En bra suppegryte er ikke så dumt å ha hjemme. Smidig slenger du sammen mye mat og vipps, så har du lunsj til hele uken. Når vi på Bakeren og Kokken prater om suppegryten så er det først og fremst de store kasserollene vi mener, fra 7,5 liter og oppover. Ikke så enkelt å plass til de i skapene tenker du nå, vi vet svarer vi. Derimot kan en suppegryte være en ordentlig hverdagshelt når tiden er knapp og ukene ruller på i en rasende fart. Da er det bra å ha en gryte som kan lage mat til mange mager og som dessuten gir porsjoner til flere dager.
Beste gryten til supper og storkok. Den perfekte suppegryten eller kasserollen til storkok, hvordan ser den egentlig ut? Hvordan funksjoner er viktige og finnes det noen som bare er helt unødvendig å ha? Her er Bakeren og Kokkens guide til beste kasserollen til storkoket.
Størrelse: Du kan starte med å ta en titt i skapet ditt, hvilke kasseroller har du allerede? Det vanligste kasserollesettet inneholder en større gryte som rommer opp til 6 liter. Når vi prater om en suppegryte mener vi en kasserolle som rommer fra 7,5 liter og oppover. Om du allerede har en stor 6-liters kasserolle hjemme kan det kanskje være litt unødvendig å satse på en mindre suppegryte. Vår anbefaling er da å velge en som er rundt 11 liter stor - perfekt til gode supper og storkok. Det eneste du trenger å tenke på er om du har plass i skapet - så se under produktspesifikasjoner for å se hvor stor gryten du har tenkt til å kjøpe er også er det bare å ta fram målebåndet.
Håndtak: Det andre du bør tenke på er hvordan håndtaket ser ut? Her søker du noen som er gode å holde på og gjerne plass til fire fingrer mellom kasserollen og håndtaket. Om din kasserolle inneholder 10-12 liter og dessuten er rykende varme er det derfor viktig at du ikke risikerer å miste den. Kanskje du har på deg grytevotter når du løfter den? For lengst holdbarhet - velg en kasserolle med håndtak som er naglet fremfor de som er sveiset på plass. Obs! Det påvirker ikke funksjonen om de er sveiset fast eller naglet fast, det handler bare om hvor lenge det holder.
Materiale & lag: En suppegryte brukes først og fremst til koking og derfor er det like viktig, som med andre gryter at sidene har flere lag. En kasserolle i rustfritt stål i en modell større blir raskt tung om ikke bare bunnen, men også sidene har flere lag. En bra suppegryte har en bunn som fordeler varmen jevnt over hele bunnplaten - da unngår man at det som lages brenner seg fast. En emaljekledd gryte har fordelen at den hindrer at maten brenner seg fast og det kan være et ganske viktig argument for å velge den typen. Samtidig holder en gryte i rustfritt stål lengre og det kanskje er viktigere for deg?
Vekt: Hvor mye veier gryten? Tenk på at ingredienser og trolig 10-12 liter væske skal i. Du vil ikke at gryten er for tung allerede før du har begynt å koke suppen. Emalje er et lett materiale, men om kasserollen i rustfritt stål bare har en bunnplate som er laget i flere lag, så jevnes vektforskjellen ut mellom disse to.
Lokk: Når det gjelder lokket til suppegryten selger Bakeren og Kokken både med- og uten glass i stål eller emaljekledd stål. Noen foretrekker det gjennomsiktige glasset ettersom man enkelt kan følge med på maten gjennom glasset. Selv om sannsynligheten for å ødelegge glasslokket er veldig liten så kan vi ikke annet enn å igjen peke på at rustfritt stål tåler mer og holder seg absolutt lengst.
Prisklasse: Du vil betale for et design du liker og en gryte i en størrelse som får plass i kjøkkenskapet. Mindre viktige funksjoner for en suppegryte er som nevnt tidligere at sidene er bygd opp i flere lag med stål. Ettersom det øker vekten på en allerede tung gryte og med tanke på hva du skal lage i den, kommer du mest sannsynlig ikke til å brenne maten fast i sidene uansett. Med andre ord kan vi ikke motivere for å betale mye penger for en dyr gryte om det bare er fordi sidene har flere lag.
For å lykkes med suppen kreves det hverken kokkeutdannelse eller spesielt mye tålmodighet. Men noen få råd kan være forskjellen mellom en god og en fantastisk suppe. Når du lager storkok vil du jo væe sikker på at hver porsjon vekker smaksløkene. Her kommer Bakeren og Kokkens 5 beste tips på hvordan du lykkes med suppen.
1. Ikke overkok protein og grønnsaker sånn at kjøttet blir seigt og grønnsakene blir for myke. Du unngår det ganske enkelt gjennom å ikke koke suppen, men la den stå på lav varme - bare noen få bobler på yten er nøkkelen til suksess.
2. Glem ikke tilbehøret, en suppe som er spicy kompletteres fint med en klikk yoghurt laget på meieri eller havre. Å skape tekstur med krutonger, frø eller nøtter er også en enkel måte å ta smaksopplevelsen til neste nivå.
3. Smaksforsterker - Ikke vær gjerrig med saltet og ikke undervurder nymalt pepper! Flere gode elementer gir du din suppe med ferske urter, revet parmesan, balsamico eller sitronsaft. Smak på buljongen før, om du ikke liker den så kommer du sikkert ikke like den i suppen heller. Mange ganger “holder det” med å gi grønnsakene plass til å stå for smaken og fargen. En god fond er også bra investert tid og penger.
4. Suppe er den perfekte utflyktsmaten! Kok, hell i en termos også er det bare å gi seg ut og nyte naturen!
5. Bruk trykkoker. Om det er knapt med tid kan du ta fram trykkokeren, på under en time får du en god suppe. Selvfølgelig har også vi hørt skrekkhistorier om utrygge trykkokere, men dagens kjøkkenapparater holder veldig høy standard og testes nøye - du trenger ikke å føle at det er skummelt med en trykkoker på kjøkkenet!