Handlekurv Kurv ?.SubtotalFormatted? String.Empty Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Handlekurv Kurv Vis handlekurv Gå til kassen Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Handlekurv Kurv ?.SubtotalFormatted? String.Empty Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Handlekurv Kurv Vis handlekurv Gå til kassen Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter

Øl er så mye mer enn bare en øl og det finnes en hel verden der ute som man kan utforske! Vi spurte Kristian som er
produksjonsjef på Poppels Bryggeri utenfor Gøteborg. Nedenfor får du svar på hva som er forskjellen på ølsortene, 
hvilket glass man skal velge og hvordan du setter i gang med å brygge egen øl.

Riktig ølglass

Når det kommer til å drikke øl og prøve øl, så anbefaler vi alltid at du bruker riktige glass. Ulike former på glasset, løfter opp ulike type smaker på ølen. Noe som er greit å forholde seg til:

  • Høyere alkoholprosent – mindre glass - Om du skal drikke f.eks en Barleywine på 10% eller en Stout på 13%, så bør du ikke drikke like mye.
  • Vase til Hveteøl - Vase er et tradisjonelt, tysk hveteølglass som minner om en vase. Glasset er langt fordi man ikke skal varme opp ølen for raskt med hånden. Det gir også plass til mye skum, som ofte forekommer med hveteøl.
  • Pilsner/Lager i tulipanglass - Øl i tulipanglass gjør at man holder ølen kald. Den avsmalende formen gjør at man holder aromaen i glasset og lukter det man drikker.
  • Pintglass till tradisjonelle britiske ølstiler - Størrelsen passer med øl som har lavere alkoholprosent og utbulningen rundt glasset gjør at det tåler mye og kan stables i høyden. Den passer altså inn i en engelsk pub. Ipa-glasset -Med sin tulipanformede avslutning hånteres humlearomaen bra og forsvinner ikke så lett. Foten på glasset er hul og ribbet for å løfte opp aromaen og også for å gjenskape skumkronen.
  • Belgoglasset - Har en veldig tradisjonell form som kommer fra den belgiske kloster verdenen. Glasset leverer øl med maltighet og holder en kraftig og tykk skumkrone.
  • Ølprøveglass - Små tulipanformede glass passer for små smaksprøver som holder på aromaen.
    Lignende de såkalte Galoppglassene.

Tips for å sette i gang med bryggingen hjemme

Enten tar man det vanskelige veien og skaffer seg en bra bok om hjemmebrygging og starter fra grunnen. Da anbefaler jeg at man setter sammen sitt eget utstyr, istedet for å kjøpe et ferdig. Da lærer man seg mer og forstår prosessen mye bedre. Ellers er alternativet å kjøpe et enkelt bryggekit. Gode tips ellers er: kjøp bra råvarer, ha kontroll på temperaturer og viktigst av alt er at man er nøye med rensligheten!

Tips for nye øldrikkere

Tenk på hvilke smaker du liker i mat. Liker du besk, søt, salt eller noe annet? Om du ikke liker besk smak i øl, så prøv noen søtere ølstil som f.eks Stout. Har du prøvd surøl? Om ikke, våg å teste noe nytt. Prøv å kombinere øl og mat. Mye øl går fra godt til fantastisk om man kombinerer det rett. Prøv en Ipa med en lagret Cheddar, eller en Barleywine med en lagret Gouda eller hvorfor ikke en Stout med en blåmuggelost? Pass deg for besk øl med sterk mat og pass på at smakintensiteten er på samme nivå. Viktigst av alt: All øl smaker ikke som internasjonal lager!

Hva er egentlig forskjellen mellom ølsortene?

Vi deler inn øl i tre ulike familier som er basert på hvilken type gjær man har brukt: Ale, Lager og Spontangjær

Ale er den familien som man også kaller for overgjæret øl. Dette har noe med hvordan gjæren reagerer når den hever. Alegjær tar seg oppover under fermenteringen, derav navnet. I Ale familien inngår det en menge ulike ølstiler som:

  • Pale ales (altså lyse ales) og der inngår det Ipa (India Pale Ale), Sipa (Session India Pale Ale), Dipa (Double India Pale Ale) Neipa (New England India Pale Ale) osv.
  • Porter og Stout, som er de vanligste mørke alesortene. Også Brown Ale, Red Ale og mer britisk klassede ølstiler som Mild, Bitter og Barleywine.
  • Hveteøl inngår også i Ale familien. Det er øl som inneholder større mengder med hvete enn øvrige ales.

Lager er den familien som man kaller for undergjært øl. Lagerøl gjærer man kaldere og prosessen tar lengre tid. Gjæren har en tendens til å synke under gjæringen. I Lager familien inngår det bl.a:

  • Pilsner som i hovedsak deles opp i Tysk Pilsner (Lys, tørr, lett og lett malt) og Tjekkisk Pilsner (halvlys til ravfarget, søtere, malt).
  • Lager familien som er den som er den mest konsumerte ølkategorien og domineres av den uklare stilen Internasjonal Lager. Her finner vi alle store merker som Carlsberg, Heineken, Tuborg, Bud, Stella osv.
  • Det inngår også mer som nå for tiden er litt bortglemte stiler som Bock (Også Dobbelbock/Isbock/Hvetebock), Røklager, Märzen osv. som rører seg mellom lyse til halvlyse.
  • Det finnes også mørke øl i Lager familien: Schwarzbier, Dunkel, Baltic Porter, Mörk Lager osv.

Spontangjærte øl inngår i en familie som helt enkelt kan forklares ved at man ikke kontrollerer gjæren på samme måte. Her handler det om at man lar den gjæren som rører seg fritt i luften, ta seg av gjæringen. Disse gjærstammene kaller man normalt for Villgjær. Det som også karakteriserer disse typene av øl, er at man alltid kombinerer gjæren med bakterier og da framfor alt melkesyrebakterier. Det er disse som skaper syren i ølen og forklarer begrepet surøl. Det er framfor alt tradisjonelle belgiske ølstilene som dominerer denne familien:

  • Lambic, som man gjærer i trefat i flere år. Her er det bare villgjær som tar seg av fermenteringen.
  • Gueuze, som er en blanding av ulike årganger Lambic.
  • Gose, som er en tradisjonell Tysk ølstil som er en surøl som balanseres av høy saltholdighet.
Legg i handlekurven
Gå til kassen

Andre kunder kjøpte også:

Vis alt tilbehør
Gå til kassen
Trygghet
Alltid 365 dagers åpent kjøp
Gratis levering ved kjøp over 600 kr. (*gjelder ikke produkter som krever pallfrakt)
Autoriseret verksted
Offisiell forhandler av alle merker