Å fritere på den tradisjonelle måten med olje er en enkel prosess. Fettet binder smakene og de framheves ekstra mye! Når maten plasseres i varm olje, starter en massiv tørkeprosess. Ved første blikk ser det ut som at oljen koker, men boblene er faktisk damp som trykkes ut av maten. Dampen hindrer oljen å treng inn i maten. Når det har sluttet å boble er utsiden uttørket. Når maten er laget på riktig måte, så inneholder fritert mat oftest mindre fett enn hva f.eks stekt mat gjør!
Det har blitt stadig mer populært med andre typer frityrkokere som f.eks airfryer og actifry. Med en airfryer kan du fritere helt uten olje, noe som betyr mindre damp og du slipper lukten som ellers oppstår når du friterer i en frityrkoker. En actifry er en varmluftsfrityrkoker med automatisk røring. Med en actifry blir du også kvitt overflødig olje og damp!
Les mer om hvilken frityrkoker som passer deg best i kjøpsguiden lenger ned på siden!
Det finnes mye mer enn bare pommes frites å lage i fritøren! Gode klassiske snacks eller tilbehør som for eksempel løkringer, mozzarellasticks eller grønnkålchips. Mange grønnsaker gjør seg veldig bra friterte, test brokkoli, aubergine, selleri eller blomkål! Du kan jo også lage gode desserter, slik som churros og fritert banan.
Et hett tips er også å bake brød eller lage gode og sprøe fish tacos i din airfryer.
Pris: En frityr er oftest noen hundrelapper billigere enn en airfryer, men ikke glem at en airfryer bruker minimalt med olje og dras dessuten mindre el enn frityren - så i lengden er spørsmålet ikke om prisen fordi det alikevel blir billigere for en airfryer og actifryer. Så istedenfor å la prisen være avgjørende, gå istedet ut fra hva du liker best av frityr når du skal handle.
Olje: Let etter en olje med høy røykepunkt og det har ferdig frityrolje, men også oljer som raps- og solsikkeolje.
Den optimale steketemperaturen er 160 grader. For å få det til, trenger du å se over forholdene mellom oljemengden og ingredienser så passer du på at oljen alltid er dekket over det som skal lages. Tommelfingerregel er at jo fler ingredienser du tilsetter, desto raskere syker temperaturen og du kan behøve å justere opp den. På andre siden kan for få ingredienser istedet lett brennes og da er det bedre å senke temperaturen noe.
Slipp lukt: Lukten fra en frityr er kanskje ikke noe som man vil fylle hjemmet sitt med og det finnes flere bra knep å gå igjennom for å unngå det. Start med å stenge alle innerdører (framfor alt døren til kjøkkenet) og istedet åpner du kjøkkenvinduene. Vask opp gryter og panner ettersom maten lages. Når middagen er klar - bløtlegg en gammel brødbit i eddik og sett fram - den kommer raskt til å absorbere eventuell matlukt på kjøkkenet.
Rengjøring: Hvor enkel frityren eller airfryeren er å gjøre rent, påvirker så klart helhets opplevelsen og hvor ofte du vil bruke din nye kjøkkenmaskin. Se under produktspesifikasjonene tilfelle modellen går å ta fra hverandre eller ikke og om skålene kommer med et non-stick belegg (som også gjør rengjøringen lettere). Oftest er denne typen av produkt konstruert for at ulike deler lett skal kunne vaskes for hånd og kjøres i oppvaskmaskin. Øvrige overflater er oftest enkelt å bare tørke av.
Sikkerhet: Det kan skje at oljen begynner å ryke og da er det anbefalt å stenge av varmen for å la oljen kjøle seg ned. Om det ønskes, finnes det frityrmodeller med vindu som lar deg ha kontroll over hele prosessen. Ytterligere andre modeller er utrustet med et låsbart lokk og sett fra et sikkerhetssynspunkt er dette å foredra. Fritering inneholder glovarm olje og derfor bør man være ekstra forsiktig så ikke små barn og dyr er i nærheten når den er i bruk.
6–8 personer, som forrett/smårett
Tzatziki
Fritert zucchini