Den klassiske kjøkkenmaskinen Ankarsrum Original, bedre kjent under navnet Assistent. Den første versjonen av husholdsassistenten ble lansert av Electrolux i 1940, og produktene har blitt laget i den lille byen Ankarsrum i Småland, Sverige siden 1969.
Maskinen har blitt best i test utallige ganger og lever videre som en stadig aktuell klassiker. Ankarsrum Original er maskinen for deg som vil bake store deiger. I den 7 liter store bollen kan du bake med opp til 1,5 liter deigvæske, tilsvarende 5 kg deig. Kjøkkenassistenten er en klassiker på alle måter, ikke minst når det kommer til designet, som fører tankene tilbake til en annen tid. Kanskje har farmoren eller mormoren din eid en Ankarsrum kjøkkenassistent?
15 brød
5 dl melk
50 g fersk gjær
1,5 ts salt
2 ts sukker
12 dl hvetemel finbakst/siktet
50 g romtemperert smør
Pensling
Melk
2 ss sesamfrød
1. Sett sammen din assistent med stålbolle, deigkniv og deigrulle
2. Varm melken til 37°C
3. Smuldre i gjæren, tilsett melken og start assistenten med deigrullen helt inntil kanten på lav hastighet, til gjæren er oppløst
4. Tilsett sukker og mel, og ha så i smøret. Hjelp assistenten eventuelt ved å dra armen inn mot midten et par ganger
5. Lås armen 2 - 4 cm fra kanten på bollen, øk til middels hastighet og la assistenten jobbe i ca. 5 minutter. Bruk timeren
6. Dekk til bollen med hevelokket og la deigen heve i ca. 40 minutter
7. Legg deigen på en stekeplate og gjør den flat, ca. 1 - 1,5 cm tykk
8. Form runde brød med for eksempel et glass og legg dem på en plate dekket med bakepapir
9. La heve under et håndkle i 25 minutter
10. Sett ovnen på 225°C
11. Pensle med melk og strø over sesamfrøene. Bak i ovnen i 8 - 10 minutter
12. Legg brødene over på en rist, og la dem svalne under et håndkle