6 Porsjoner
Paideig
100 g smør
3 1/3 dl hvetemel
3 ss sukker
1 eggeplomme
100 g marsipan eller mandelmasse
Fyll
3 epler
1 1/2 dl melis
2 ss hvetemel
30 g smør
2 ss kremfløte
Fremgangsmåte:
1. Paideig: finfordel smøret i melet. Tilsett sukker og eggeplomme, arbeid deigen godt sammen. Tilsett eventuelt litt vann. Pakk deigen inn i plast og la den hvile i kjøleskapet i 30 minutter. Kjevle ut deigen og legg den i en smurt paiform, 24 cm i diameter. Riv marsipanen og strø i formen. Bak paiformen midt i ovnen i 10 minutter.
2. Fyll: Ta ut kjernen fra eplene og kutt dem i tynne båter. Legg dem i en skål og bland dem med flormelis og mel. Legg eplebåtene i formen. Spre smøret utover eplene og hell på kremfløten. Stek midt i ovnen på 175 grader i ca 40 minutter. Server paien lun eller kald med vaniljeis eller pisket krem.
2 flasker
750 g røde tomater
1rød paprika
2 gule løk
4 cm frisk ingefær
1 rød spansk chili
1 dl hvitvins eddik
1 1/2 sukker
1 ts salt
1/2 ts sort pepper
Framgangsmåte:
1. Skyll og del tomat og paprika. Skrell og del løken. Skrell ingefæren og ta kjernen ut av chilien.
2. Finhakk grønnsakene i en foodprosessor med kniver. Legg dem i en gryte og tilsett eddik, sukker, salt og pepper. La det koke i 20 minutter. Hell over i varme flasker med en bred hals og skru på lokket. Oppbevar i kjøleskapet. Smaken på chilisausen har modnet etter 3 uker.
1 boks
1 kg gule rødbeter
1 ts salt pr. liter vann
Lake
4 dl vann
1/12 dl eddiksprit, 12%
1 dl sukker
2 ts salt
1 lauberblad
1/2 ts sorte pepperkorn
2 kryddermål chiliflak
2 cm strimlet pepperrot
Framgangsmåte:
1. Skyll og rens de gule rødbetene. Kok opp i lettsaltet vann, ca 25 minutter, kjenn etter med en pinn eller kniv at de er passe myke. Skyll dem i kaldt vann. Skrap av skallet med en kniv. Skjer i båter og legg over i bokser.
2. Lake: kok opp vannet, eddikspriten, sukker, salt, lagerblad, svarte pepperkorn, chili flakes og pepperrot i en kasserolle og la det koke i 3 minutter. Hell den varme laken over rødbetene. La det kjøle ned og oppbevar på kjøl.