Nå når våren endelig er på vei, kan du lage mat ute. La deg inspirere av Simon, Anna og Gustav som sammen
driver Det Vilda Skafferiet – et initiativ der de deler sin kunnskap og lidenskap for naturens spiskammer. Med tanke
på miljøet og allmennhetens rett til tilgang organiserer de guidede turer på landsbygda og kurs i råvareforedling.
Med hjelp av Trangia, Klean Kanteen og Opinel har de utarbeidet flere deilige oppskrifter
som passer perfekt til matlaging utendørs. La deg inspirere her nedenfor!
Med brunet smør, vintersquash, spisskål, einerrøkt svinekjøtt og tyttebærsyltetøy.
Oppskrift til 6 porsjoner
Gnocchi
Tilbehør:
Tyttebærsyltetøy (forbered dagen før)
rårørte tyttebær
Med krem, multebær og hyllebærsirup
Oppskrift for 8 porsjoner.
Vafler
Karamelliserte multer med hylleblomstsirup
Vafler
Karamelliserte multer med hyllebærsirup
Med epple, vintergran og fjellfuru.
Oppskrift for 1 liter.
Sukkerlake av granskudd
Sukkerlake av fjellkvann
Sukkerlake av granskudd
Sukkerlake av fjellkvann
1 liter kaffekanne
Å lage kaffe ute i det fri er uovertruffent. Fra Trangia finner du kaffekanner som kan brukes både på stormkjøkken og over et knitrende bål.
Nyt rykende varm mat midt i naturen, tilberedt på tradisjonelt vis over åpen ild. Følg de sju enkle trinnene nedenfor for å få det beste bålet for matlaging.
Her er en påminnelse til deg som er ny på å lage bål i naturen. La bålet brenne helt ut. Gløder kan gå ned i bakken, så slukk bålet grundig med vann og rør rundt slik at alle glørne slukkes. Bålplassen skal alltid settes tilbake i opprinnelig stand.
Mjødurt
Mjødurt er vanlig i hele Norge. Den trives på fuktige eller våte, lyse steder med fuktig substrat og lav pH-verdi, som fuktige enger, grøfter, strandenger, fuktige lunder og myrer.
Mjødurt har vært brukt som naturmedisin fordi den inneholder salisylsyre, et stoff vi finner i reseptfrie legemidler. Mjødurt er også populær i kulinariske sammenhenger, gjerne som en drikk eller sirup av plantens blomster.
Fjellkvann
Kvann er hjemmehørende i Nord-Skandinavia og i Norge antas den å ha overlevd istiden. Den finnes hovedsakelig i fjellet (fjellkvann) og langs kyststripen (strandkvann). Begge er flerårige, men blomstrer bare én gang og dør deretter etter blomstring.
Kvann har vært viktig som matvekst i nord, men har også vært brukt til medisinske formål. Kvannroten brukes til fremstilling av Benedictine- og Chartreuse-likører og som ingrediens i brennevinsproduksjon.
Vintersopp
En matsopp som fortjener oppmerksomhet i vinterhalvåret!
Vintersoppen vokser på død ved av ulike løvtrær på senhøsten og vinteren, der den trives på både stubber og stammer. I dyrking er den godt kjent som Enoki og har et annerledes utseende, ettersom den vokser i mørke og dermed helt mangler fargepigmenter. Det finnes flere arter i komplekset av vintersopp, og alle er heldigvis spiselige. Soppen tåler minusgrader og kan plukkes gjennom hele vinteren.