Sommeren er en tid for avslapning, solskinn og nytelse. Hva er vel bedre enn å sitte i skyggen med en kjølig drink i hånden mens solen skinner fra en knallblå himmel?
Sommerdrinker er en deilig kombinasjon av friske smaker og forfriskende ingredienser som tar hver solskinnsdag til et nytt nivå. Nedenfor deler vi våre beste tips og
sommerlige oppskrifter på kjølige drinker.
Is
Sommerdrinker skal være avkjølende og derfor godt nedkjølt. Ha fryseren fylt med isbiter, eller skaff deg en praktisk isbitmaskin. En kraftig blender og is er det perfekte grunnlaget for å lage kjølte slush-drinker med uendelige muligheter. Frys ned bær og bruk dem som et kjølende element, eller fyll isbitene med ulike urter, blomster, bær og frukt.
I sesong
Benytt anledningen til å plukke spiselige planter, bær og frukt i sesongen. Smaksett drinker med urtemos, og heng en nyplukket kirsebærkvist på glasset for en vakker og smakfull opplevelse.
Det visuelle
Det sies at vi spiser med øynene, så det sier seg selv at vi også liker visuelt tiltalende drinker. Velg vakre glass som matcher drinken, dekorer med omhu, og velg sugerør i glass som kombinerer dekorasjon med funksjon.
Cocktailpinner
En enkel og festlig måte å løfte en sommerdrink på er å bruke cocktailpinner eller lignende for å sette smak på drinken. Hva er vel mer luksuriøst enn en drink med jordbær på sugerør?
En deilig rosa, kjølende og boblende spritz med syrlig rabarbra og Limoncello.
Du trenger:
Is
6 cl Limoncello
2 cl rabarbrasirup
12 cl musserende rosévin
Rabarbra
Rabarbra sirup:
150 g rabarbra
1½ dl sukker
2 ss vann
Slik gjør du:
1. Bruk en kniv til å skjære en cm bred stripe langs rabarbrastilken.
2. Legg strimlen i et glass med isvann slik at den trekker seg sammen til en spiral.
3. Rist Limoncello og rabarbrasirupen kald med is.
4. Sil over i glass og fyll opp med musserende vin, gjerne rosévin.
5. Topp drinken med en rabarbraspiral.
Rabarbrasirup:
1. Skyll og finhakk rabarbraen.
2. Legg i en kjele sammen med sukker og vann.
3. La det småkoke til rabarbraen er myk, ca. 10 minutter. Rør av og til.
4. Press gjennom en finmasket sil til du har en helt glatt sirup.
5. Hell sirupen over i en kanne og la den avkjøles.
Oppskrift for to. En forfriskende sommerdrink som kombinerer friskheten fra jordbær og basilikum
med et søtt innslag av bringebærsirup og et syrlig hint av sitronsaft.
Du trenger:
Is
200 g jordbær
8 cl gin
4 cl bringebærsirup
4 cl sitronsaft
Jordbær og basilikum til pynt
Bringebærsirup:
150 g bringebær
1½ dl sukker
2 ss vann
Slik gjør du:
1. Ha jordbær, gin, bringebærsirup, sitronsaft og isbiter i en blender.
2. Blend til en slush.
3. Hell opp i glass og topp med et jordbær og basilikum.
4. Server umiddelbart!
Bringebærsirup:
1. Ha bringebær i en kjele sammen med sukker og vann.
2. La det småkoke i 3 minutter. Rør av og til.
3. Press gjennom en finmasket sil til du har en helt glatt sirup.
4. Hell sirupen over i en kanne og la den avkjøles.
Oppskrift til to glass. En eksotisk drink som kombinerer den fyldige smaken av mørk rom
med tropiske toner av pasjonsfrukt og ananas, avrundet med et syrlig hint av limesaft.
Du trenger:
4 cl mørk rom
4 cl Passoã (pasjonsfruktlikør)
2 cl limejuice
10 cl ananasjuice
Kokoskrem:
2 dl kokoskrem
½ dl sukker
Gjør som følger:
1. Hell alle ingrediensene i en shaker og tilsett isbiter.
2. Rist til den er kald og sil over i to glass med en stor isbit i hvert glass.
3. Topp med kokoskrem.
Kokoskrem:
1. Velg en kokoskrem med så høyt fettinnhold som mulig.
2. Bland kokoskrem og sukker i en kjele. Kok opp under omrøring til sukkeret smelter, hell over i en kanne og sett i kjøleskapet for å kjøle seg helt ned.
3. Hell kokosblandingen i en sifon, fyll på, rist og la stå i romtemperatur mens du mikser drikken.
Er du glad i å eksperimentere med egne drinker hjemme og ønsker å ta din lidenskap til et nytt nivå?
Da er du på rett sted! Vi har snakket med bartenderen Gustav Enerlöv og fått hans beste tips og tre gode oppskrifter
hvor naturlige ingredienser spiller en viktig rolle. Her får du noen velkjente klassikere med en moderne vri!
Å blande egne cocktails hjemme har blitt et stadig mer populært fenomen. La oss utforske bakgrunnen til Gustav Enerlöv, som har en omfattende erfaring innenfor restaurantbransjen i omtrent elleve år, med de siste syv årene dedikert til å perfeksjonere cocktailer i ulike eksklusive barer. De siste seks årene har han tilbrakt på Drinks20 på Södra vägen, der han også har vært ansvarlig for baren siden starten av 2020.
En drinkeksperts ekspertise og kjærlighet for naturen
"Under pandemien, da restaurantbransjen møtte på begrensninger og vi ble oppfordret til å tilbringe mer tid hjemme, tror jeg mange begynte å eksperimentere med å blande drinker hjemme, for eksempel ved hjelp av profiler som David Kringlund på YouTube. Jeg har tydelig merket som bartender at gjestene våre i dag er mye mer informerte og har høyere forventninger enn for omtrent fem år siden. Noe som er selvfølgelig kjempegøy for oss!
Siden jeg, som mange av oss, hadde litt mer tid til overs under pandemien, fikk jeg muligheten til å følge med min venn og kollega Simon ut i naturen med Det Vilda Skafferiet og lære om alt som finnes der og hvordan det kan brukes. Før det hadde jeg selv en oppfatning av at det som kunne finnes i vår skandinaviske natur kanskje ikke hadde så mye smak. Der tok jeg feil! Det finnes utrolig mye som egner seg godt både til matlaging og drikke. I tillegg til å anvende det jeg har lært på Drinks20, har det også spilt en stor rolle i cocktailkonkurransene jeg har deltatt i de siste årene. Det er en perfekt måte å vise frem ens egne lidenskaper og bruke ingredienser som finnes lokalt rundt oss. Dette er noe som har vekket stor interesse hos mange mennesker i dag, ikke minst gjennom interessen for Det Vilda Skafferiet og våre guidede turer i naturen".
Tenk på isen og glassene
En viktig ting å huske på når du lager drinker hjemme, er isen. Jeg vil aldri slutte å minne om at isen trolig er den viktigste ingrediensen i en god drink, enten den er i glasset eller i shakeren. Og selvfølgelig er det viktig å ha kjølte ingredienser og ferskpresset juice.
Alle drinker vil smake bedre når de nytes fra riktig glass! Personlig liker jeg tynne, rene glass som gir den rette munnfølelsen når man drikker. Men for drinker som gjerne drikkes med sugerør, kan glasset gjerne ha litt mønster og struktur. Riedel har de siste årene lansert kolleksjoner med cocktailglass som er fantastiske! De er herlig tynne og utrolig gode å drikke av.
Utstyret
Lær deg noen klassikere
"Når det kommer til å blande drinker selv, er jeg en sterk forkjemper for å begynne med å lære seg noen klassikere, noe for enhver anledning, og føle at man mestrer dem fullt ut. Derfor har jeg forsøkt å kombinere noen klassiske drinker med smaker fra sesongen og delvis fra naturen. Det er for å gi en pekepinn på hvordan man kan smaksette akkurat disse drinkene, men også for å inspirere til bruk av våre "ville" smaker generelt! Det ene utelukker selvfølgelig ikke det andre. Du kan enkelt inkorporere de "vanlige smakene" som rabarbra og jordbær hvis du ikke har tilgang til de andre blomstene/urtene".
Du trenger:
Gjør dette:
*Vi har eksperimentert med tonic-lignende drikker lenge, da det finnes mange gode bitterstoffer i naturen som gjør at man ikke trenger å bruke kinabark og risikere kinin forgiftning. Så vi har laget en tonic sirup med basis av strandkvann og smaksatt med gran.
Tonicsirup
Eventuelt 10 g sitronsyre, 4 g vinsyre
Gjør dette:
Du trenger:
Slik gjør du:
*Rabarbra- og rynkerosesirup
Noe som virkelig skriker sommer er rabarbra og rynkeroser (også kjent som strandroser), og det er en fantastisk enkel sirup å lage.
Gjør dette:
Du trenger:
*Campari smaksatt med jordbær:
Slik gjør du:
Hell Campari i en bolle eller beholder. Skjær jordbærene i tynne skiver (hvis de er ferske) eller legg dem hele (hvis de er frosne) i Campari. La det stå i romtemperatur i 12-24 timer. Sil blandingen gjennom en sil.
**Reinfannsukkerlake:
Slik gjør du: