Enten du liker den rustikke sjarmen i en Bouillabaisse, enkelheten i en Croque-Monsieur eller den landlige
dybden i en Coq au Vin, har det franske kjøkkenet noe for enhver smak og anledning. eller den rustikke dybden
i en Coq au Vin, det franske kjøkkenet har noe for enhver smak og anledning.
Det franske kjøkkenet er mye mer enn bare en samling oppskrifter, det er en hel kunstform som krever teknikk,
de riktige redskapene og, viktigst av alt, de riktige ingrediensene. Her dykker vi ned i de klassiske rettene og
kjøkkenredskapene som utgjør selve ryggraden i det franske kjøkkenet, og byr på fire deilige oppskrifter som
du kan prøve hvis du blir blir invitert på fransk supé!
Har du lyst til å arrangere en fransk middag for dem du er glad i? Her er en liste med inspirasjon til deilige retter til en fransk middag! Som prikken over i-en kan du servere maten med nybakt baguette, franske viner, kir eller champagne og avslutte med en varm café au lait.
Lær deg det franske kjøkkenets fem grunnleggende sauser: Béchamel, Hollandaise, Espagnole, Sauce Tomate og Velouté.
Småretter/forretter: Galette (pannekake med ulike typer fyll), Croque Monssieur (varm ostesandwich), Huitre (østers med vinaigrette), Fromage (oster, gjerne med marmelade), Quiche (pai), Soupe à l'Oignon (løksuppe), Chèvre chaud (gratinert geitost, gjerne med valnøtter), Escargots gratinés (gratinerte snegler), Foie Gras (foie gras), Coquilles (kamskjell).
Hovedretter: Boeuf Bourguignon, Ratatouille, Bouillabaisse, Moules Frites, Coq au Vin, Moules Marinières, Gratin Dauphinois.
Dessert: Frangipanetarte med nektariner, Crêpes, Sweet Galette, Crème Caramel, Créme Brulée, Tarte tatin (eplekake), Fontant au Chocolat, Éclair, Macarons, Croissant.
Du trenger:
4 porsjoner
Gjør som følger:
Sautépanne: Sauterpannen brukes til å gi ingrediensene en kort, men intens varme. Denne pannen er ideell til rask sautering av grønnsaker, for eksempel asparges, og til rask bruning av kjøttstykker.
Morter: Dette verktøyet er uunnværlig i det franske kjøkkenet når du skal male og blande krydder eller lage tykke sauser og pastaer som rouille og aioli. Med en morter får du bedre kontroll over konsistensen, noe som er viktig i det franske kjøkkenet der detaljene teller.
Støpejernsgryte/Cocotte: Denne grytetypen er perfekt til slow cookers som Coq au Vin eller Boeuf Bourguignon. Støpejern er utrolig varmeledende og holder godt på varmen, noe som er ideelt for langtidssteking.
Mandolinjern: På et kjøkken der presisjon er viktig, er et mandolinjern uvurderlig. Det brukes til å skjære grønnsaker i perfekt jevne biter, noe som er spesielt nyttig i retter som Ratatouille, der estetikk spiller en stor rolle.
Konditorverktøy: Fransk bakverk er en kunstform, og de riktige verktøyene er avgjørende for å lykkes. Sprøyteposer og ulike typer tyll er nødvendig for å lage de fine detaljene i franske desserter som éclairs, profiteroles og macarons. Du trenger også spatler og kakeformer for å oppnå den profesjonelle finishen.
Chinoisil: En veldig finhullet sil som brukes til å sile supper og sauser til perfeksjon. Det franske kjøkkenet legger stor vekt på at væskene skal ha en jevn konsistens, noe som gjør dette redskapet viktig.
Nedenfor finner du en oversikt over de klassiske skjæreteknikkene som vanligvis brukes til grønnsaker og kjøtt. De fleste navnene på skjæreteknikkene kommer, i likhet med mange andre kjøkkenterminologier, fra fransk:
4 porsjoner
Ostekrutonger
Pastis er en populær aniskrydret aperitiff i Frankrike som gir en spennende smak.
4 porsjoner
Ovn 200°C
Salatdressing
Server med
med lavendel-is og sjokoladefudgesaus
Profiteroles
Lavendel-is
Sjokoladefudgesaus