Handlekurv Kurv ?.SubtotalFormatted? String.Empty Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Handlekurv Kurv Vis handlekurv Gå til kassen Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Handlekurv Kurv ?.SubtotalFormatted? String.Empty Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Handlekurv Kurv Vis handlekurv Gå til kassen Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Sous vide: Fantastiske resultater ved lave temperaturer

Sous vide: Fantastiske resultater ved lave temperaturer

Få en fantastisk smaksopplevelse hjemme i din egen stue. Sous vide gir deg en restaurantopplevelse og tryller kjøttet saftig og mørt – hver eneste gang. Sous Vide tilbereder din mat ved lav temperatur i lengre tid, noe som skaper et resultat du sent vil glemme.

Hva er Sous vide?

Det høres kanskje fransk ut, og du har helt rett. Sous vide er fransk og betyr under vakuum. Det er riktignok ikke helt beskrivende for hva sous vide er, men vi kan uansett spore det inn på hva det betyr. Mange stiller spørsmålet: ”Hva er en sous vide” og kort fortalt så tilbereder du din mat ved lav temperatur i lengre tid. Du sørger for å vakuum-pakke de matvarene du ønsker å tilberede – det kan eksempelvis være en steak. Du legger den i vannet og stiller inn tiden og temperaturen. Og herfra sørger sous viden for å gjøre resten av arbeidet.

Tilbake på 1970-tallet startet kokkene i Michelin-restaurantene med å eksperimentere med teknikker. De ville tilberede lekker mat med minimalt arbeide. Det var noen som arbeidet videre med disse teknikkene slik vi i dag står med sous vide. Ved tradisjonell matlagning bruker vi høye temperaturer som tilbereder maten utenfra. Ved steaks er den tradisjonelle tilberedningsmetode med til å skape flere nivåer av ferdighet. Så snart midten har den ønskede temperaturen, er yttersidene langt over ferdige. Ved grønnsaker gjør den tradisjonelle metoden at de mister næringsstoffer og smak. Tilbereder du din mat med den ideelle temperatur får du et resultat som er perfekt – helt igjennom. Du kan eksempelvis også se på egg: Eggehviter og eggeplommer krever to helt forskjellige temperaturer. De bliver helt perfekte når de bliver laget i sous vide, fordi du har denne kontrollen over temperaturen og tid. Sous Vide er perfekt til å lage posjerte egg. Når du mestrer basis-matvarene kan du begi de gut i mer avanserte utskjæringer av kjøtt som rådyr eller fisk.

Ikke nok med at sous vide lar deg tilberede helt fantastisk mat. Du sparer tid samtidig. Sous vide krever minimal forberedelse. De fleste matvarer kan alltid klare å bli liggende i sous vide uten å bli tilberedt for mye. Det gjør utrolig mye for matlagningen at det er gøy å stå på kjøkkenet og at det ikke er en byrde lengre.

Visste du? At den verdenskjente kokken Heston Blumenthal en gang har tilberedt en hel gris i et badekar. Ifølge Blumenthal kunne de ikke finne et vannbad som var stort nok til hele grisen, så de fant isteden et badekar. De lot temperaturen komme opp til 62 grader og lot grisen bli tilberedt i en og en halv dag. Deretter skar de den opp og gav den steke-skorpen. Heston Blumenthal sier at det er den beste grisen han noen sinne har smakt. Selv om metoden var litt atypisk, ble den tilberedt på samme måte som en sous vide.

Sous vide i forskjellige former

Nå er du forhåpentligvis blitt litt klokere på hvordan en sous vide maskin fungerer og hva er gjør med maten. Det fås flere former for sous vide maskiner; sous vide vannbad, også kalt en vannovn, og en sous vide sirkulator – også kalt en sous vide stav. Funksjonene ved de to forskjellige typene er i bunn og grunn det samme. Forskjellen ligger i kapasiteten og oppbevaringen.

Hvorvidt du skal velge den ene eller den andre modellen avhenger mye av ditt kjøkken. Det er i tillegg også hvordan du kanskje foretrekker å bruke sous viden. Fordelen ved en sous vide sirkulator kommer an på størrelsen. Den er enkel å oppbevare, ettersom den ikke tar mye plass. Samtidig er den hurtig og enkel å finne frem og ta i bruk. En sous vide stav gir i noen tilfeller langt mer fleksibilitet enn et sous vide vannbad. Vannbadet er ikke dårligere da den også har sine fordeler. Mengden kan i noen situasjoner være større ved et sous vide vannbad. Samtidig har den et lokk på som sikrer at vannet ikke fordamper underveis.

Om du velger den ene eller den andre kommer til syvende og sist an på hva du foretrekker mest. Prismessig ligger begge typer på samme nivå. Det danske forbrukerrådets magasin ”TÆNK” har laget en test av forskjellige sous vide maskiner. Her var det et sous vide vannbad som gikk av med seieren. Deres konklusjon er at til syvende og sist faktisk kommer an på hva du foretrekker å arbeide med, og at det er det til syvende og sist det som er avgjørende for valget ditt.

Faktisk er det en tredje måte å tilberede med sous vide metoden. Har du vakuum-pakket matvarer kan du med enkelhet plassere dem i en damp ovn. Du tar eksempelvis det vakuumpakkede kjøttet og damper det ved en lav temperatur og i rett tid. Ideen er den samme, som ved sous vide med vann.

Det er også en sous vide sirkulator som har en feature som man bør ha i tankene. Witts Smart Sous Vide har WIFI. Det betyr at du kan styre din sous vide stav fra din smart-telefon. Forstå det på en måten at du kan justere på tid og temperatur samt kun holde øye med at det kjører som det skal. Selv om de fleste matvarer ikke tar skade av å ligge i vannbadet lengre, så er det en fantastisk funksjon. På den måten kan man alltid ha kontrollen.

De mest populære modellene

Som sagt finnes det et hav av forskjellige modeller innen sous vide. Resultatet er i store trekk det samme uansett hvilken maskin du bruker. Forskjellen ligger i funksjoner og spesifikasjonene.

Steba SV50 sous vide

En sous vide stav som er verdt å ta en titt på. Steba SV50 har en stor fordel i dens store temperatur omfang. Den kan nemlig klare temperaturer mellom 0-90 grader. Nøyaktigheten på temperaturen ligger på 0,5 grader. Den kan altså tilberede råvarene ved en ekstrem lav temperatur, om det finnes behov for det. SV50 har også lavt energiforbruk fordi vannet ikke nødvendigvis blir varmet like mye opp. Det er noen råvaretyper som må være over en viss temperatur for å unngå visse bakterier som overlever f.eks kjøtt.

Designet er i rustfritt stål, med høy kvalitet. Den er enkel og brukervennlig da du bare skal sette i gang staven med å vri på knappen. Det er et LCD-displat der du kan følge med under tiden og stille inn temperaturer og tiden. Timerfunksjonen kan stilles inn på opp til 99 timer, som er en fordel om man ønsker langtidssteking. Modellen lager lite lyd, så den kan også stå og jobbe over natten. SV50 er en smule større enn OBH da den har en vekt på 1,2 kg, men samtidig tar den ikke mye plass i skapet når den skal oppbevares.

  • Toppscore hos Tænk (dansk forbrukerråd)
  • Toppscore hos Råd & Rön (svensk forbrukerråd)
  • Intuitivt LCD-display
  • Perfekt til langtidssteking
  • Bredt temperatur omfang

Sansaire sous vide

    Et ytterst smart design som ved første øyekast kanskje ikke ser ut som en sous vide stav. Sansaire sous vide staven er perfekt til det moderne kjøkkenet, samtidig som at den ikke tar så mye plass i skapene. Eksperter roser sous vide staven fra Sansaire og den ligger i en vennlig og overkommelig prisklasse. Den har en vannkapasitet på 23 liter, som tilsvarer mat til 5-6 personer. Den er lett og intuitiv, så selv om du er nye inne i sous vide verdenen, trenger du ikke uroe deg. På displayet kan du enkelt stille inn både tid og temperatur. Den kan tilberede mat helt opp til 100 grader. Sansaire har også lavt lydnivå, så du kan la den holde på med maten under natten også.

    • Testvinner hos klikk.no (norsk testside)
    • Brukervennlig og smart design
    • God vannkapasitet
    • Bredt temperatur omfang

    Witt Smart Sous Vide

    En vesentlig spiller på markedet er Witt. Deres Smart Sous Vide er både effektiv og inuitiv samt en av de få modellene som har wi-fi funksjon. Det lar deg koble den til din telefon via Witt MySousVide appen og derfra styre staven. Da kan du følge statusen på telefonen istedet for å springe fram og tilbake for å sjekke staven. Smart Sous Vide er også utstyrt med et brukervennlig display, der du enkelt stiller inn tider og temperaturer. Den har en vannkapasitet på 25 liter, som tilsvarer mat til 6-7 personer. Temperatur omfanget ligger mellom 45-95 grader og nøyaktigheten ligger på 0,1 grad. Den har også flere sikkerhets egenskaper som gjør den veldig sikker under bruk. Det er alarm ved for lite vann, beskyttelse mot at det skal koke over og automatisk av-funksjon. Smart Sous Vide fra Witt er high-tech valg for deg som gjerne vil ha alt i et produkt.

    Er du forelsket i designet på Witt sous vide stav? Da kan du med fordel velge deres mer prisvennlige alternativ Easy Sous Vide. Den minner veldig om Smart Sous Vide, forskjellen er bare at Easy ikke har wi-fi funksjonen. Så om du klarer deg uten den funksjonen, kan du med fordel investere i denne i stedet.

    • Score 7/10 stjerner hos Sousvidebogen.dk (dansk side)
    • Score 5/6 stjerner hos Mobilsiden.dk (dansk side)
    • Score 5/5 stjerner hos Bastihemmet.se (svensk side)
    • Med Wi-Fi funksjon
    • MySousVide app tilgjengelig
    • Flere sikkerhetsfunksjoner
    • God vannkapasitet på 25 liter

    Steba SV1 Sous Vide

      Med en vannkapasitet på opp til 6 liter kan du lage opp til 1,5 kg kjøtt med dette sous vide karet fra Steba. SV1 har et enkelt display der du enkelt stiller inn tid og temperaturer. Temperatur Omfanget ligger mellom 40-99 grader med en nøyaktighet på 1 grad. SV1 kan enkelt åpnes opp når du skal fylle karet med vann, samt når det skal tømmes igjen. Det gjør det samtidig også lettere når den skal rengjøres.

      Sous Vide vannbadet fra Steba veier 3,6 kg noe som ikke er mye, men alikevel tar det litt plass når den skal oppbevares.

      • Enkelt og intuitivt display
      • Bredt temperatur omfang
      • Helt Nøyaktig på temperatur
      • Lett ved rengjøring

      Steba SV2 Sous Vide

      Et enkelt sous vide vannbad med utrolig mange muligheter. Steba SV2 har en kapasitet på 10 liter, som lar deg lage mat opp til nesten 3 kg kjøtt. Det gjør naturligvis også at denne tar litt mer plass på kjøkkenet, men på den andre siden trenger du ikke mer ekstra utstyr i form av en stor gryte som man vanligvis trenger med en sous vide stav. På LCD-displayet kan du følge med på hvordan det går med maten og hvor mange grader den er på. Du stiller den inn enkelt med hjelp av knappene. Temperaturen kan stilles inn mellom 5-99 grader, som gir deg flere muligheter. SV2 sørger god en fin sirkulasjon i vannet, som sikrer deg et mørt og godt resultat, hver eneste gang.

      • Stor vannkapasitet
      • God vannsirkulasjon
      • Brukervennlig LCD-display

      Gode tips til tilberedning

      Tilberedningen er det samme, men det kan være vanskelig å komme ordentlig i gang med tilberedningen. Derfor vil vi gjerne gi deg noen råd på veien, som du med stor fordel kan benytte deg av.

      • Velg ditt yndlingskrydder. Med sous vide er dine matvarer konstant i kontakt med marinader og krydder. Det vil si at du oppnår et resultat som smaker av så mye mer og er langt saftigere.
      • Jo lengre tid – jo bedre. Selv om det sier seg selv, så er det rett. Selv om du kanskje i forveien gir maten 2 timer ved 55 grader, så tar din mat ikke skade av å få enda lengre tid. Noen matvarer bliver til og med bare enda mørere av det.
      • Stekeskorpen gir den siste touchen. Når du har tilberedt din mat, eksempelvis dine steaks i sous viden, slik at du kan plassere dem på en varm grill-panne etterpå, slik at du får den lekre steke-skorpen men forblir mørt og lekkert.

      Mangler du inspirasjon til å komme i gang med din sous vide, kan du prøve ut noen av disse gode oppskriftene.

      Nødvendig tilbehør

      Det er enkelt og praktisk å tilberede mat med sous viden, men derfor er det også noe tilbehør som er en nødvendighet. Du har både behov for vakuumposer og vakuum-pakkere.

      Vakuumposene kan skaffes i flere forskjellige størrelser og formater. De fås hvor du både selv kan klippe dem til, men fås også hvor de er klippet til. Vi vil riktignok gi deg et lite tips på veien; Du kan faktisk bruke forseglede poser som du kan kjøpe på supermarkedet - de posene hvor du lukker dem med a zippe dem igjen. Disse posene har også noen ulemper, ettersom de ikke kan skape den perfekte vakuumløsningen, ettersom du aldri kan få all luften ut. Samtidig er sannsynligheten for at din mat flyter også større. Med luft i posen utnytter du ikke teknikken så effektivt som det er meningen. I tillegg skal du også være oppmerksom på at hvis du tilbereder noe i over 24 timer, vil forseglingen også lage svikte. Den sikreste måten – og den måten som gir det absolutt beste resultat er altså med riktige vakuumposer.

      Derfor skal du selvfølgelig bruke en vakuum-pakker. Disse fås i et hav av forskjellige modeller og merker. Som utgangspunkt gjør de alle det samme. Forskjellene ligger i hvor store de er og dermed hvor store poser de er i stand til å forsegle. Det vakuumpakkeren gjør er å fjerne all luften fra posen ved å suge den ut. Deretter sørger den for å forsegle posen med lim slik at dine matvarer forblir vakuumpakket. Man bruke vakuum-pakke alle sine matvarer – også selv om de ikke skal tilberedes i sous viden. Luft er nemlig matvarenes verste fiende, ettersom den er med til å forringe holdbarheten. Vakuum-pakkene er enkle og praktiske når du skal bruke dem. De har som utgangspunkt få knapper slik at de er enkle å finne ut av.

      En verden av smaksopplevelser

      Som du nok har lest deg frem til nå, kan en sous vide maskin gi deg en verden av smaksopplevelser. Det er en jungel av modeller på markedet, så det gjelder å lese seg frem til en som passer til ditt bruk. Om ikke noe annet, kommer du uansett til å elske resultatet. Hos KitchenOne finner du gode sous vide tilbud – det er bare å hoppe ut i det. Vi elsker ideen om sous vide og det kommer garantert ikke til å ta lang tid før dette er allemannseie.

      Trygghet
      Alltid 365 dagers åpent kjøp
      Gratis levering ved kjøp over 600 kr. (*gjelder ikke produkter som krever pallfrakt)
      Autoriseret verksted
      Offisiell forhandler av alle merker