En støpejernspanne eller gryte som er godt tatt vare på, holder mye lengre. Det er ikke så uvanlig at den går i arv i generasjoner. Det er altså desidert det mest økonomiske kjøpet du kan gjøre! Det er bare en av fordelene med støpejern:
Rengjøring skjer som regel kun med hjelp av lunket vann og oppvaskbørste. Jo raskere etter stekingen du rengjøre den, desto lettere er det. Oppvaskmaskin skal ikke brukes ettersom den ødelegger den fine overflaten og pannen lett kan begynne å ruste. Tørk deretter f.eks gjennom å varme den opp på ovnen. Oppbevares tørt.
Om matrester brenner seg fast, kan pannene rengjøres med en plastskrape. Om det har brent seg skikkelig inn kan du bruke svinto eller lignende, med da bør du brenne inn stekepannen igjen. Samme behandling gjelder ved eventuell rust også. Det går også bra å koke opp litt vann i pannen sånn at eventuelle rester løsner.
Grovrengjøring: Dekk bunnen av pannen med grovt salt. Varm den opp på høy temperatur i 1-2 minutter, deretter heller du bort saltet og tørker av pannen med papir. Produktet får en grå nyanse som betyr at det går bra å brenne inn produktet med ny rapsolje.
Brenne inn: Støpejernspanner kommer innbrente fra start, så det er bare å sette i gang med å bruke produktet med en gang. Men du bør brenne inn pannen din nå og da for å bevare og skape et naturlig non-stick belegg.
Sånn gjør du: Tørk av produktet og stryk på et tynt (noen dråper) lag med rapsolje. Sett produktet på høy varme på ovnen eller alternativt i ovnen (produkter med tredetaljer får ikke settes inn i ovnen). Etter 10-15 minutter har oljen blitt brent inn og produktet er svart igjen.