Excalibur
I Sacramento, California har selskapetExcaliburholdt til siden 1973. Excalibur produserer såkalte dehydratorer, tørkeovner som brukes til å tørke matvarer. Nesten hva som helst kan tørkes, fantasien er egentlig det eneste som setter stopp. Alt fra kjøtt til frukt kan tørkes i ulike utførelser. Viktig å tenke på ved tørking er følgende:
Tid
Den tiden det tar å tørke et bestemt matvare avhenger av flere faktorer, som luftfuktighet, temperatur eller størrelse på det som skal tørkes. En tommelfingerregel er at jo større overflate som eksponeres for tørkingen, desto raskere går det. En typisk feil ved tørking er å tro at økt temperatur skal fremskynde prosessen. Dette kan føre til at det som skal tørkes kan få en læraktig konsistens.
Temperatur
I snitt er matvarer omtrent 10 grader kaldere enn lufttemperaturen på grunn av fordampning. Når væsken i maten fordamper, kjøles maten ned og tørker. På en Excalibur dehydrator er temperaturen som stilles inn ment for temperaturen på maten, ikke på lufttemperaturen.
Matvarer Temperatur
Urter 35-41 °C
Kakedekorasjoner 38-43 °C
Yoghurt 43-49 °C
Grønnsaker 46-54 °C
Frukt 52-57 °C
Kjøtt 68 °C
)