Handlekurv Kurv ?.SubtotalFormatted? String.Empty Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Handlekurv Kurv Vis handlekurv Gå til kassen Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Handlekurv Kurv ?.SubtotalFormatted? String.Empty Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Handlekurv Kurv Vis handlekurv Gå til kassen Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Velg riktig stekepanne

Velg riktig stekepanne

Støpejern, non-stick, rustfritt eller keramisk... Utvalget av stekepanner er stort. Vi hjelper deg å finne den som er riktig for deg – og din komfyr. Det første du skal tenke på når du skal kjøpe en stekepanne er: Hvilken koketopp har jeg? Hvis du har induksjon skal du ha en stekepanne med magnetisk bunn for at det skal fungere. På andre koketopper kan man velge hva man vil. Når det gjelder selve stekepannene, så kan disse deles inn i to grupper – de med belegg og de uten.

Stekepanner uten belegg

Støpejern

Skeppshult har et godt utvalg av støpejernspanner uten belegg. Der skaper du selv et stekevennlig belegg, ved å smøre inn pannen med olje.
- En støpejernspanne holder i evigheter hvis du behandler den riktig. Den fungerer på alle koketopper og tåler meget høy varme.
«Porene» som finnes i overflaten gjør at fettet leter seg inn og fordeler seg jevnt over bunnen, noe som gir en vakker stekeoveflate på kjøtt for eksempel.
- Ulempen er at pannen ruster lettere. Og man bør bruke pannen ganske ofte slik at oljebelegget ikke blir dårlig.

Rustfritt stål

Rustfritt stål er holdbart, underholdsfritt, tåler alle temperaturer og kan vaskes i oppvaskmaskin.
- Man kan velge mellom panner som er jevntykke i hele bunnen og dermed også gir en god varme helt opp til kanten eller panner med en tykkere bunn. Den med tykkere bunn slår seg ikke like lett.
Rustfritt stål leder varme ganske dårlig. Derfor har disse pannene alltid en kjerne av aluminium, som leder varme effektivt. Overflaten kan være mer eller mindre polert. På en matt overflate vil fettet fordele seg på samme måte som i en panne av støpejern med belegg.

Kobber

At kobber er et trendy materiale viser seg også når det gjelder kokekar. Men innsiden er alltid laget av rustfritt stål, da kobber er et tungmaterial som det ikke er så sunt å få i seg.
- Kobber leder også varme meget bra, men med tanke på hvor tynt laget på pannene er så gir det ikke så mye ekstra effekt. Det finnes der mest som pynt.

Stekepanner med belegg

Støpejern med glasskeramikk

Fungerer på samme måte som andre panner av støpejern, med den forskjellen at de ikke ruster like lett og er enklere å rengjøre.

Karbonstål

Disse pannene fungerer omtrent på samme måte som støpejernspanner. Fordelen er at karbonstål er lettere.

Non-stick

Plastbelegg som består av PTFE, polytetrafluor-etylen (kjente merkenavn er for eksempel QuickSlip og Teflon).
- De er meget lette å rengjøre og maten setter seg ikke fast i de. De tåler ikke like mye varme som for eksempel rustfritt stål, men de klarer temperaturene som kreves ved matlaging.
Man bør unngå å bruke redskap av stål slik at man ikke skader belegget. Disse pannene er ikke like holdbare som pannene uten belegg. Og bruk ikke for høy varme, da mister pannen sitt slipp-lett belegg egenskaper.

Non-stick med titan

Noen plastbelegg er forsterket med metallet titan. De er mye mer slitesterke og tåler metallredskap. Imidlertid er ikke panner med belegg like holdbare.

Keramik

Når PF0A, et løsningsmiddel som ble brukt ved produksjonen av PTFE, ble forbudt dukket det opp panner med keramisk belegg på markedet i stedet. Stekeegenskapene i disse er generelt bra.
- Keramiske belegg kan sammenlignes med emalje og har en hard og holdbar overflate, men er ikke non-stick nok for å kunne bære det navnet.

Forskjellige håndtak

Metallhåndtak kan bli svært varme, hvis de ikke har en innebygd varmebarriere, men fungerer bra også i ovn. Plast- og trehåndtak klarer varme bra men kan ikke brukes i ovn over en viss temperatur. Et ekstra håndtak på motsatt side gjør det lettere å løfte pannen om den er tung.

Behandling

Regelen sier at stekepannen skal avkjøles litt – men ikke helt – før man vasker den for hånd.
Støpejernspanner vaskes i varmt vann, helst uten oppvaskmiddel. Tørk den siden helt tørr med kjøkkenpapir slik at de ikke ruster og smør inn pannen med matolje.
Non-stick panner og panner av rustfritt stål kan vaskes i oppvaskmaskin.
Noe man skal tenke på er at man ikke skal utsette pannene for store temperaturforandringer.
- Ingen materialer liker raske temperaturforandringer og når det gjelder stekepanner så er det en risiko for at de slår seg og blir skjeve om de varmes opp for raskt på en supervarm plate.
- Folk som akkurat har kjøpt seg en induksjonstopp skal være ekstra forsiktige. Da disse toppene har så rask og intensiv vameøkning kan man lett overoppvarme kokekarene hvis man ikke tenker på dette. Andre koketopper varmes opp langsommere og derfor er også risikoen for overoppvarming mindre.

Vi ønsker å takke Magnus Sundqvist, produktsjef hos Sundqvist (forhandler av blant annet Scanpan, Chasseur og Fissler), guider deg i sortimentet.

Trygghet
Alltid 365 dagers åpent kjøp
Gratis levering ved kjøp over 600 kr. (*gjelder ikke produkter som krever pallfrakt)
Autoriseret verksted
Offisiell forhandler av alle merker