Handlekurv Kurv ?.SubtotalFormatted? String.Empty Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Handlekurv Kurv Vis handlekurv Gå til kassen Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Handlekurv Kurv ?.SubtotalFormatted? String.Empty Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Handlekurv Kurv Vis handlekurv Gå til kassen Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter

Når det gjelder gresk mat, handler det om ferske smaker og fellesskap – den er som
skapt til å nytes sammen. Tzatziki, moussaka, gresk salat - legg til en lett avkjølt vin,
så har du alt du trenger til en herlig sommerfest.

GRESKE OPPSKRIFTER

Souvlaki–grillspyd

Saftige grillspyd med lammefilét. Sitronsaften gjør kjøttet enda mørere og sammen med pitabrød, hummus, salat og fetaost er det som om man er på en strandrestaurant i Hellas.

Du trenger:

4 porsjoner

  • 400 g lammeytterfilét
  • 1/2 rødløk
  • 1 rød paprika
  • 1–2 sitroner
  • Salt og pepper
  • 1 ss tørket oregano
  • 4–6 trespyd

Sånn gjør du:

  1. Bløtlegg trespydene i kaldt vann i ca 10 minutter sånn at de ikke tar fyr under grillingen.
  2. Skjær kjøttet i terninger og skjær løk og paprika i grove bitar.
  3. Tre på kjøtt og grønnsaker på spydene og legg dem i en form. Press over masse med sitronsaft og vend spydene i saften. Krydre med salt, pepper og tørket oregano.
  4. Mariner spydene ca 10 minutter.
  5. Grill eller stek dem på høy varme i ca 3 minutter. Vend på spydene under tiden sånn at kjøtt og grønnsaker blir jevnt stekt. Server med pitabrød.

Gresk lammebiff i panne

Enklere enn dette kan nok ikke middagen bli! Bland sammen alle gode ingredienser og deilige smaker. Server direkte fra pannen.

Du trenger:

4 porsjoner

  • 500 g lammedeig
  • 1 ts salt
  • 1 krm nymalt pepper
  • 1 1/2 ss potetmel
  • 1 dl melk
  • 1 hvitløksfedd
  • 1 sitron, revet skall
  • Smör till stekning
  • 150 g fetaost
  • 1 rødløk
  • 1 dl kalamataoliver
  • Fersk oregano

SAUS

  • 500 g passerte tomater
  • 3 ts flytende honning
  • 2 hvitløksfedd
  • 1/2 ts sambal oelek
  • 2 ss kalvefond
  • 1 ss tørket oregano

Sånn gjør du:

  1. Saus: Bland passerte tomater, honning, presset hvitløk, sambal oelek, fond og oregano.
  2. Bland deigen, salt, pepper, potetmel, melk, presset hvitløk og sitronskall.
  3. Bryn smøret i en stor stekepanne. Klem ut deigen direkte i pannen til en stor biff og stek i ca 4 minutter. Del deigen i fire deler og vend dem og stek i ca 4 minutter til.
  4. Hell tomatsausen rundt biffen og la det småkoke uten lokk i ca 4 minutter. Strø over smulet fetaost, hakket løk, oliver og oreganoblad.

Moussaka

Det kan jo nesten ikke bli mer greskt enn dette! Klassisk moussaka med aubergine må man nesten ha på en gresk aften.

Du trenger:

6 porsjoner

  • 1/2 dl olivenolje
  • 1 gul løk
  • 2 hvitløksfedd
  • 500 g kjøttdeig, gjerne lammedeig
  • 1 1/4 dl hvitvin
  • 1 boks, 400 g hele tomater
  • 3 ss hakket persille
  • 1 stor potet, skivet og stekt
  • 2 auberginer, skivede og lettstekte
  • 60 g brødsmuler

BECHAMELSAUS

  • 5 dl melk
  • 4 kvister fersk timian
  • 1 kvist fersk rosmarin
  • 1 laurbærblad
  • 1/2 gul løk
  • 60 g smør
  • 1/2 dl hvetemel
  • Salt, pepper
  • 2 ts revet muskatnøtt

Ovn 180°

Sånn gjør du:

  1. Start med sausen. Varm opp melk, timian, rosmarin, laurbærblad og hakket løk uten at det koker. Stell det til siden og la det stå i 20 minutter. Sil bort urter og løk.
  2. Smelt smøret i en kasserolle. Tilsett mel og stek det til en klump. Tilsett melken sakte under røring og kok til en tykk saus. Krydre med salt, pepper og muskatnøtt. 
  3. Skrell og hakk løk og hvitløk. Fres i litt olje i stekepannen et par minutter. Tilsett deigen og stek den i mindre biter. Tilsett vin, tomater og persille og la det småkoke i 20 minutter.
  4. Legg de stekte potetskivene i en smurt form. Krydre med salt og pepper. Hell på kjøttdeigsausen og dekk med et lag aubergine. Hell på bechamelsausen og strø over brødsmuler. Bak i ovn i 30-40 minutter.

10-på-topp: Greske matretter du må prøve

Melitzanosalata

Melitzanosalata er en kald auberginerøre, god til å dyppe brødet i, mens du smaker på det lokale hvite vinet og lader opp til hovedretten. Auberginen sotes over åpen flamme og kokes myk dekt med hele hvitløksfedd. Inneholdet skrapes ut, mikses og blandes deretter med presset sitron og majones eller yoghurt.

Grillede sardiner och bønne- og tomatsuppe

Laget på riktig måte, som hos den gamle onkelen i skjulet på Nissyros, slår denne alt som serveres på utestedene.

Taramosalata

En kald og mild kaviarrøre laget av tørket rom fra karpe eller torsk som blandes med potet eller brødsmuler, olivenolje og presset sitron. Nytes som forrett med noen biter seigt og luftigt greskt brød - og gir deg nødvendig salt etter en lang dag i solen.

Imam bayildi

Imam bayildi (den besvimte imamen på tyrkisk) serveres også i Tyrkia og hvor retten egentlig hører hjemme er et godt spørsmål. Uansett er det en fantastisk vegetarisk varmrett med aubergine som har fått koke lenge med den klassiske middelhavskombinasjonen tomater, hvitløk, persille, sitron og olivenolje.

Gyros

På mange gatehjørner i Hellas finnes det gyros-kiosker der en type av kebab på svinekjøtt skjæres av fra et roterende kjøttstykke og legges i et stekt pitabrød sammen med et par friterte potetbiter, tomat, rødløk og tsatsiki. Det koster sjeldent mer enn et par euro. Den perfekte fast-food maten.

Stifado

Denne kjøttgryten var min mammas og pappas greske favoritt og jeg er helt enig. Grytebiter av storfe får koke i mange timer med løk, hvitløk, tomater, laurbærblad, kanelstang, nellik og syltet løk. Kjøttet bruker å være så mørt at det smelter i munnen. Serveres ofte med ovnristede poteter.
Avhengighetsskapende.

Fritert blekksprut

Ikke sånne industrifabrikkerte ringer, men hele små miniblekkspruter med armer, sugekopper, kropp og alt. Spises friterte med presset sitron. De ser kanskje litt skumle ut, men prøv! Spenstig, salt og knasende. Nam!

Pastitio

En pastagrateng med lange makaronier, kjøttdeig og bechamelsaus, ofte krydret med kanel og i blant nellik. Mild og ukomplisert. Mine barns og sikkert mange andre unge Hellasturisters favoritt.

Ovnsgrillet hel sitronkylling

Sitron- og olivenoljemarinert ovnsgrillet - eller trekullsgrillet - hel kylling er det alltid trygt å satse på, på den greske tavernaen. På taverna Platanos i Plaka i Aten og strandbaren på Mikri Viglia-stranden på Naxos oppnår retten himmelske dimensjoner. Serveres med ovnsbakt poteter, som også gjerne får være dyppet i presset sitron.

Yoghurt med honning og valnøtter

Min greske favorittdessert. Ikke noe tull, bare råvarer. Det er kombinasjonen av det som gir smaks- og tekstursensasjonen. Kremete, myk gresk yoghurt, rikelig med valnøtter og generøs mengde med gyllenbrun gresk, flytende honning.

Legg i handlekurven
Gå til kassen

Andre kunder kjøpte også:

Vis alt tilbehør
Gå til kassen
Trygghet
Alltid 365 dagers åpent kjøp
Gratis levering ved kjøp over 600 kr. (*gjelder ikke produkter som krever pallfrakt)
Autoriseret verksted
Offisiell forhandler av alle merker