Type: Det finnes mange ulike typer panner, så hvilken du skal velge kommer også an på hva ditt formål er. Det er både vanlige stekepanner, grillpanner og sauterpanner. Derfor bør du vurdere, hva det er du skal bruke din stekepanne til. Den vanlige stekepannen er perfekt til hverdagen. Den er fin når du skal steke kjøttboller, hamburgere eller lignende. De lave sidene gjør det enkelt for deg å snu maten, så du oppnår et bra resultat hver gang. Sauterpannen derimot har høyere kanter, som gjør den fin til å steke noe raskt og kokeretter. Du kan enkelt steke opp dine grønnsaker, så det fortsatt er litt motstand når du tygger i dem og derfor får et perfekt stekeresultat. Grillpannen lar deg investere i en inne grill. Takket være riflene på stekeflaten, kan du gi dine steker en perfekt stekeskorpe. Du kan med fordel også bruke den til grønnsakene som du vil ha grillet.
Størrelse: Du kan velge stekepanner fra 20 cm til 32 cm. De minste størrelsene er fine til å lage pannekaker eller omeletter. Derimot er de store størrelsene perfekt til gryteretter fordi det er mer plass. Hvis du ikke ønsker å ha flere forskjellige panner, kan du med fordel velge en på 26-28 cm. Du skal bare være oppmerksom på hvor man måler stekepannen. De fleste mål er fra ytterste kant til kant. Det vil si, at selve stekeflaten oftest er mindre.
Belegg: Du kan både velge stekepanner med og uten belegg. De har alle hver deres fordeler. Hvis du velger f.eks en jernpanne som ikke har belegg er den fin til å gi en god stekeskorpe. Fordelen med å velge en stekepanne med belegg er at de er lettere å bruke for de fleste og at råvarene ikke setter seg fast. Dessuten sikrer belegget at du bruker mye mindre fett.
Virker på induksjon: Hvis du har en induksjonskomfyr er det viktig at du velger en panne som fungerer på induksjon. De fleste materialer fungerer på induksjon. De materialene som ikke fungerer på induksjon er ren kobber og aluminium. Ønsker du en av disse materialene, skal du velge en som har flere lag, der et av lagene er magnetisk. På alle panner har vi angitt om de virker på induksjon. Du kan også kjøpe induksjonsplate, som fungerer som en mellomleggsplate mellom induksjonskomfyren og de pannene som ikke fungerer på induksjon.
Rengjøring: Panner holder generelt lengre og bedre, hvis du vasker dem opp for hånd. Det betyder ikke, at det ikke er noen stekepanner som tåler rengjøring i oppvaskmaskin. Hvis stekepannen tåler rengjøring i oppvaskmaskin vil det framgå på produktsiden. Om du alltid vasker dine panner for hånd, bør du kun bruke varmt vann og veldig lite oppvaskmiddel. Pannen tørkes så av med kjøkkenpapir. Husk å aldri helle kaldt vann på en varm panne, da det kan gjøre pannen skjev.
Det er en god ide å kjøpe stekepanner i litt forskjellige størrelser. I produktlisten ovenfor kan du selv filtrere etter
størrelser og formål, men her kommer noen forslag til panner i de vanligste størrelsene, for å gjøre det litt enklere
for deg!
Psst! Tenk på at størrelsen på stekepannen alltid måles ovenfra, det vil si fra kant til kant og ikke selve steke-diameteren.
Den 30 cm store pannen er stor og rommer mye mat. Den passer best for deg som vil lage mat til den store familien – steke mange råvarer samtidig og ha reelt god plass i pannen, eller lage en skikkelig saftig, sausete rett som krever mye plass!
Materiale: Keramisk belegg
Belegget er forsterket med diamanter, som gjør pannen til en av de sterkeste i sitt slag.
Materiale: Belagt
Denne pannen har en smart termo-spot som viser når den er tilstrekkelig varm!
Materiale: Støpejern
Denne støpejernspanna er varmebehandlet dvs. brent tre ganger med olje for en naturlig non-stick overflate.
Dette er den vanligste størrelsen og disse stekepannene har vanligvis en bunndiameter på 20 cm. Den passer perfekt til kjernefamilien eller dem som vil tilberede omtrent fire porsjoner.
Denne pannen selges ofte sammen med en 20 cm stekepanne, da disse to utfyller hverandre ypperlig.
Materiale: Karbonstål
Karbonstålpanner har egenskaper som tilsvarer en god kombinasjon av egenskapene til den belagte stekepannen og støpejernspannen.
Materiale: Belagt
Suksess-pannen fra Tareq Taylor. ONEPan er verdens første sirkulære stekepanne.
Materiale: Rustfritt stål
Velg Fusion 5 når du vil lage retter som krever rask oppvarming eller svært høy varme, slik som for eksempel til kjøtt og fugl (fjærfe).
Denne størrelsen passer til deg som har en husstand bestående av 2-3 personer. Den er litt lettere å håndtere enn de store pannene, men er stor nok til å kunne lage et reelt måltid i.
Materiale: Belagt
Energy Base-teknologien varmer opp pannen opptil 50% raskere på en glasskeramisk kokeplate.
Materiale: Kobber
Kobberet gjør at stekepannen kan bli varm veldig fort og passer perfekt for tilberedning av kjøtt.
Materiale: Keramisk belegg
Denne stekepannen har et keramisk Slip-Let®-belegg!
Den lille stekepannen på 20 cm er nok den nest viktigste på kjøkkenet! Det er ganske vanlig at en får kjøpt ferdige pakker med en 28 cm og en 20 cm stekepanne. Den store pannen mestrer hovedrollen i tilberedningen av middagen, mens den lille står for det herlige tilbehøret!
Materiale: Keramisk belegg
Belegget er forsterket med diamanter som gjør denne stekepannen til en av de sterkeste i sitt slag.
Materiale: Belagt
En flott stekepanne som også er lett å rengjøre!
Materiale: Rustfritt stål
Ypperlig til koking av kamskjell!
Støpejernspannen blir bare bedre med tiden! En venn for livet som vil gi deg kjøkkenglede i mange år fremover. Den passer til mye og fungerer best hvis du steker i mye fett. Steker du kjøtt i den økes smakene takket være at støpejernet gir ut en liten, sunn mengde jern. Imidlertid kan ingredienser med høy syre få en litt ubehagelig smak av jern.
Støpejernspannen blir bare bedre med tiden! En venn for livet som vil gi deg kjøkkenglede i mange år fremover. Porene i overflaten lar fettet trenge og spre seg jevnt over bunnen, noe som gir en fin og jevn stekeoverflate! Et pluss er også at du kan bruke redskaper i alle materialer.
Ta vare på støpejernspannen
Karbonstål er omtrent som en blanding av teflon og støpejern – bra frigjøringsfunksjon som en teflonpanne, varer lenger og steker like bra som en støpejernspanne (selv om den er lettere i vekt). Holdbarheten er like god som støpejern - en karbonstålspanne står ved din side i lang tid! Det er mulig å steke i pannen uten å brenne den først - men den vil ikke være like god. Pannen vil bli mørkere og mørkere, det er non-stick-evnen som forbedres! Jo mer du bruker den, jo mindre fett må du ha i. Vær forsiktig med sure ingredienser, de kan slite overflaten du brant inn! Karbonstål reagerer raskt på varmeendringer, så hvis du vil ha kontroll over omeletten er dette pannen for deg.
Ta vare på karbonstålspannen
En panne i rustfritt stål har en enorm holdbarhet sammenlignet med belagte panner, og er mye brukt i restaurantkjøkken. Stålet har ingen åpne porer som betyr at ingen smak setter seg, men også at det ikke lagres noe fett i pannen, som i en støpejernspanne. Steker du ikke i fett, blir maten brent. Om man bruker en rustfri panne med rett teknikk, har den også en fascinerende non-stick-evne. Når du legger et stykke kjøtt i pannen, suger pannen seg fast til kjøttstykket - men slipper det når stekeflaten er fin og porene i råstoffet er lukket. I en belagt panne kan du jo røre rundt og vende kjøttstykket helt fritt. Derfor er det viktig å ha tålmodighet. En pannekake er litt vanskeligere å lage i en panne i rustfritt stål.
Psst! Se etter en panne i mange lag med en solid aluminiumskjerne for å få den beste varmefordelingen!
Ta vare på din rustfrie panne
Stekepanner med non-stick-belegg har utrolig frigjøringsevne. Den veier generelt ikke så mye og er lett å håndtere. Imidlertid vil belegget naturlig slites etter en stund, uansett om du behandler pannen godt - ikke bruker metallredskaper osv. Så vær forberedt på å skifte ut pannen etter noen år.
Et keramisk belegg har nesten samme gode non-stick-evner, men kan også brukes ved høye temperaturer uten å skade belegget!
Ta vare på din belagte panne
Stekepanner av kobber besitter fantastiske egenskaper også er de også fine å se på. Kobber materialet er eminent til å fordele varmen, så ditt stekeresultat blir like bra hver gang. Det er også et av de materialene som raskest reagerer på temperaturskifte. Derfor kan du være trygg på at du ikke kommer til å brenne maten din. Det gjeller uansett om du skrr opp eller ned på varmen. Det er ikke mange materialer som har denne egenskapen, derfor er det en klar fordel med kobberpannen. Hvis du liker å flambere, er en stekepanne av kobber også foretrukket også til sautering. Hvis du velger en panne av ren kobber så fungerer den ikke på induksjon, men her kan du evt. bruke en induksjonsplate.
Når det er snakk om aluminiumspanner er det sjeldent ren aluminium som er brukt. Ren aluminium fungerer ikke på induksjon, fordi det ikke er noen magnetiske elementer i materialet. Det endrer ikke på at aluminium er en god varmefordeler, derfor blir det ofte brukt til stekepanner og gryter. Aluminium reagerer raskt på temperaturendringer og derfor er det perfekt til steking. Med dette type materiale kan det skje at den misfarger lyse matvarer og gir dem en bitter smak. Det kan hindres om du velger en aluminiumspanne med belegg. Aluminiums stekepanner er på samme måte også fine til retter med melk og egg. Det vil si at du kan lage en fantastisk spaghetti carbonara på en aluminiumspanne.