Handlekurv Kurv ?.SubtotalFormatted? String.Empty Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Handlekurv Kurv Vis handlekurv Gå til kassen Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Handlekurv Kurv ?.SubtotalFormatted? String.Empty Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Handlekurv Kurv Vis handlekurv Gå til kassen Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter

Wow! Så utrolig mye godt det finnes å høste inn og lagre. Det er nå bær, frukt og grønt er som best! Men hvordan gjør man for å ta hånd om alt på den smarteste måten? Vi tar hjelp fra Sandra Lindell (@sasomsandrasar) som gir sine beste tips på hvordan hun tar hånd om sommerens innhøsting!

SANDRAS TIPS & TRIKS

Beste gro-tipset

For den som gjerne vil begynne å gro, men ikke helt vet i hvilken ende man skal starte. Da er mitt beste tips å lage seg et lite krydderland/urtegård/krydderhage. Den går å variere i all uendelighet, kan være inne i kjøkkenvinduet eller i krukker på balkongen, i en krydderkasse eller i hagen. For rundt 500,- kan man kjøpe seg ganske store planter som man enkelt graver ned i jorden (eller har i kjøkkenvinduet) og så innhøstes det under våren og sommeren. Det beste av alt; de fleste krydrene er flerårig så våren etter man har plantet dem, vokser de fram igjen og du kan starte på nytt igjen!

 

Urtete i dehydratpr

Legg dine favoritturter på tørk! Når alt er tørket lager jeg litt ulike blandinger. Mynten kan lett ta overhånd og søtverbena er flere ganger søtere enn urten stevia, så av de trenger man kanskje bare et eller et par blad. Det er også fint å tørke epleskall som man kan ha i urteblandingene. Pass på når du lager eplemos eller eplepai og alikevel skal skrelle eplene. Minsk matsvinnet og bruk hele frukten, win-win! Kok opp vann. Hell hele tørkede blad og blomster i din favoritt te-kopp og hell så på det varme vannet (obs ikke kokende!) og la det stå å trekke. Tilsett litt honning om du vil og nyt av en grønn urtete som jeg lover at du aldri har smakt før... Så overraskende godt!

Finn din nærmeste reko-ring

Aldri har det vært morsommere og sosialt å handle mat! REKO-ring er et webbasert verktøy på FB som fører små produsenter i direkte kontakt med forbrukeren, helt uten noen mellom mann. For forbrukerne innebærer det noen fordelen med å kunne stille spørsmål direkte med produsenten, ettersom det er produsentene selv som står på plass og leverer ut alle forhåndsbestilte og allerede betalte bestillinger. Samme tid og samme plass hver uke. Søk på FB etter REKO-ring "min nærmeste kommune" så finner du sikkert en og om det ikke finnes, så kan jo DU starte en!

Urtesalt

Når du har lagd ditt egne urtesalt er det vanskelig å være uten. Få saker blir så smaksintensivt og kan gjøre hvilken som helst rett litt ekstra god. Det er også helt ukomplisert og man tar virkelig hva man har, alt blir godt! Jeg har laget mange ulike blandinger og aldri blitt skuffa. Om man ikke har masser av urter tilgjengelig kan man fylle på med for eksempel rester av gulrøtter, roselleri, løk (også hele løker er godt å ha i) samt spinat for den grønne fargens skyld. Mye smak sitter jo igjen i restene og da er det jo så utrolig unødvendig å kaste det bare fordi vi er vant til det. Eksperimenter, vær kreativ og vær ikke redd for at det skal bli feil, det går nemlig ikke når man lager eget urtesalt.

Jeg bruker å høste så mye jeg bare kan av alt mulig grønt, men sørger alltid gor å ha noen sorts løk i og gjerne litt buljongkrydder eller selleri som gir litt dypere smak. Så hakker jeg ned alt utenom de groveste stilkene av f. eks persille, dill osv. også måler jeg hvor mye grønt hakk jeg har. Til to liter grovt hakket grønt tilsetter jeg en desiliter havssalt (rafinert finkornet salt inneholder oftest klumpeforebyggende middel og annet som jeg gjerne hopper over). Legg så alt ned i kjøkkenmaskinen og miks og tilsett en skvett vann om det er for tørt. Bre så ut den grønne røren i en tørkeovn, tørkemaskin eller på bakeplate og sett på ca 45 grader. Ikke høy temperaturen for å påskynde prosessen da det kan lede til at urtene brennes og det blir ikke godt. Normalt i ovner tar det ganske lang tid. Det er ikke noe problem å ta ut platene for å lage en middag mellom for så å sette platen inn igjen. Når det har blitt til en hard kake, så bryter du det ned i kjøkkenmaskinen og pulveristerer den. Om det fortsatt finnes store biter, kan du sikte det gjennom en sil eller dørslag ned i en krydderboks. Lykke til!

 

Kombucha

For å brygge en egen batch med kombucha trenger man en scoby (symbiotic culture of bacteria and yeast)i lite startvæske (ferdig kombuchadrikke) til å starte med. For å få tak i en scoby kan man oftest kjøpe en av en kombuchaprodusent på din nærmeste reko-ring, søk på marketplace, det finnes veldig mange kombucha-grupper på FB eller hør med en venn som kanskje allerede har startet og skulle kunne tenke seg å dele med seg av en lite bit scoby til deg.

Til en liter ferdig kombucha koker man man opp 3 dl vann, tar bort fra platen, tilsetter så en pose grønt økologiskt (obs viktig for fermenteringsprosessen at det er økologiskt!) og en pose svart økologiskt te. Når teet har stått og dratt seg en stund helles det ned i et glass- eller keramikk krus med litt mindre enn en desiliter strøsukker og rører rundt med noe til sukkeret har løst seg opp. Deretter tilsetter du 6 dl vann fra kranen og sist heller man ned scobyn og startvæsken (ca 1 dl er passe) som den lå i. Dekk så krusets åpning med et rent kjøkkenhåndkle og binder fast med snøre eller et gummibånd. La det stå i ca en uke, 10 dager eller to uker, desto lengre den står, desto syrligere resultat.

Når du har bestemt deg for at den er ferdig, løfter du opp scobyn med en ren hullsleiv eller med hånden i en plastpose, siler så kombuchadrikken gjennom en saftduk og sparer så mange desiliter som du trenger som startvæske til scobyn til neste brygging. Den avsilte kombuchadrikken kan du kjøle ned også drikke helt naturell eller smaksette med valgfrie bær, krydder eller urter i ca et døgn og deretter sile av bærene også helle på flasker og kjøle den ned da. Ønsker man en boblete kombucha kan man fermentere den videre i romstemperatur i et par dager i f.eks en petflaske som man får åpne korken på en gang om dagen. Mine favorittsmaksetninger er jordbær/mynte, sitronverbena/hylleblomst og bjørnebær. 

Tips! Når kombuchan er ferdig og smaksetningen silt bort, ikke kast den! Jordbærene og mynten heller jeg i en kasserolle, tilsetter sukker og koker opp. Da har man en krukke med jordbærsyltetøy klar på et blunk! Hylleblomstene kan man fryse ned og brukes i pannekaker.

 

Lag eget hvitløkspulver

Du vet vel at du kan bruke en kaffekvern til å male hvitløkspulver? Sånn gjør du: Skrell massevis med hvitløksfedd, skiv de på en mandolin, spre ut dem på en plate til enten en tørkeovn, tørkemaskin eller vanlig ovn og la det tørke veldig godt. Deretter er det bare å male dem i kaffekvernen.

OBS! Noter at kaffekvernen tar mye smak av hvitløken, så ikke bruk den til kaffebønner etterpå, men chillipulver går fint!

 

Legg i handlekurven
Gå til kassen

Andre kunder kjøpte også:

Vis alt tilbehør
Gå til kassen
Trygghet
Alltid 365 dagers åpent kjøp
Gratis levering ved kjøp over 600 kr. (*gjelder ikke produkter som krever pallfrakt)
Autoriseret verksted
Offisiell forhandler av alle merker