Handlekurv Kurv ?.SubtotalFormatted? String.Empty Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Handlekurv Kurv Vis handlekurv Gå til kassen Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Handlekurv Kurv ?.SubtotalFormatted? String.Empty Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Handlekurv Kurv Vis handlekurv Gå til kassen Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter

Zofia Selimi deler sine beste oppskrifter til den store Eid al-Fitr-festen

Ramadan er en gledelig og festlig fastemåned. I denne perioden avstår man fra å spise og drikke,
fra solen står opp til den går ned. Derfor er det viktig å spise god og næringsrik mat når man bryter fasten.
Maten spiller derfor en stor rolle, og under ramadan lager folk hovedsakelig supper og gryteretter.
En av de mest populære rettene er linsesuppe med røde linser. Vi har fått hjelp av
Zofia Selimi for å få hennes beste oppskrifter og gaveideer til Eid al-Fitr.

Fellesskap, mat og gaver

På slutten av fastemåneden feirer muslimer over hele verden. Feiringen er en stor fellessamling der maten står i sentrum. Det er vanlig at familiene tilbereder og deler tradisjonelle retter og søtsaker, som risretter, kjøtt, grønnsaker og bakverk. En salat som alltid bør stå på bordet, er shopska salata, som består av tomater, løk, agurker, paprika og ikke minst revet fetaost. I tillegg til mat og fellesskap er det viktig å vise raushet under Eid. På slutten av Ramadan gir folk gaver til sine nærmeste, ofte i form av servise, gryter og panner, mat og penger. Det er også tradisjon å besøke eldre mennesker og gi dem søtsaker, blant annet baklava.

Nedenfor presenterer jeg mine favorittretter fra det balkanske kjøkkenet
som kommer godt med når du skal feire Eid al-Fitr.

PERFEKTE GAVER TIL EID-FESTEN

BORDSETTING

Krydret ovnsbakt kylling med ris

Dette er en rett som nesten lager seg selv i ovnen. Perfekt når du skal ha gjester til middag.
Denne oppskriften gir 4-6 porsjoner.

Ingredienser

  •  1 gul løk
  • 20 g ferske persilleblader
  • 2 tomater
  • 4 kyllingklubber
  • 1 ss Vegeta (krydder fra Balkan, kan også erstattes med grønnsaksbuljong)
  • 1 ts salt
  • 2 klype svart pepper, nykvernet
  • 1⁄2 dl rapsolje
  • 1 kyllingbuljongterning
  • 7 1⁄2 dl kokt vann
  • 3 1⁄2 dl rundkornet ris (risottoris)

Slik gjør du

  1. Forbered ovnen på 200 grader, over- og undervarme.
  2. Skrell og finhakk løken.
  3. Finhakk persillen og skjær tomatene i mindre biter. Legg i en ildfast form, ca. 30 × 40 cm.
  4. Legg kyllingklubbene i en bolle og smak til med Vegeta.
  5. Krydre med salt og pepper, og vend rundt kyllingbitene grundig.
  6. Legg dem deretter i formen, drypp over olje og gni inn i kyllingen.
  7. Stekes midt i ovnen i ca. 30-35 minutter.
  8. Kok opp vannet, tilsett buljongterningen og la den løse seg opp.
  9. Ta kyllinglårene ut av ovnen og legg dem på en tallerken. Hell risen og buljongen i formen, rør rundt og tilsett mer salt og pepper om nødvendig. Legg deretter kyllingen tilbake i formen. Sørg for at buljongen dekker risen med ca. 1 cm.
  10. Stekes midt i ovnen i 20-25 minutter. Steketiden for ris kan variere avhengig av rissort, så hvis risen føles tørr uten å være ferdig kokt, kan du tilsette litt mer vann og steke litt lenger.
  11. Senk varmen til 175 grader og stek i ytterligere 20-25 minutter (koketiden for risen kan variere avhengig av hvilken type ris du bruker). Det kan være lurt å tilsette litt mer væske hvis risen ikke føles ferdig.

Sjopskasalat

Sjopskasalat eller Shopska salata er en tradisjonell salat fra Balkan som kan serveres som tilbehør til alle retter,
eller som forrett med brød. Shopska salata lages med tomater, løk, agurker, paprika og toppes med revet fetaost.
Et tips er å legge fetaosten i fryseren i ca. 10 minutter, så er det lettere å rive den over salaten.
Denne oppskriften gir nok til 4 porsjoner.

Ingredienser

  • 4 stk tomater (ca 400 g)
  • 1 stor gul løk
  • 1 agurk
  • 2 tyrkisk paprika (andre sorter kan også brukes)
  • 150 g fetaost (helst en hard variant)
  • 1 ts salt
  • 3 ss olivenolje

Slik gjør du

  1. Skyll grønnsakene og skjær dem i mindre biter. Legg dem i en serveringsskål.
  2. Ha på salt og drypp over olje. Bland alt sammen. Riv fetaosten på den fine siden av et rivjern rett over salaten.
  3. Server med en gang.

SKÅLE OG SALATBESKIP

Baklava

Baklava er en svært velsmakende og søt dessert laget av sprø filodeig, pistasjnøtter og valnøtter. Baklava spises over hele Midtøsten og på Balkan. Denne oppskriften gir 6-8 porsjoner.

 

Ingredienser

  • 400 g filodeig
  • 200 smør, til pensling

Sirup

  • 3 dl sukker
  • 3 dl vann
  • Sitronsaft av 1/2 sitron + skall
  • 1 kanelstang
  • 1 ts vaniljesukker

 Fyll

  • Ca 300 g valnøtter

Topping

  •  100 g pistasjnøtter

Slik gjør du

  1. Forvarm ovnen til 175 grader.
  2. Smelt smøret i en kjele og la det avkjøles.
  3. Finhakk nøttene eller kjør dem i en blender.
  4. Åpne filodeigen og legg et fuktig kjøkkenhåndkle over (for å hindre at bladene tørker ut).
  5. Legg et ark filodeig på et skjærebrett og pensle med smeltet smør, legg deretter neste ark og pensle igjen (du skal ha 2 ark totalt). Legg nøttene i kanten av filodeigen langs langsiden og rull sammen med en pinne. Klem deretter rullen med hendene og krøll den sammen. Legg den sammenkrøllede rullen i en smurt ildfast form.
  6. Gjenta med resten av arkene og fyllet.
  7. Pensle på resten av smøret og stek midt i ovnen i 30-40 minutter til baklavaen har fått en fin gyllen farge. I mellomtiden kan du tilberede sirupen.

Sirup

  1. Ha alle ingrediensene i en kasserolle og kok opp under omrøring. Kok deretter på svak varme i 5-7 minutter til det tykner. La det deretter avkjøles.
  2. Ta ut baklavaen og hell sirupen over den varme baklavaen. Skjær i biter av ønsket størrelse og dryss over pistasjnøtter.
  3. La stå i 10-12 timer eller over natten før servering.

Sjokoladekake med sjokolade- og dumleganache

Denne sjokoladekaken med dumleganache er uimotståelig saftig og rik på sjokoladesmak.
Du får en perfekt balanse mellom sjokolade og dumle. Kaken blir til ca. 10-12 stykker.

Ingredienser

Kaken:

  • 1 ½ dl yoghurt, naturell
  • 1 ½ dl rapsolje
  • 3 egg
  • 3 dl hvetemel
  • 1 ½ ts bakepulver
  • 1 ½ ts natron
  • 2 ½ dl sukker
  • 1 ½ dl kakao
  • 1 dl sterkt brygget kaffe

Sjokolade og -daimganache:

  • 100 g sjokolade 55%
  • 10 stk dumle
  • 1 dl kremfløte

Slik gjør du

Sjokoladekake

  1. Forvarm ovnen til 175 grader. Kle en springform med en diameter på 24 cm, og kle også kanten av formen med bakepapir (pensle litt smør på papiret for å få det til å feste bedre).
  2. Bland yoghurt, olje og egg i en bolle. Bland alle de tørre ingrediensene i en separat bolle. Sikt deretter de tørre ingrediensene ned i eggeblandingen og tilsett den varme kaffen. Rør til en klumpfri røre (ikke rør mer enn nødvendig).
  3. Hell røren i formen og stek midt i ovnen i 20-25 minutter. Sjekk med en tannpirker om kaken er ferdig. La den deretter avkjøles en stund i formen. Ta kaken ut av formen og la den avkjøles helt på en rist før ganachen smøres på.

Sjokolade- og dumleganache

  1. Grovhakk sjokoladen og dumlekaramellene. Legg dem i en varmebestandig bolle. Kok opp fløten og hell den over. La stå i ca. 3-5 minutter. Rør deretter til all sjokoladen er smeltet (hvis den ikke er helt smeltet, varm den i mikrobølgeovnen i ca. 20 sekunder).
  2. Sett den i kjøleskapet i ca. 2 timer slik at ganachen stivner og blir smørbar og smidig. (Hvis ganachen er for seig, kan du la den stå i romtemperatur en stund).
  3. Legg sjokoladekaken på et serveringsfat og fordel ganachen over hele kaken. Jeg har laget mønstre med en skje. Server kaken med en gang eller oppbevar den i kjøleskapet.

Tips: Ta ut kaken en liten stund før servering, så den blir myk og saftig.

Teselskap

Zeinabs tre tips for Ramadan

Zeinab er en matelsker og matkreatør som lager orientalsk irakisk mat. Nedenfor gir hun oss sine beste tips for en vellykket Eid al-Fitr-feiring.

Forbered så mye som mulig

Siden du faster i mange timer i løpet av dagen, er det mye enklere hvis du har maten klar på forhånd. Jeg pleier å lage paier, biffer og marinader som jeg fryser ned. På den måten er det enkelt å ta dem frem og tilberede dem når tiden er inne.

Del maten med dem du er glad i 

Når man skal feire Eid, er det beste å lage god mat og dele den med sine nærmeste. I vår familie pleier vi å ha et koldtbord der vi dekker et langbord fullt av mat. Vi nyter maten sammen og tilbringer tid med hverandre.

Vis takknemlighet gjennom dine gaver

Når det gjelder Eid-gaver, finnes det egentlig ikke noe riktig eller galt. Det viktigste er å vise takknemlighet. Noen velger å gi penger, mens andre gir materielle gaver. Selv liker jeg å gi gaver. Det kan være en fin stekepanne, en kjøkkenmaskin, en elektrisk visp, en god kniv eller til og med servise. Jeg pleier å velge gaver som jeg bruker ofte på kjøkkenet. Det blir alltid satt pris på. 

ALLE PRODUKTER

Legg i handlekurven
Gå til kassen

Andre kunder kjøpte også:

Vis alt tilbehør
Gå til kassen
Trygghet
Alltid 365 dagers åpent kjøp
Gratis levering ved kjøp over 600 kr. (*gjelder ikke produkter som krever pallfrakt)
Autoriseret verksted
Offisiell forhandler av alle merker