Man kan alltid finne en god grunn til å nyte is - og hva er vel bedre enn hjemmelaget is? Muligheten til å lage sin egen favoritt eller prøve ut nye smaker, øker bare lysten. Vi har samlet noen gode varianter som du kan prøve deg ut med, om du ønsker å prøve ut noe nytt.
Laget av: Ida Lawaetz - nordish.dk
Dette skal du bruke:
Hylleblomst saft:
20 hylleblomster
2 ss sitronsyre (fruktkjøtt også)
1 kg sukker
1 liter vann
Skrell og press to økologiske sitroner
1 ts atamon
Jordbær-hylleblomstsorbet:
400 g konsentrert hylleblomstsaft
500 g jordbær
3 blader gelatin
Saften fra 2 sitroner
Sånn gjør du:
Hylleblomstsaft:
Skyll hylleblomstene og bland med sitronsyre, sitronsaft, sitronskall og sukker. Alt dette helles i med 1 liter kokende vann og tilsette 1 ts atamon. Stelles kalt og står 4-5 dager under lokk før det er klart til å bli siktet. Deretter helles saften i sterilisterte flasker.
Jordbær-hylleblomstsorbet:
Legg gelatinen i bløtt i 10 min. Skyll jordbærene og dra av stilkene. Bland jordbær med hylleblomstsaft. Tilsett sitronsaft. Sikt hele blandingen. Varm halvparten av blandingen opp i en gryte, men det skal ikke koke. Vri gelatinen tom for vann og legg det i blandingen, så de smelter. Bland den lunkne jordbær-hylleblomstblandingen sammen med den kalde, grundig. Kjør blandingen i ismaskinen i ca. en time og spis den med friske jordbær.
Laget av: Nanna Broe - nannabroe.dk
Dette skal du bruke:
Jordbærkompott:
1,5 blad gelatin
200 g jordbær (frossne eller ferske)
75 g sukker
1 ss vann
Ismasse:
4 eggeplommer
70 g sukker
1 ts vaniljepulver
3 dl helmelk
1,5 dl fløte (vispes og vendes i den kalde massen)
Stripete sjokolade:
350 g hvit sjokolade
100 g belgisk rosa sjokolade
Sjokoladefarge (2 stk)
Sånn gjør du:
Jordbærgrøt:
Bløtgjør gelatin i en skål med vann. Ha alle resterende ingredienser i en gryte og kok jordbærene. Ta grøten av varmen. Mos jordbærene lett og ha den bløtgjorde gryten i den varme grøten. La grøten kjøles helt ned
Isrøren:
Visp en luftig eggedosis av eggeplommer, sukker og viljepulver Varm opp helmelken. Når eggedosisen er lys og luftig og melken er varm, helles melken i eggedosisen under visping. Hell røren tilbake i gryten og varm isrøren under konstant visping, til den kommer opp til 86 grader og er letter tyknet (mål temperaturen løpende for å følge med). Ha den tykke, men fortsatt flytende, legerede isrøren i en beholder og la den kjøle seg nev (Evt. stå over natten i kjøleskapet). Når den er kald, vispes fløte til en lett flytende krem. Fløtekremen vendes inn med isrøren. Når fløten og isrøren er vendt sammen, vendes jordbærgrøten i. Ha den ferdige isrøren i ismaskinen og la den fryse til den er ferdig (tar ca. 40 minutter).
Isrøre i isformer:
Ha den kalde og kremete isrøren i ønsket isform. Bank isformene fri for luftbobler og sett deretter trepinnen i isrøren. Sett isformene på frys i 3-4 timer (til de er helt frosset og kan poppes ut).
Stripete sjokolade:
Smelt sammen de to typene av sjokolade (pass på å smelte dem ordentlig. Om du sjekker temperaturen, kan ikke den hvite sjokoladen overstige ca. 28 grader og den belgiske rosa sjokoladen ikke over 30 grader, men ettersom isen er kald, vil sjokoladen automatisk knekke opp litt uansett om den ble smeltet riktig eller ikke). Del den hvite sjokoladen opp i tre skåler. Ha i to ulike sjokoladefarger i to av de hvite sjokoladene Hell gradvis de 3 fargene av sjokolade i en skål, så det danner et stripete mønster. Løsne isen fra formene og dypp dem i sjokoladen, så de får fine striper. Plasser isen på bakepapir og la de størkne til før de fryses ned på nytt. Gjenta samme prosess med alle og spis!
Dette skal du bruke:
4 ts glukosesirup
1 1/2 dl sukker
2 1/2 dl kokende vann
4 dl kokosmelk
Revet skall fra 1 lime eller sitron
5 ml rom
1/2 dl saft fra en pasjonsfrukt
Sånn gjør du:
Varm glukosesirup, sukker og vann til sukkeret er smeltet. Kok i 3 minutter uten å røre. Ta kasserollen av varmen. Rør kokosmelken, lime-/sitronskallet og rom i og la det kjøles ned. jo kaldere det er, jo raskere blir det is. Hell den kalde røren i ismaskinen og følg ismaskinens instruksjoner. Tilsett saften fra pasjonsfrukten rett før du tar ut isen. Det skaper en fin struktur i overflaten. Ha isen i en beholder og frys det i 20 minutter - hvis det er nødvendig. Ellers er den klar til servering.
TIPS! Tilsetter du glukosesirup i din is, kan du være helt sikker på et kremete og deilig resultat. Glukosesirupen forhindrer krystallisering av isen, som ofte ødelegger for at isen får en kremete konsistens. Selv om navnet indikerer det, så tilsetter glukosesirupen ikke en søt smak. Derfor skal du ikke være redd for at isen blir for søt.
🍨 En ny favoritt
Man blir ofte fristet til å velge klassikerne som man allerede kjenner til. Det er stort sett fantasien som setter grenser for dine muligheter, derfor er det en god idé å prøve en ny variant. Hvem vet - kanskje du finner din nye favorittis?
🍦 Konsistens
Synes du at isen er for myk og smelter for raskt, kan du fryse den lengre i fryseren. Men du skal huske at du må ta den opp i god tid før den skal spises. Hjemmelaget is nytes best når den har stått ute litt.
🍧 Oppbevaring
Sørg for at du alltid har en lufttett beholder til isen. Du bør heller ikke fryse ned en is som har smeltet helt. Derfor anbefaler vi også at du maksimalt har den hjemmelagde isen i en uke i fryseren.
Ida Lawaetz er matblogger på Nordish.dk og står bak den forfriskende jordbær-hylleblomstsorbeten, som er laget i Wifa ICM-C15 ismaskinen. Den enkle ismaskinen er enkel å bruke og gi en rask resultat hver gang. Den er utstyrt med en selstendig kompressor, så du kan nyte en hjemmelaget is raskt. Enkel ismaskin, der du får mye for pengene.
Nanna Broe blogger på NannaBroe.dk og har brukt en Sage The smart Scoop ismaskin til å lage de deilige jordbær-ispinnene med stripete sjokolade. Ismaskinen fra Sage er utstyrt med fine funksjoner til å lage en kremete is. Den selvstendige kompressoren gir deg et godt resultat på kort tid. Luksus ismaskinen med innovative funksjoner.