Når det gjelder gresk mat, handler det om ferske smaker og fellesskap – den er som
skapt til å nytes sammen. Tzatziki, moussaka, gresk salat - legg til en lett avkjølt vin,
så har du alt du trenger til en herlig sommerfest.
Saftige grillspyd med lammefilét. Sitronsaften gjør kjøttet enda mørere og sammen med pitabrød, hummus, salat og fetaost er det som om man er på en strandrestaurant i Hellas.
4 porsjoner
Enklere enn dette kan nok ikke middagen bli! Bland sammen alle gode ingredienser og deilige smaker. Server direkte fra pannen.
4 porsjoner
SAUS
Det kan jo nesten ikke bli mer greskt enn dette! Klassisk moussaka med aubergine må man nesten ha på en gresk aften.
6 porsjoner
BECHAMELSAUS
Ovn 180°
Melitzanosalata er en kald auberginerøre, god til å dyppe brødet i, mens du smaker på det lokale hvite vinet og lader opp til hovedretten. Auberginen sotes over åpen flamme og kokes myk dekt med hele hvitløksfedd. Inneholdet skrapes ut, mikses og blandes deretter med presset sitron og majones eller yoghurt.
Laget på riktig måte, som hos den gamle onkelen i skjulet på Nissyros, slår denne alt som serveres på utestedene.
En kald og mild kaviarrøre laget av tørket rom fra karpe eller torsk som blandes med potet eller brødsmuler, olivenolje og presset sitron. Nytes som forrett med noen biter seigt og luftigt greskt brød - og gir deg nødvendig salt etter en lang dag i solen.
Imam bayildi (den besvimte imamen på tyrkisk) serveres også i Tyrkia og hvor retten egentlig hører hjemme er et godt spørsmål. Uansett er det en fantastisk vegetarisk varmrett med aubergine som har fått koke lenge med den klassiske middelhavskombinasjonen tomater, hvitløk, persille, sitron og olivenolje.
På mange gatehjørner i Hellas finnes det gyros-kiosker der en type av kebab på svinekjøtt skjæres av fra et roterende kjøttstykke og legges i et stekt pitabrød sammen med et par friterte potetbiter, tomat, rødløk og tsatsiki. Det koster sjeldent mer enn et par euro. Den perfekte fast-food maten.
Denne kjøttgryten var min mammas og pappas greske favoritt og jeg er helt enig. Grytebiter av storfe får koke i mange timer med løk, hvitløk, tomater, laurbærblad, kanelstang, nellik og syltet løk. Kjøttet bruker å være så mørt at det smelter i munnen. Serveres ofte med ovnristede poteter.
Avhengighetsskapende.
Ikke sånne industrifabrikkerte ringer, men hele små miniblekkspruter med armer, sugekopper, kropp og alt. Spises friterte med presset sitron. De ser kanskje litt skumle ut, men prøv! Spenstig, salt og knasende. Nam!
En pastagrateng med lange makaronier, kjøttdeig og bechamelsaus, ofte krydret med kanel og i blant nellik. Mild og ukomplisert. Mine barns og sikkert mange andre unge Hellasturisters favoritt.
Sitron- og olivenoljemarinert ovnsgrillet - eller trekullsgrillet - hel kylling er det alltid trygt å satse på, på den greske tavernaen. På taverna Platanos i Plaka i Aten og strandbaren på Mikri Viglia-stranden på Naxos oppnår retten himmelske dimensjoner. Serveres med ovnsbakt poteter, som også gjerne får være dyppet i presset sitron.
Min greske favorittdessert. Ikke noe tull, bare råvarer. Det er kombinasjonen av det som gir smaks- og tekstursensasjonen. Kremete, myk gresk yoghurt, rikelig med valnøtter og generøs mengde med gyllenbrun gresk, flytende honning.