Spiegelau Beer classics ølglass for IPA. Glassene fremhever smaken på IPA på en utmerket måte.
Glassene er designet i samarbeid med to ledende IPA-bryggerier i USA og deres gründere Dogfish Head med Sam Calagione og Sierra Nevada med Ken Grossman.
Høyde: 18,6 cm
Diameter: 8,2 cm
Rommer 54 cl
IPA, India Pale Ale ble først laget i England på slutten av 1700-tallet og er nå mer i skuddet enn noensinne. Med ulike humlesorter og risting av malten forsøker bryggeriene å overtreffe hverandre i dufter og smaker.
– IPA fra USA har blitt et begrep og en utpreget stil. Øl fra andre land som markedsfører seg som IPA har ofta USA-variantene som forbilde, sier Magnus Lindblom på Systembolaget, det svenske Vinmonopolet.
Den amerikanske IPA-stilen har ofte høyere alkoholstyrke og en bitrere smak enn for eksempel ”originalen” fra England. India Pale Ale kommer opprinnelig derifra og ble først laget i forbindelse med økningen i handelen med India på slutten av 1700-tallet. På grunn av den lange seilturen tilsatte man mer humle for at ølet skulle holde seg under hele reisen. Ølet hade også høy alkoholstyrke og man tilsatte derfor mer malt. Ølets friske og bitre smak av sitrus og grapefrukt passet bra i Indias varme klima.
Fra gull til bronse!
En IPA kan variere i farge, fra lyst gullfarget til mørkere bronsefarget. Når bryggeren bruker mere malt til samme mengde vann får man et øl med høyere alkoholstyrke og mer konsentrert farge.
I tillegg til IPA finnes også DIPA, som står for Double India Pale Ale. Den har en alkoholstyrke på mellom 7-10 prosent sammenlignet med IPA som har 5-6 prosent.
– Double IPA, kalles også Imperial IPA og har noe kraftigere smak på grunn av alkoholstyrken. Det er stadig flere bryggerier som nå lager denne typen, sier Magnus Lindblom.
Den viktige humlen!
En annen trend er at humlens betydelse stadig blir viktigere. Humle er ølets krydder, som gir bitterhet, smak og aroma. I USA bruker man ofte flere typer av humle når man lager India Pale Ale, som for eksempel cascade, centennial og chinok. I England derimot holder man seg gjerne til den innenlandske typen goldings. Hos småbryggerier hos oss eksperimenterer man gjerne med varierende humlesorter.
Kilde: Systembolaget/Ann Fogelberg
Spiegelau Beer classics ølglass for IPA. Glassene fremhever smaken på IPA på en utmerket måte.
Glassene er designet i samarbeid med to ledende IPA-bryggerier i USA og deres gründere Dogfish Head med Sam Calagione og Sierra Nevada med Ken Grossman.
Høyde: 18,6 cm
Diameter: 8,2 cm
Rommer 54 cl
IPA, India Pale Ale ble først laget i England på slutten av 1700-tallet og er nå mer i skuddet enn noensinne. Med ulike humlesorter og risting av malten forsøker bryggeriene å overtreffe hverandre i dufter og smaker.
– IPA fra USA har blitt et begrep og en utpreget stil. Øl fra andre land som markedsfører seg som IPA har ofta USA-variantene som forbilde, sier Magnus Lindblom på Systembolaget, det svenske Vinmonopolet.
Den amerikanske IPA-stilen har ofte høyere alkoholstyrke og en bitrere smak enn for eksempel ”originalen” fra England. India Pale Ale kommer opprinnelig derifra og ble først laget i forbindelse med økningen i handelen med India på slutten av 1700-tallet. På grunn av den lange seilturen tilsatte man mer humle for at ølet skulle holde seg under hele reisen. Ølet hade også høy alkoholstyrke og man tilsatte derfor mer malt. Ølets friske og bitre smak av sitrus og grapefrukt passet bra i Indias varme klima.
Fra gull til bronse!
En IPA kan variere i farge, fra lyst gullfarget til mørkere bronsefarget. Når bryggeren bruker mere malt til samme mengde vann får man et øl med høyere alkoholstyrke og mer konsentrert farge.
I tillegg til IPA finnes også DIPA, som står for Double India Pale Ale. Den har en alkoholstyrke på mellom 7-10 prosent sammenlignet med IPA som har 5-6 prosent.
– Double IPA, kalles også Imperial IPA og har noe kraftigere smak på grunn av alkoholstyrken. Det er stadig flere bryggerier som nå lager denne typen, sier Magnus Lindblom.
Den viktige humlen!
En annen trend er at humlens betydelse stadig blir viktigere. Humle er ølets krydder, som gir bitterhet, smak og aroma. I USA bruker man ofte flere typer av humle når man lager India Pale Ale, som for eksempel cascade, centennial og chinok. I England derimot holder man seg gjerne til den innenlandske typen goldings. Hos småbryggerier hos oss eksperimenterer man gjerne med varierende humlesorter.
Kilde: Systembolaget/Ann Fogelberg