Det er ingen tvil om at en støpejernspanne leverer et fantastisk stekeresultat. Derfor er det heller ikke så rart at så mange foretrekker denne typen av panner framfor så mange andre.
Det er ingen hemmelighet at støpejern er et utrolig holdbart materiale, derfor går produktene ofte igjennom flere generasjoner. Det er klart en av de fordelene man bør legge vekt på, når man investerer i en støpejernspanne.
Med støpejernspanner kan du skape et naturlig non-stick belegg med bare litt matolje etter hver gang den er blitt brukt. Det er en klar fordel siden du ikke risikerer ødelagte belegg som kan flake av i maten.
Det finnes mange muligheter du kan velge mellom når du investerer i en støpejernspanne og det er ikke bare på kokeplaten. Det holdbare materialet tåler nemlig også å stå i ovnen. Det gjør at du kan lage mindre retter som skal ha en stegt overflate og la den stå i ovnen og bli ferdig.
Du får samtidig også en panne som er veldig enkel å rengjøre. Helst skal den gjøres rent for hånd, men det er enkelt og raskt. Så lenge du gjør det direkte etter bruk, så går det veldig raskt.
De høye temperaturene man ofte bruker med en støpejernspanne, indikerer kanskje at rengjøringen ikke er så enkel. Men egentlig er det stikk motsatt.
Når du er ferdig med å steke på pannen, fjerner du alle matrestene som måtte være igjen. Deretter skyller du den av mens den fortsatt er varm. Du må ikke sette den i bløt, da det kan gjøre at den ruster.
Deretter bruker du en svamp eller oppvaskbørste til å rengjøre pannen under varmt vann. Du bør unngå såpe når du rengjør den. Bruk kun varmt vann og tørk av med kjøkkenpapir.
Skulle det være igjen noen matrester som sitter ekstra godt fast, kan du bruke litt grovt salt sammen med det varme vannet. Skrubb med svampen og skyll av med vann.
Du kan gi din støpejernspanne en såkalt seasoning også kalt et naturlig non-stick belegg. Det gir den en lang holdbarhet. Det gjør du vet å ha litt olje på pannen og gni det utover. Sørg for å fjerne den overflødige oljen også er den klar til bruk igjen.
Størrelse: Det er en vurderingssak å velge hvilken størrelse. Som så mange andre panner finnes støpejernspannene også i et hav av størrelser. Her bør du vurdere husstandens størrelse og hva du tenker at du skal lage med pannen. Den mest vanlige størrelsen er mellom 26-28 cm. Men de finnes i både mindre og større.
Emalje: Disse kan deles opp i to; med eller uten. Noen kjenner også til de som sandfarget eller mattsvart emalje. En støpejernspanne med emalje er som regel blankere, da overflaten er glatt. Det gjør den også lettere å rengjøre. Disse er gode allround støpejernspanner, som er perfekte til vanlig steking. En støpejernspanne uten emalje også kalt den mattsvarte emaljen, er grovere. Denne gir en perfekt stekeskorpe med kant. Den er perfekt til steker og hanburgere som krever en rask vending på pannen etter en tur i sous vide.
Grill- eller stekepanne: Som så mange andre panner, kan støpejernspanner også fås både som grillpanne og stekepanne. Er det første gang du skal investere i en støpejernspanne vil anbefalingen helt klart være en stekepanne. Mulighetene er flere med denne typen av panne. Grillpannen vil alltid være et fint tilskudd, når du er blitt forelsket i den vanlige støpejernsstekepannen.
Induksjon: Start med å undersøke hvilken type komfyr du har. Da vet du om du skal velge det ene eller det andre. Induksjon blir mer og mer vanlig. Derfor fungerer de aller fleste støpejernspanner også til induksjon. Du bør være oppmerksom på dette likevel, da det finnes unntak.