålene våre!
Ulike glass gir ulik vin-opplevelse – det er ikke til å stikke under stol. Når det gjelder dette, fungerer rosévin på sammen måte som hvite eller røde viner. Man kan imidlertid ikke støtte seg til hvilken type drue vinen er laget av, det handler snarere om hvilken stil det er på rosévinen man drikker. Personlig drikker jeg rosévinene mine av Riedels glass, Pinot Noir New World.
Det viktigste å tenke på med rosé er at det ikke bare er en drikkekvin som skal drikkes om sommeren. Rosévin er en egen vinstil og svært god til mat. Mange ganger er rosévin en god løsning når du ikke vet hva som vil passe best av hvitt eller rødt. Jeg liker å drikke rosé til asiatisk. Da får man syrligheten og friskheten som i hvitvin, mens man unngår grovheten fra rødvinen, som ofte kolliderer med krydderet i maten. Samtidig får man mer smak enn i hvitvin.
Fargen på rosévinen avhenger delvis av druen som brukes, men fremfor alt hvor lenge skallet har ligget sammen med druejuicen. De forskjellige landene og regionene har sine egne stiler. Fargen på rosévin påvirkes også av markedskrefter. Tidligere var det populært med mer saftfargede viner – nå er det den opprinnelige fargen fra Provence i Sør-Frankrike som gjelder. Hvis du har fulgt forskjellige rosé-merker gjennom årene, kan du se at de har tilpasset seg den nåværende trenden.
Med noen få unntak bør rosévin drikkes ung. Med andre ord, den bør ikke lagres. Og oppbevar den i kjøleskapet – man vet aldri når man får lyst på et glass!
Champagneglassets kuppel fremhever drikken og ikke hvilken drue den er laget av. Champagneglasset fra Riedel er ideelt for alle typer musserende vin. Den store kuppelen løfter aromaene og fremhever dermed vinens fylde og friskhet. Den smalnede åpningen konsentrerer duftene til nesen og leder også drikken til den forreste delen av tungen, noe som gjør opplevelsen av sødme større.
Musserende vin er et perfekt utgangspunkt for sommerens friske og sprudlende drinker. Det hjelper til med å gi en luksuriøs følelse og er et godt grunnlag i en deilig velkomstdrink.
Med rosa bobler får du sommerens mest delikate og kanskje mest luksuriøse drink.
4 glass
8-10 personer
Gin, sitron og sukkerlake danner grunnlaget for denne velkjente drikken, som toppes med champagne eller fransk musserende vin.
1 glass