Espressokannen, også kallet en mokka-kanne, er en kaffetrakter til komfyren. Den lager kaffen ved å late kokende vann gjennomløpe malt kaffe, som vi kjenner det. Ved espressokannen er vannet nederst, kaffen i midten og den ferdiglaget i toppen. Grundet trykket som oppstår når vannet begynner å koke blir det automatisk suget opp gjennom kaffen og videre opp til det ferdige resultatet.
Espressokannens navn stammer fra Yemeni byen av Mocha. Den ble oppfunnet av en italiensk ingeniør ved navn Alfonso Bialetti tilbake i 1933. Den ble raskt et stykke italiensk kultur. Navnet Bialetti er også et av de merkene vi kjenner i dag innenfor kaffe-verdnen og de produserer den samme gamle modellen under navnet “Moka-Express”. Den ikoniske espressokannen er til og med også utstillet på MoMA i New York, som et designmonument.
Det er likevel en velkjent kokemetode, som kan kreve noe tilvenning og tålmodighet. Det kan være en kokemetode, som alltid gir lyst til mere. Faktisk kan det være en hel kunst å lage kaffe på en one-pot kanne over en komfyr. Teknisk sett koker en mokkakanne ikke en espresso, da de benytter et lavere trykk på 1-2 bar, hvor en riktig espressomaskin bruker minst 9 bar i trykk. Men kaffen du får fra espressokannen er enormt kraftfull og rik på smak. Noen kanner vil enda lage en smule crema, nøyaktig som en high-end espressomaskin vil gjøre det. Hvis ditt formål med espressokannen er å lage cafe latte eller cappuccino, så vil du bli ytterst tilfreds med resultatet. Ønsker du derimot et shot, cremet espresso, skal du bruke en ordentlig espressomaskin.
Det er en klar tidløs sjarm ved å brygge på den ikoniske kaffetrakteren, men det er ikke den eneste fordelen ved espressokannen. Det er klart også en fordel hvis man tar prisen i betraktelse, den lette håndteringen og det plassbesparende aspekten.
Derutover er det også andre vesentlige fordeler ved mokkakannen. En av grunnene til at mange kaffeelskere benytter denne metode er dens evne til å respektere aromaens fylle som finnes ved malt kaffe. Takket være metoden med vanndamp, blir aromaene ikke knust eller brent mens den tillages, hvilket bevarer en langt bedre smak.
Holdbarheten på trakteren er bestemt også vert å tenke på. Oftest er en espressokanne laget av aluminium eller rustfritt stål, hvilket i seg selv gir en lang holdbarhet. Når du investerer i denne type espressomaskin, er det stor sannsynlighet for at den holder i uendelig mange år frem. Det er også en fordel at det som utgangspunkt ikke er tale om et elektrisk produkt. Det kan derfor ikke komme skader i samme omfang. I det lange løpet er den mere holdbar enn en espressomaskin.
Først og fremst skal du ta utgangspunkt i hvilken komfyrtype du har; vanlig, keramisk, gass eller induksjon.
De fleste espressokanner virker på både gass-, keramiske og elektriske komfyrer. Gasskomfyrer kan ha den ulempen at håndtaket blir meget varmt. Derfor skal du sikre deg, at du kan unngå dette eller velge en modell, hvor håndtaket ikke er laget i plast og derved ikke kan risikere å smelte.
Som utgangspunkt virker de fleste espressokanner på induksjonskomfyrer. Utfordringen kan ligge i typen induksjonskomfyr du har, da det kan betyde at kannen ikke vil fungere på komfyren. Derfor skal du undersøke om din induksjonskomfyr har spesifikke krav til størrelsen på det, som skal være på. Hvis den har krav, skal du være oppmerksom på om espressokannen kan leve opp til dette. Derutover skal du også være oppmerksom på om det er krav til overflaten for magnetismen av det produkt som settes på komfyren. Det kan nemlig være forskjell på om sonene på komfyren overhodet kan fungere med mokkakannen.
Det anbefales, hvis du har en induksjonskomfyr og ønsker en bestemt type espressokanne: induksjonsplate. Denne smarte plate, kan nemlig sikre deg, at du kan bruke hvilken som helst mokkakanne på din induksjonskomfyr. Du kan til og med også bruke platen til mange andre typer kokeutstyr, som kanskje ikke nødvendigvis virker på induksjon. Induksjonsplaten finnes i flere forskjellige størrelser, så du kan finne den som passer best til din komfyr.
De fleste typer finnes i forskjellige størrelser, herunder 1 kopp, 3 kopper, 6 kopper, 9-10 kopper og 12 kopper. Likevel er det viktig at du husker at disse “kopper” er espresso shots, hvilket betyr, at det er små kopper og ikke en hel kopp kaffe som vi kjenner den. En størrelse med 6 kopper er ideell til par eller personer som ønsker to “normale” kopper kaffe med melk. er 9-12 kopper perfekt til familier eller hvis du har gjester.
Oftest er espressokannene laget i enten aluminium eller rustfritt stål. Modeller som er laget av rustfritt stål er iblant smartere, mere holdbare og typisk nemmere å rengjøre. Normalt er dem i aluminium minst like så gode, men det er viktig at du prioriterer en av god kvalitet fremfor kun å kjøpe den billigste. Et riktig godt bud på en aluminium vil være Bialettis Moka Express, som er den som startede det hele. Foretrekker du rustfritt stål kan du velge Bialettis Venus Elegance.
Mange av espressokannene minner riktig meget om hverandre i designet. Prinsippet er det samme, da metoden er like uansett hvilken mokkakanne du velger. Derfor kan det også virke uoverskuelig når der er over 30 forskjellige typer å velge i mellom. Mange ganger er det ofte kun størrelser og design som skiller dem ad. Designet er som ofte den tidløse stål-farge som går igjen fordi materialet nettopp er rustfri stål eller aluminium. Der hvor du kan finne de mest unike designs er ved Alessis modeller som Pulcina- eller Ossidiana-modellen. Utformingen minner stadig om de tradisjonelle kanner, men har allikevel et spesial-design over seg.