Høsttakkefest

 
I det gamle bondesamfunnet var høsttakkefesten en viktig fest- og merkedag da avlingen
var i hus, buskapen hentet fra setrene og sauene ført ned fra fjellet.
Dette ble feiret med et skikkelig festmåltid med mat og drikke i overflod.
 
Høsttakkefesten lever fortsatt som et symbol og feires hvert år rundt omkring i Europa.
Her har vi samlet det som kreves for en lykket høsttakkefest! 
 

Favoritter

Oppskrift

 
Eplepai
6 Porsjoner
 
Paideig
100 g smør
3 1/3 dl hvetemel
3 ss sukker
1 eggeplomme
100 g marsipan eller mandelmasse
 
Fyll
3 epler
1 1/2 dl melis
2 ss hvetemel
30 g smør
2 ss kremfløte
 
Fremgangsmåte:
1. Skrell og hakk løken. Skrell og riv hvitløken. Skjer stangselleri i små terninger. Skrell og kutt eplet i terninger.
 
2. Varm opp kokosoljen i en gryte. Fres løk, hvitløk, selleri og eple i oljen. Tilsett gurkemeie, raspet ingefær, spiskummen, karri og garam masala. Rør rundt og tilsett kardemomme, kanel, limeblad, hakkede tomater og kjøttkraft. La suppen koke på middels varme i en time.
 
3. Tilsett linser og kokosmelk, la suppen koke videre i 45 minutter. Smak til med limesaft og salt. Ta ut kardemomme, kanel og limebladene innen servering. Pyntes med koriander.
 
 
 
Chilisaus
2 flasker
 
750 g røde tomater
1rød paprika
2 gule løk
4 cm frisk ingefær
1 rød spansk chili
1 dl hvitvins eddik
1 1/2 sukker
1 ts salt
1/2 ts sort pepper 
 
Fremgangsmåte:
1. Skrell og hakk løken, press hvitløken. Skrell og rasp gulrøttene grovt. Fjern de ytterste bladene og stilken på spisskålen, resten strimles fint.
 
2. Varm opp oljen i en wok. Tilsett karrypasta, stek løk og hvitløk i ett par minutter. Tilsett kjøttdeig, reker og ingefær. Rekene kan eventuelt hakkes innen steking. Tilsett grønnsakene.
 
3. Stek til fyllet har fått en fin farge. Rør inn chilisaus og limesaft, smak til med salt og pepper.
 
4. Fyll en vårrull om gangen. Legg ett ark med filo på ett skjærebrett med hjørnet mot deg. Legg 3 ss fyll på midten og rull sammen, rull spissen over fyllet, brett inn hjørnene mot midten og rull sammen som en rullade. Gjør det samme med resten av rullene.
 
5. Fyll oljen i en stekepanne med høy kant til det er ca 2,5 cm olje i den. Rullene stekes noen om gangen på høy varme, de er klar når de er sprø og har fått en fin farge. Serveres med limebåter og chilisaus.
 
 
 
Syltede gule rødbeter med chili
1 boks

1 kg gule rødbeter
1 ts salt pr. liter vann
 
Lake
4 dl vann
1/12 dl eddiksprit, 12%
1 dl sukker
2 ts salt
1 lauberblad
1/2 ts sorte pepperkorn
2 kryddermål chiliflak
2 cm strimlet pepperrot
 
Fremgangsmåte:
1 Sett ovnen på 150 grader.
 
2 bland misopasta, soya, honning og ingefær til en løs masse. Smør inn laksefileten og plasser den i en ildfast form. Stek laksen i ovnen til kjernetemperaturen er 40 grader, da har proteinet stoppet og fisken ser halvrå ut men oppleves som saftig. Eller stek laksen til 50 grader eller mer om du foretrekker den mer tradisjonell.
 
3 Ta den fisken ut av ovnen og la den hvile til den skal serveres. 
 
4 Varm opp en stekepanne med litt olje og fres pak choyen raskt så den får farge og er stekt på utsiden men fortsatt sprø på innsiden. Bruk chiliflak og salt etter smak. Legg pak choy over laksen i  formen.
 
5 Bland spirene med limejuicen og smak til med salt (dette gjøres rett før servering). Server spirene med laksen og pak choyen.
 
 
 
Sauerkraut med gulrot

Ingredienser:
En hel hodekål
2 gulrøtter
1 ss Kummenfrø
1 ss Havsalt
 
Antall:
ca 24 porsjoner
 
Fremgangsmåte:
1. Skyll kålen og gulrøttene. Del kålen i fire og fjern ”stammen” i midten. Skjær gulrøttene i små staver.  
 
2. Legg cirka 5 dl kål og gulrøtter i din blenderkanne og tilsett så mye vann at det dekker kålen. Sikre lokket og trykk på " Pulse " 8-12 ganger. Hell av vannet og legg alt i en stor bolle, gjenta prosedyren med resten av  kålen/gulrøttene.
 
3. Tilsett kummen og salt og bland det sammen med hendene. La det stå i romstemperatur i 20 minutter og oppbevar deretter kålen i en stor bolle.  Dekk bollen med folie og legg på en tyngde for at kålen skal dekkes helt av vann. 
 
4. Oppbevar kålen mørkt i minst 6 uker. Skum av den cirka en gang i uken. Når den smaker slik du ønsker kan du oppbevare kålen i en vanlig lufttett beholder i kjøleskapet. Der kan den holde seg inntil et halvt år.