Handlekurv Kurv ?.SubtotalFormatted? String.Empty Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Handlekurv Kurv Vis handlekurv Gå til kassen Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Handlekurv Kurv ?.SubtotalFormatted? String.Empty Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Handlekurv Kurv Vis handlekurv Gå til kassen Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter

Nå når våren endelig er på vei, kan du lage mat ute. La deg inspirere av Simon, Anna og Gustav som sammen 
driver Det Vilda Skafferiet – et initiativ der de deler sin kunnskap og lidenskap for naturens spiskammer. Med tanke
på miljøet og allmennhetens rett til tilgang organiserer de guidede turer på landsbygda og kurs i råvareforedling.
Med hjelp av Trangia, Klean Kanteen og Opinel har de utarbeidet flere deilige oppskrifter
som passer perfekt til matlaging utendørs. La deg inspirere her nedenfor!

Enkle gnocchi på trangia-kjøkkenet

Med brunet smør, vintersquash, spisskål, einerrøkt svinekjøtt og tyttebærsyltetøy.
Oppskrift til 6 porsjoner

Du trenger

Gnocchi

  • 500 g melen potet
  • 250 g hvetemel
  • 4 eggeplommer
  • 1 ts revet muskatnøtt
  • Salt

Tilbehør:

  • 300 g spisskål (finhakket)
  • 150 g einerrøkt svinekjøtt (terninger på 2x2 cm)
  • 150 g vintersopp (eller østerssopp)
  • 100 g tyttebærsyltetøy 
  • 50 g smør

Tyttebærsyltetøy (forbered dagen før)

  • 250 g fryste tyttebær
  • 80 g sukker

Slik gjør du

  1. Skrell potetene og kok dem i saltet vann. La dem renne av og avkjøles litt. Press gjennom en potetpresse i en bolle.
  2. Bland potetmosen med egg og salt til en pasta. Vend inn melet, litt om gangen, til en jevn deig. Deigen skal være ganske løs, men kan formes med melede hender.
  3. Kjevle ut deigen til 2-3 cm tykke pølser på en melet benk. Pakk dem inn i plastfolie slik at du kan transportere dem. Før steking skjærer du dem i 3 cm store biter og legger dem på et melet underlag.
  4. Kok opp rikelig med saltet vann i en stor kjele. Kok gnocchiene i omganger i 2-3 minutter, de er klare når de flyter opp til overflaten. Ta dem opp med en skje og la dem renne av på tørkepapir.
  5. Varm opp smøret i en stekepanne. Stek svinekjøttet på høy varme til det er gyllenbrunt og gjennomstekt, tilsett deretter gnocchiene og stek til de er gylne. Tilsett vintersquash og kål og stek alt på høy varme under stadig omrøring. Fordel på tallerkener og server med rårørte tyttebær.

rårørte tyttebær

  1. Bland i en bolle og la tyttebærene tine sammen med sukkeret. Rør av og til for å løse opp sukkeret.

Vafler over åpen ild

Med krem, multebær og hyllebærsirup
Oppskrift for 8 porsjoner.

Du trenger

Vafler

  • 150 g smør
  • 4 dl hvetemel
  • ½ ts salt
  • 2 ts sukker
  • 1 ts bakepulver
  • 5 dl melk
  • 2 egg

Karamelliserte multer med hylleblomstsirup

  • 300 g multer
  • 50 g vann
  • 50 g + 50 g sukker
  • Hyllebærsirup

Slik gjør du

Vafler

  1. Smelt smøret og sett til side.
  2. Bland mel, bakepulver, sukker og salt i en bolle.
  3. Tilsett halvparten av melken og visp sammen med melblandingen.
  4. Tilsett resten av melken, smør og egg og visp til en jevn masse.
  5. Hell røren i en termosflaske og stek i et godt oppvarmet vaffeljern over bålet.
  6. Smelt litt smør i vaffeljernet til den første vaffelen, gjerne slik at det blir brunt.
  7. Serveres med fløte og nykokte multer.

Karamelliserte multer med hyllebærsirup

  1. Smelt 50 g sukker i en kjele til det er gyllenbrunt.
  2. Tilsett multene først og rør forsiktig rundt.
  3. Tilsett vann og resten av sukkeret.
  4. La det koke til konsistensen blir litt tykkere.
  5. Ta den av varmen, la den avkjøles og smak til med hylleblomstsirup.

Skogens limonade

Med epple, vintergran og fjellfuru.
Oppskrift for 1 liter.

Du trenger

  • 1 kg syrlige norske vinterepler
  • 1 ts askorbinsyre
  • 0,5 dl sukkerlake av granskudd
  • 1 ss sukkerlake av fjellkvann

Sukkerlake av granskudd

  • 1 dl granbar
  • 4 dl sukkerlake 50/50
  • 1 ts askorbinsyre (hvis du vil beholde den fine grønnfargen)

Sukkerlake av fjellkvann

  • 1 ss fjellkvann-rot
  • 2 dl vann
  • 2 dl sukker

Slik gjør du

Sukkerlake av granskudd

  1. Ha alle ingrediensene i en kraftig blender og blend på høyeste innstilling til en jevn grønn farge.
  2. Siles gjennom en silduk og over i et dørslag.
  3. Oppbevares i kjøleskap

Sukkerlake av fjellkvann

  1. Kok opp vann og sukker, tilsett fjellkvann-rot og ta av varmen.
  2. La det trekke i romtemperatur i 24 timer.
  3. Siles og oppbevares i kjøleskapet

Ta med kaffekannen ut

1 liter kaffekanne

Koking av kaffe i åtte enkle trinn

Å lage kaffe ute i det fri er uovertruffent. Fra Trangia finner du kaffekanner som kan brukes både på stormkjøkken og over et knitrende bål. 

Slik gjør du:

  1. Fyll kaffekannen med ca. to tredjedeler vann.
  2. Hell kokekaffen, ca. 2 dl, slik at den danner en haug i midten av kaffekannen.
  3. La kaffen sakte stige i temperatur.
  4. Ta kaffen av varmen like før kokepunktet. Hvis du koker kaffen, kan den bli bitter.
  5. Snurr kaffekannen et par ganger og dunk den i bakken et par ganger.
  6. La deretter kjelen stå i noen minutter slik at kaffekornene synker til bunns.
  7. Hell av den første skvetten, da det kan være slam i tuten.
  8. Sett kaffekannen på et brett og nyt den kaffen.

Bål til matlaging

Nyt rykende varm mat midt i naturen, tilberedt på tradisjonelt vis over åpen ild. Følg de sju enkle trinnene nedenfor for å få det beste bålet for matlaging. 

Slik gjør du

  1. Start med tre grove vedkubber og plasser dem loddrett ved siden av hverandre med litt mellomrom.
  2. Stable neste lag horisontalt med tre litt mindre vedkubber med mellomrom. Legg deretter to små vedkubber på ytterkanten av neste lag, slik at det blir et mellomrom i midten.
  3. Legg opptenningsved, f.eks. bjørkebark eller en bunt tørre, små grangrener, i midten av det stablede bålet.
  4. Sørg for å ha opptenningsved i to størrelser. En haug med små, tynne splinter og en haug med litt større splinter.
  5. Tenn på opptenningsveden, og når de har satt seg, kan du først mate dem inn i bålet med de minste flisene og deretter med de litt grovere.
  6. Ilden vil nå spre seg nedover og skape en fin glød å lage mat på.
  7. Legg til mer ved etter hvert etter behov

Her er en påminnelse til deg som er ny på å lage bål i naturen. La bålet brenne helt ut. Gløder kan gå ned i bakken, så slukk bålet grundig med vann og rør rundt slik at alle glørne slukkes. Bålplassen skal alltid settes tilbake i opprinnelig stand. 

De ville råvarene

Mjødurt

Mjødurt er vanlig i hele Norge. Den trives på fuktige eller våte, lyse steder med fuktig substrat og lav pH-verdi, som fuktige enger, grøfter, strandenger, fuktige lunder og myrer.

Mjødurt har vært brukt som naturmedisin fordi den inneholder salisylsyre, et stoff vi finner i reseptfrie legemidler. Mjødurt er også populær i kulinariske sammenhenger, gjerne som en drikk eller sirup av plantens blomster.

Fjellkvann

Kvann er hjemmehørende i Nord-Skandinavia og i Norge antas den å ha overlevd istiden. Den finnes hovedsakelig i fjellet (fjellkvann) og langs kyststripen (strandkvann). Begge er flerårige, men blomstrer bare én gang og dør deretter etter blomstring.

Kvann har vært viktig som matvekst i nord, men har også vært brukt til medisinske formål. Kvannroten brukes til fremstilling av Benedictine- og Chartreuse-likører og som ingrediens i brennevinsproduksjon.

Vintersopp

En matsopp som fortjener oppmerksomhet i vinterhalvåret!
Vintersoppen vokser på død ved av ulike løvtrær på senhøsten og vinteren, der den trives på både stubber og stammer. I dyrking er den godt kjent som Enoki og har et annerledes utseende, ettersom den vokser i mørke og dermed helt mangler fargepigmenter. Det finnes flere arter i komplekset av vintersopp, og alle er heldigvis spiselige. Soppen tåler minusgrader og kan plukkes gjennom hele vinteren.

Legg i handlekurven
Gå til kassen

Andre kunder kjøpte også:

Vis alt tilbehør
Gå til kassen
Trygghet
Alltid 365 dagers åpent kjøp
Gratis levering ved kjøp over 600 kr. (*gjelder ikke produkter som krever pallfrakt)
Autoriseret verksted
Offisiell forhandler av alle merker