Mange anser støpejernsgryten for å være “kongen” innenfor gryter og panner og ligger på nivå med kobber og jern.
En av de største fordelene med støpejern er holdbarheten. De er nesten umulige å ødelegge og holder som regel lengre enn mange av de nyere og “avanserte” produktene som hele tiden kommer til. Støpejern kan enkelt holdes gjennom generasjoner hvis de blir behandlet bra.
Dessuten får du et bra resultat hver gang. Det er perfekt til grønnsaker og gryteretter. Dessuten slipper du å slenge maten rundt for å sikre at alt får varme på seg. Samtidig tåler støpejernsgrytene også høye temperaturer. Det samme gjelder også om du bruker støpejernsgryten i ovnen. Du slipper å slenge maten rundt hele tiden. Derfor er det også populært å lage grytebrød i en støpejernsgryte. Mulighetene er veldig mange med en støpejernsgryte. Mange velger også å lage iskrem i den.
Den formidable varmefordelingen holder samtidig også i lang tid. Det gjør også grytene perfekte til servering av rettene. Så slipper man å sette dem tilbake på komfyren mens man spiser.
Naturligvis får du en mye tyngre gryte når du velger en i støpejern. Materialet er tyngere enn andre, så det bør du ha i tankene når du skal investere i en ny gryte. Dette er derimot ikke noe som gjør at mange velger bort gryten, fordi det er så mange andre fordeler, som er positivt.
Rengjøringen av støpejern kan også være en av grunnene til at mange velger disse modellene. De krever ikke så mye, hvis bare du passer på å gjøre det ordentlig hver gang. Da har du samtidig også en gryte som holder i mange år.
Når du skal velge din støpejernsgryte er det flere ting du bør vurdere. Det er klart, at det er forskjell på de mange ulike støpejernsgrytene, men det viktigste er først og fremst størrelsen og emaljen.
Størrelsen: Utvalget av gryter finnes i et stort hav av størrelser. Et fint utgangspunkt er å velge en på rundt fire liter. Så har du bevegelsesrom til å lage alt fra stekeretter og supper til hele steke og bakster. Hvis dere er en mindre husholdning kan en mindre størrelse naturligvis også gjøre jobben og omvendt.
Emaljen: Disse kan deles opp i to; med eller uten. Det er snakk om den innvendige emaljen på gryten. Den med emalje er perfekt til gryteretter, koking og baking fordi overflaten er glatt. Med denne typen av emalje bør matlagingen foregå ved lav til middels temperaturer. Velger du derimot den uten emalje får du en grovere gryte. Denne typen emalje er perfekt til ingredienser som krever en høy temperatur og retter som skal stekes.
Induksjon: Start med å undersøke hvilken type komfyr du har. Da vet du om du skal velge det ene eller det andre. Induksjon blir mer og mer vanlig. Derfor fungerer de aller fleste støpejernsgryter også til induksjon. Du bør være oppmerksom på dette likevel, da det finnes unntak.
Det krever ikke så mye å rengjøre en støpejernsgryte; faktisk skal du bare bruke varmt vann og en svamp eller oppvaskbørste.
Du starter med å fjerne alle matrestene som måtte være igjen så fort du er ferdig med å bruke den. Deretter skyller du den av mens den fortsatt er varm. Du må ikke sette den i bløt, da det kan gjøre at den ruster.
Deretter bruker du en svamp eller oppvaskbørste (ikke metall) til å rengjøre pannen under varmt vann. Du bør unngå såpe når du rengjør den. Bruk kun varmt vann og tørk av med kjøkkenpapir.
Skulle det være igjen noen matrester som sitter ekstra godt fast, kan du bruke litt grovt salt sammen med det varme vannet. Skrubb med svampen og skyll av med vann og tørk.
For enda lengre holdbarhet bør du smøre gryten etter hver gang den er rengjort. Det gjør du ved å ha litt vegetablisk olje i gryten og smøre det rundt med litt papir. Sørg for å ta bort overflødig olje.