Vaffeljern

 
Tenk deg den fantastiske duften av nystekte vafler! Sprø vafler med syltetøy og kremfløte, eller hvorfor ikke med brunost eller rømme? Vafler fungerer utmerket som en matrett, men også som en utsøkt dessert. Den serveres vanligvis med syltetøy, bær og vispet krem, men kan også serveres med tilbehør som rømme, gressløk, reker, kaviar, oster eller pepperrotsmør.
 
Hos oss finner du både elektriske og enklere vaffeljern som man varmer opp på komfyren. Vi har vaffeljern for tradisjonelle norske vafler, men også vaffeljern for de litt tykkere belgiske vaflene. 

Favoritter

Et sikkert vårtegn!

Akkurat som hvitveis, grusfri asfalt, fuglesang og pollenallergi så er vafler et sikkert tegn på at våren er på vei. Den 25 mars er det Vårfruedagen, kanskje bedre kjent som vaffeldagen, da tusentalls nordmenn koser seg med dette nydelige bakverk. Allerede på middeltiden spiste man vafler som ble stekt over åpen flamme.  
 
Det var også da som vaflene fikk sitt karakteriserende rutemønster, da de ble stekt i en tidlig utgave av et vaffeljern. Siden den gang har vaflene blitt utviklet til mange ulike typer, for eksempel den belgiske som er en tykkere variant.

For å få perfekte vafler trenger man et riktig bra vaffeljern.  Et bra vaffeljern kan man bruke lenge og med bra resultat. Det finnes både klassiske jern med hjerteformede plater og jern for belgiske firkantede vafler. Alt for at tradisjonen med vafler skal leve videre i generasjoner.  
 
Vafler kan serveres til frokost med brunost eller som en søt dessert med syltetøy og krem. De kan også nytes som en hovedrett med spennende tilbehør. Kanskje er det akkurat vaflenes allsidighet som gjør dem så populære?
 

Belgiske vafler med pærer og valnøtter

Til 8 vafler
2 egg, helst organiske
125 g smør
2,5 dl melk (helmelk)
2 dl vann
12 g frisk gjær
0,5 ts salt
0,75 dl strøsukker
2 ts vaniljesukker
6,75 dl hvetemel
smør, smeltet
Til servering:
pærer
blåmuggost
Karamelliserte valnøtter
Lønnesirup
1 Separér eggeplommen og eggehviten.

2 Smelt smøret i en panne med tykk bunn. Tilsett melk og vann og varm opp til væsken er lunken, ca 37 grader.

3 Tilsett gjæren i en bolle og oppløs den i deigvæsken.

4 Tilsett eggeplommer, salt, strøsukker, vaniljesukker og hvetemel og bland røren til en glatt og jevn vaffelrøre.

5 Pisk egghvittene stiv i en ren og tørr bolle.

6 Vend forsiktig inn eggehvitene i vaffelblandingen og la den hvile i ca 20 minutter.

7 Varm vaffeljernet. Pensle det med smeltet smør og bak belgiske vafler i 3-5 minutter.

8 Topp vaffelen med karamelliserte valnøtter, blå ost, friske pærer og lønnesirup.
 

Taco vaffel med pulled chicken og syltet rødløk

Til 8 vafler
75 g smør
4 kopper mais mel
2 teskjeer natron
½ teskje salt
4 dl melk
4 egg
2 dl kaldt vann, helst mineralvann
Til servering
Pulled Chicken
Stekte sorte bønner med hvitløk og chiliflak
Syltet rødløk
Mango i terninger
1 krukke med koriander
2 dl rømme
Lime
1 Smelt smør og la det avkjøles.

2 Bland mel, bakepulver og salt i en bolle. Tilsett melk og egg og rør til en jevn røre.

3 Bland smøret og til slutt vannet og stek vaffelrøren på et velsmurt vaffeljern.

4 Server med tilbehør.