Jernpannen er din nye bestevenn på kjøkkenet og har vært kokkenes favoritt i årevis. Den har en lang levetid, en fantastisk varmefordeling og en naturlig non-stick beleggning. Jernpanner er laget av enten stål eller kullstål. Sammenlignet med støpejernspanner er de lettere og reagerer raskere på temperaturendringer. Stål er et holdbart, varmholdende og varmeabsorberende materiale. Om du tar vare på jernpannen din, kommer den til å kunne leve i generasjoner. Den dagen den skal kastes, så er materialet resirkulerbart som gjør den miljøvennlig. Jernpanner er ikke rustfrie og har ikke heller noen non-stick belegg. Du lager selv den naturlige non-stick yten - dette kalles for "seasoning".
Det kanskje er en del som har noen spørsmål når det kommer til jernpanner - Hva er det som gjør
jernpannen til kokkenes favoritt? - Hvorfor skal man skaffe en? Og hvordan brenner man inn den? Vi tar
hjelp fra den svenske grisebonden Emilia Nilsson som fikk bronsemedalje i Sveriges Mesterkokk 2019.
Man kan lage alt i en jernpanne, men den passer best til å bryne mat i. Altså kjøtt, sopp, grønnsaker og råvarer man vil få en fin yte på. Man skal unngå syrlige råvarer fordi det drar ut jern fra pannen og den får en sløere stekeyte.
En jernpanne har veldig lang holdbarhet og om du tar godt vare på den, får du en panne som holder i mange år framover!
4 porsjoner
Hell eggeplommene, sennepen, eddiken i en skål, tilsett langsomt oljen under visping eller miks med en stavmikser til all oljen er i. Salte, peppre og smak til med cayennepepper.
Hell eddik, sukker, vann og sennepsfrø i en kasserolle. Sett kasserollen på platen og la det koke opp. Ta den deretter av varmen. Skrell bort det ytterste på kålroten. Skriv den opp tynt med en mandolin. Legg til kålrotskivene i den varme sylten. Hell over dem i en destillert krukke med lokk og la det stå kaldt.
Bland tomatene, en skvett olje, salt og hvitløksfedd og bak det i ovnen på 200 grader til de har fått en fin farge.
Salte, peppre med pepperblandingen (hell begge peppersortene i en krydderkvern og bruk på kjøttet). Varm en jernpanne og ha i olje. Stek til du har fått en fin yte på høy varme og ha smør i pannen helt på slutten. Legg inn skivene i ovnen på 125 grader til en innertemperatur på 54-56 grader (medium). La kjøttet hvile i ca 5 minutter, så skjærer du opp kjøttet og serverer.
Stek brødskivene i olje og smør til de er gyldne. Topp med dijonaise, salat, bakt tomat, skivet entrecote, syltet kplrot, smørstekt sopp, revet pepperrot, potetstrimler og pastinakkchips, kapri og iset løk.